18/08/2020 | Yazar: Özde Çakmak

Genç LGBT’lerin yüzde kırkı geçen yıl intiharı düşündü; bu rakam trans ve non-binary gençler için yüzde elliden daha fazla.

İntihar düşünceleri ve ruh sağlığına ilişkin zorluklar LGBTQ gençler için hâlâ yüksek Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Özde Çakmak, Brianna Scot’un npr.org’ta yayınlanan yazısını KaosGL.org için Türkçeleştirdi.

Trevor Project tarafından LGBTQ gençlerin ruh sağlığı hakkında her yıl yapılan ikinci ankete göre durum bu. Kâr amacı gütmeyen kuruluş, 25 yaş altındaki LGBTQ’lar için kriz müdahalesi ve intihar önleme hizmetleri sağlıyor.

Aynı zamanda Trevor Project’in araştırma müdürü olan klinik psikolog Amy Green iki yıllık verilerin akımları yeterince göstermediğini söylüyor. Asıl gösterdikleri ise “ruh sağlığı açısından rakamların yüksek olması ve yüksek kalmaya devam etmesi.”

“LGBTQ gençleri zaten konut istikrarsızlığı ve gıda güvensizliği ile mücadele ediyor ve sağlık hizmetlerine erişmekte güçlük çekiyor,” diyor. “Bunların hepsi pandemi ile birlikte daha da arttı.”

Trevor Project’in türünün en büyüğü olduğunu söylediği ankete 13-24 yaşları arasında 40,000’den fazla kişi yanıt verdi. Anket Aralık 2019 ile Mart 2020 – Kovid-19 kısıtlamaları yerleşmeye başladığı sırada – gerçekleştirildi.

Çok sayıda öğrenci ve yeni mezun, ailelerinin yanına tekrar taşınıp taşınmamaya karar vermek zorunda kaldı.

24 yaşındaki Mia Soza için eve gitmek seçenekler arasında yoktu. Soza bu yılın başlarında Nashville’e taşınmıştı. Irkçı müşterilerle uğraşma stresine dayanamayınca çiçekçi dükkânındaki işinden ayrıldı. Yeni bir şehirde yaşamak başlı başına zordu; pandemi ve işsizlik yalnızca baskıyı artırıyordu.

Soza Nashville’de, “kuir ve brown” olarak muhatap alabileceği kimseyle tanışmadığını söylüyor.

“Şu an oldukça istikrarsızım,” diyor Soza. “Arkadaşlarımla birlikte yaşadığım için şanslıyım. Ama kimliğim yüzünden beni kabul etmedikleri için ebeveynlerimden hiç destek almıyorum. Trump’ı destekliyorlar ve Latino’lar.”

Bu his anket sonuçlarına da yansıyor: Yakın zamandaki politikaların refahlarını olumsuz etkilediğini söyleyen LGBTQ gençler geçen yıl %76 iken %86’ya çıktı.

Kim olduğunu “bilmenin konforunu hissetmek özgürleştirici” olsa da, Soza ortaokul ve lise yıllarından bu yana pekçok şey değişmemiş gibi hissettiğini söylüyor. “Konuşacak kimsesi olmayan o çocuk gibi hissediyorum.”

Anket LGBTQ gençlerin yüzde 46’sının bir ruh sağlığı uzmanından danışmanlık istediğini fakat son oniki ayda danışmanlık alamadığını saptadı. En büyük engeller, alım gücü ve ebeveyn izniydi.

Aile üyeleri tarafından kabul edilmemek de zihinsel sağlığı etkileyebilir. 10 LGBTQ gencinden 6’sı birinin – bir akraba, dini lider – onları cinselliklerini ya da toplumsal cinsiyetlerini değiştirmeye ikna etmeye çalıştığını söyledi.

Ama kabullenici ailelerle yaşayanlar bile sorunlarla karşılaşıyor.

