08/02/2022 | Yazar: Yıldız Tar

“İranlı mültecilerin Denizli’de ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ eylemine katıldıkları gerekçesiyle haklarında sınırdışı kararının verilmesi hukuka aykırı değil midir?”

İranlı mültecilerin sınırdışı kararına itirazları da reddedildi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Serra Akcan / csgorselarsiv.org

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, İstanbul Sözleşmesi eylemine katıldıkları gerekçesiyle haklarında sınır dışı edilme alınan İranlı mültecilere ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a soru önergesi verdi.

Geçtiğimiz yıl Denizli’de ‘İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz’ eylemine katıldıkları gerekçesiyle İranlı mülteciler Esmail Fattahi, Leili Faraji, Zeinab Sahafi ve Pourakbari Kermani gözaltına alınmış ve haklarında sınırdışı kararı verilmişti.

Sınırdışı kararına itiraz da reddedildi

Denizli’de 20 Mart 2021’de Çınar Meydanı’nda İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin yapılan basın açıklamasına katılan mültecilere gözaltı gerekçesi olarak “basın açıklamasına katılmaları” ve “pankart tutmaları” gösterilmişti. Geri gönderme merkezinde bir süre IŞİD sempatizanlarıyla aynı koğuşta tutulan mültecilerin sınırdışı kararına itirazı da reddedildi.

Denizli İdare Mahkemesi, sınırdışı kararı verilen İranlı mültecilerin karara itirazını yalnızca polislerin aleyhte beyanlarını esas alarak reddetti. Bunun üzerine Gülüm, verdiği soru önergesinde Türkiye’nin de tarafı olduğu Cenevre Sözleşmesi’ni hatırlatarak, “İran Devleti’nin kadınlara yönelik uyguladığı ayrımcı ve zorba hukuk sistemi ve Türkiye’ye iltica etmiş söz konusu kadınların sınır dışı edilmeleri halinde işkence ve hapis cezasıyla karşı karşıya kalacakları ve can güvenliklerinin tehlikeye atılacağı açıkken sınır dışı edilmeleri hem uluslararası sözleşmelere hem de yasalara açıkça aykırıdır” dedi ve şu soruları yöneltti:

1)      İranlı mültecilerin Denizli’de ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ eylemine katıldıkları gerekçesiyle haklarında sınır dışı kararının verilmesi hukuka aykırı değil midir?

2)      İran Devletinin kadınlara yönelik katliamları ve hukuksuzluğu ortadayken İdare Mahkemesinin karara itirazı reddetme gerekçesi yaşama hakkını koruma yükümlülüğüne aykırı değil midir?

3)      Mülteci kadınların da yaşama haklarını garanti altına alan İstanbul Sözleşmesi’ni savunmak suç mudur?

4)      Anayasanın 34. Maddesi hükmüne göre silahsız ve saldırısız gerçekleşen ve kadınların barışçıl taleplerini içeren eylem ve gösterilerinin kanunsuz olarak nitelendirilmesi ve kamu düzenini bozduğu gerekçesi neye dayandırılmaktadır?

5)      Türkiye’nin tarafı olduğu Cenevre Sözleşmesi ve Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na göre geri gönderme yasağına tabi bulunan İranlı mülteciler hakkında sınır dışı kararı verilmesi hukuka aykırı değil midir?

6)      İşkence ve insanlık dışı muameleye maruz kalma ihtimali bulunan kadınların iade edilmeyecekleri güvence altında alan İstanbul Sözleşmesinin uygulanması için bir girişiminiz olacak mıdır?


Etiketler: insan hakları, kadın, mülteci
İstihdam