07/06/2020 | Yazar: Yıldız Tar

İstanbul’da bir börekçide 18 yaşındaki bir gence “Senin burada oturman yasak” diyerek ayrımcılık uyguladılar, cinsiyetçi ve homofobik söylemler de cabası…

İstanbul’da börekçide ayrımcılık: “Senin burada oturman yasak” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİ+’ları hedef alan nefret saldırıları ve ayrımcılık yoğun şekilde devam ediyor. İstanbul Maçka Parkı’ndaki nefret saldırısının ardından dün gece (7 Haziran) de İstanbul’da non-binary* bir genç bir restoranda ayrımcılığa uğradı.

“Senin burada oturman yasak!”

18 yaşındaki Barbaros, dün gece 4. Levent’teki bir börekçide çay içmek istedi. Ancak mekana oturur oturmaz garsonlar geldi ve mekandan gitmesini söyledi. Yaşadıklarını KaosGL.org’a anlatan Barbaros’a göre garsonlar “Senin burada oturman yasak” diyerek Barbaros’u mekandan kalkmaya zorladı:

“Ben de “Nasıl yani” diye sordum. Patronun kesin emri var oturamazsın burada dedi. Paramla da mı oturamayacağım dedim. Buraya kalmadım deyip uzaklaştım. Yazıklar olsun dedim. Kalkıp gittikten sonra arkamdan homofobik ve cinsiyetçi küfürler edildi. “Siktir git”, “Götverene bak” gibi laflar edildi.”

Barbaros, yaşadığı ayrımcılığın ardından “İnsan gibi hissetmedim” diyor ve ekliyor:

“Sanki canlı bile değilmiş gibi hissettim. Sanki zararlı bir maddeyim de beni oradan kovmaya çalıştılar. Son dönemde yaşananları, nefreti, ayrımcılığı ben artık değerlendiremiyorum. Nasıl dile dökebilirim bilmiyorum. Çok üzülüyorum, çok öfkeleniyorum.”

Mal ve hizmetlere erişimde ayrımcılık yasağı

Kaos GL Derneği Hukuk Koordinatörü Av. Kerem Dikmen; mal ve hizmetlere erişimde ayrımcılık örneklerini, bir kişi LGBTİ+ diye mal ve hizmetlere erişiminin engellenmesinin neden ayrımcılık olduğunu ve mevzuatı şöyle anlatıyor:

“Mal ve hizmet, gündelik hayattaki ticari ve bireysel tüketime ilişkin her türlü metanın veya hizmetin genel adıdır. Örneğin bir avukat, ücret karşılığı avukatlık hizmeti verir. Bir eczacı ücret karşılığı ilaç verir. Mal ve hizmeti sağlayanın kamu otoritesi olup olmamasının bu hak veya yasak bakımından bir önemi bulunmamaktadır.

“Bir ev sahibi tarafından kiracı ile girişilen kiracılık ilişkisi, bir taksiciden satın alınan ulaşım hizmeti, bir kafede alınan eğlence hizmeti, hamamda alınan bir hizmet gibi, alışveriş faaliyetinin gündelik hayatta akla gelebilecek her türlü formu, mal ve hizmetlere erişimde ayrımcılığa uğramama hakkının konusunu teşkil edecektir.

“Konunun LGBTİ+'lar açısından anlamı, homofobik ya da transfobik bir motivasyonla LGBTİ+'lara mal veya hizmet sunumundan kaçınılmasıdır. Yani herkesin yapabildiği bir alışverişi LGBTİ+'ların yapamaması veya herkese kiralanan bir evin sırf, kiracının LGBTİ+ olduğu gerekçe gösterilerek kiralanmaktan kaçınılması, bu ayrımcılık çeşidinin birer örneğidir.”

Mal ve hizmetlere erişimde ayrımcılık yasağı hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

*non-binary, ikilik dışı, ikili cinsiyet rejimi dışındaki tüm cinsiyetleri tanımlamak için kullanılan bir şemsiye terimdir.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
2024