08/05/2014 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL dergisinin ‘Queer ve Psikanaliz’ başlıklı Mayıs-Haziran 2014 sayısı çıktı.

Kaos GL Dergisi’nin ‘Queer ve Psikanaliz’ Sayısı Raflarda! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL dergisinin “Queer ve Psikanaliz” başlıklı Mayıs-Haziran 2014 sayısı çıktı.
 
Kaos GL dergisinin “Queer ve Psikanaliz” başlıklı Mayıs-Haziran 2014 sayısı Freud ve sonrasındaki tartışmalara odaklanarak, psikanalizin queer ve LGBT çalışmaları içinde yansımalarını konu alıyor.
 
Hande Öğüt ve Nur Engindeniz’in çalışmalarıyla başlayan dosya psikanaliz tarihi içerisinde eşcinselliğin, homofobinin izini sürerken, klasik psikanalizin diline alternatif bir dil oluşturmanın gerekliliğini hatırlatıyor.
 
Frankfurt Üniversitesinden Phil Langer’in yazısı ise Queer teorileri ve Psikanaliz üzerine üretilen çalışmalara dair genel bir çerçeve niteliği taşıyor.
 
Anna Worthington’un çalışmasıysa “LGBT bireyler neden psikanalizle yakın ilişkiler kurar? Psikanalizin queer teorisi söylevinin içerisindeki ısrarı nasıl açıklanabilir? Kesin olarak homofobiyle yüklenmiş ve heteronormatifliğe hizmet ettiği görülebilen bir uygulamanın cazibesi nedir?” gibi sorulara odaklanıyor.
 
Jeffrey Longhofer ise çalışmasında yapısalcılık ve özcülük arasındaki çatışma ve farklılıkların terk edilerek zenginleşeceğini ileri sürerek zayıf ve güçlü yapısalcılığın ilkelerinin farklılaşmasını tartışmaya açıyor.
 
Zeynep Özen zihinlerde Queer sineması için olanak ve sınırlılıklarına dair bazı sorular uyandırıyor. Özgür Öğütcen ise fütüristik bir kurgu ile M.S. 10000’den psikanalize bakıyor.
 
Zeynep Direk’in çalışmasıysa Queer ve Psikanalize, özelde Lacancı Psikanalizin queer teori ile ilişikisine odaklanıyor. Nami Başer ise “bozmayı da bozan Freud’a” odaklanarak soruyor; tuhaflık bunun neresinde?
 
Kütüphane sayfasının konuğu Tuğçe Isıyel “Queer Bir Psikoterapi Modeli Olabilir mi?” sorusuna, Sedgwick’in  “Aşk Üzerine Bir Diyalog” isimli kitabında yanıt arıyor. Sinema sayfasında ise Nilgün Tutal Cheviron Guillaume Galienne’in Türkçeye “Ben Kendim ve Annem” olarak çevrilen filmi üzerine bizlere oldukça derinlikli bir çalışma sunuyor. Tentabulles: Feminist Lezbiyen Kimliği Yücelten Bir Sirk üzerine  Nora Deetje Leggemann’ın  ve Emre Terekli’nin  “Etin Cinsel Politikası” kitabının çevirmenlerinden Güray Tezcan ile yaptığı söyleşiyi okuyabilirsiniz.
 
Son olarak dergi Elizabeth Grosz’un “ Psikanaliz ve İmgesel Beden” makalesiyle tamamlanıyor.
 
Dergninin kapak ve umum  sayfasında yer alan çalışmalar ise Rona Pondick ve Acconci stüdyolarına ait.
 
Kaos GL dergisine basılı ya da internet üzerinden erişmek için abone olabilir ya da bu bağlantıda bulacağınız kitabevlerini ziyaret edebilirsiniz.
 
Gelecek sayı: Queer sanat
Kaos GL dergisinin gelecek sayı dosya konusu “Queer Sanat”. 10 Haziran 2014’e kadar editor@kaosgl.org adresine katkılar bekleniyor. 

Etiketler: medya
İstihdam