Madison Hall Şubat ayında işten kovuldu ve Mart ayında eve giderek ebeveynlerini ziyaret etme planları yaptı. Ama iki haftalık ziyareti pandemi nedeniyle aylarca sürdü. 23 yaşındaki genç bunun trans olarak açılmasından bu yana ebeveynleriyle geçirdiği en uzun süre olduğunu söyledi.

Hall ebeveynlerinin her zaman olumlu olduğunu söylüyor. Ama eve tekrar taşındığında onların yanında tamamen kendisi olmanın rahatlatıcı olmadığını söylüyor. Bu süreci bir ileri bir geri gitmeyi gerektiren bir “güven egzersizi” süreci olarak niteliyor.

Hall annesi hakkında, “Evet, ben onun kızıyım ve evladıyım ama çocukluğumdan gelen o “Seni süsleyip püsleyeyim” tarzı bağlar tam olarak orada değil,” diyor. “İçeri girmesine izin vermemi istiyor ve aileme izin vermek zorundayım. Sanırım bu genel olarak geçiş yapmak için iyi bir metafor. Onlarla aynı hizaya gelene kadar ufak ufak bilmelerine izin vermek gibi.”

Birlikte geçirdikleri zaman Hall’un ebeveynleriyle ilişkisini geliştiriyor ve Hall bunun kendisinin zihinsel sağlığı üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu söylüyor.

Trevor Project’in CEO’su Amit Paley onaylayan tek bir yetişkinin bile LGBTQ gençleri üzerinde büyük bir etkisi olabileceğini söylüyor.

Paley NPR ile yaptığı bir röportajda, “Hayatlarında kabullenici bir yetişkin olan LGBTQ gençlerin intihara teşebbüs etmelerinin – halk sağlığı açısından etkileri büyüktür –  %40 daha az olası olduğunu gördük,” diye konuştu.

Rhys Hilicki, 17, kendisini destekleyen ebeveynlere sahip. İki yıl önce trans olarak onlara açıldığında Hilicki hemen onu doğru adı ve zamirleriyle çağırmaya başladıklarını söylüyor.

“İlacımı ve testosteron iğnelerimi olmamı hatırlatıyorlar, geçişim boyunca bana destek oldular ve maddi açıdan yardım ettiler,” dedi. “Ve gerçekten kabuğumdan çıkmamı sağladılar.”

Hilicki ebeveynlerinin kendisini tam anlamıyla gördüklerini bilmenin depresyonunu ve anksiyetesini azalttığını söyledi.

Bunları hissetmek LGBTQ gençleri arasında oldukça yaygın: dört trans ve non-binary gencin üçünden fazlası dâhil olmak üzere %68’i anketin yapıldığı dönemde son iki haftada yaygın anksiyete bozukluğu yaşadıklarını söyledi.

Paley anket sonuçlarının topluluk için akıl sağlığı sonuçlarını iyileştirme çabaları hakkında bilgi vereceğini umuyor.

“Bu artırılmış intihar riskleriyle karşılaşmalarının nedeni, LGBTQ’lerde doğaları gereği yanlış bir şey olması değil,” diyor. “Bu olumsuz sonuçlarla karşılaşmalarının nedeni, bugün toplumda var olan ayrımcılık ve önyargı.”

Anket üç LGBTQ gencinden birinin LGBTQ kimlikleri nedeniyle fiziksel olarak tehdit edildiklerini ya da zarar gördüklerini bildirdiklerini saptadı. Paley ebeveynlerin ve vasilerin desteğinin hayat kurtarabileceğini söylüyor.

“İnsanların biri açıldığında bunun o kişinin kim olduğunu değiştirmediğini anlayan ebeveynlerin hikâyelerini göreceklerini umuyoruz,” diyor. “Bu onların kimliklerinin sadece bir parçası ve tam anlamıyla kendileri olabilmelerine imkân sağlıyor.”


Etiketler: insan hakları, yaşam, sağlık, dünyadan
İstihdam