27/12/2021 | Yazar: Yıldız Tar

Kuir Kıbrıs’ın farkındalık billboardlarına ayrımcı bir grup saldırdı. Dernek, “Günlük yaşamınızın her alanındayız. Özgürce yaşamak hepimizin hakkı” dedi. Billboardlara 2016’da da saldırılmış, 2017’de Kıbrıs sokakları yeniden LGBTİ+ billboardlarıyla bezenmişti.

Kuir Kıbrıs’ın billboardlarına saldırı: Özgürce yaşamak hepimizin hakkı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kuir Kıbrıs Derneği’nin hazırladığı billboardlara kimliği belirsiz bir grup saldırdı.

Derneğin Kaos GL ile yürüttüğü “Sömürüden Özgür LGBTİ+ HAYAT” projesi kapsamında “Benim Hakkım” kampanyası bir süredir devam ediyor. Kuir Kıbrıs, kampanya kapsamında beş farklı bölgede farkındalık artırıcı reklam panosu, bir dizi sosyal medya gönderisi ve farkındalık artırmak amaçlı bir video yayınladı.

Benim Hakkım kampanyası, LGBTİ+’ların sıklıkla ayrımcılık ve ötekileştirmeyle karşı karşıya kaldığı 6 farklı tematik alana olan aile, eğitim, iş, barınma, sağlık ve yaşam başlıklarında farkındalık yaratmayı hedefliyor.

“Bu tarz farkındalık artırma kampanyalarının sabote edilmesi kabul edilebilir değildir

Kuir Kıbrıs Derneği’nin son zamanlarda yürüttüğü araştırmaların bulgularına bağlı bir şekilde tasarlanan ve Kıbrıs’ın kuzey kesimindeki LGBTİ+’ların karşılaştığı sistematik insan hakları ihlalleri konusunda bir diyalog oluşturmayı amaçlayan kampanya kapsamında İskele/Trikomo bölgesine asılan billboardlara kimliği belirsiz kişiler saldırdı.

Dernek saldırıya ilişkin açıklamasında, “Çeşitliliklerimizle toplumsal barış içerisinde yaşayabileceğimiz bir geleceğin yaratılmasında önemli bir adım olan bu tarz farkındalık artırma kampanyalarının sabote edilmesi kabul edilebilir değildir” dedi.

“Mücadeleye daha güçlü bir şekilde devam edeceğimizi kamuoyu ile paylaşmak isteriz

Açıklamanın devamında dernek, “Nefrete inat yaşasın hayat” diyerek şunları kaydetti:

“Reklam panolarımıza yapılan bu tarz saldırıları kınadığımızı ve Kuir Kıbrıs Derneği olarak LGBTİ+’ların insan haklarına erişimlerinin sağlanması ve daha güvenli alanlar yaratmak için verdiğimiz mücadeleye daha güçlü bir şekilde devam edeceğimizi kamuoyu ile paylaşmak isteriz. Bize dayatılan aşağılanmaya, damgalanmaya, nefret söylemine ve ötekileştirmeye rağmen, biz Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks ve artılar olarak buradayız. Günlük yaşamınızın her alanındayız. Özgürce yaşamak hepimizin hakkı. Yeryüzü aşkın rengi oluncaya dek! Nefrete inat, yaşasın hayat!”

2016’da da saldırılmıştı

kuir-kibris-in-billboardlarina-saldiri-ozgurce-yasamak-hepimizin-hakki-1

Kuir Kıbrıs’ın billboardlarına 2016 yılında da homofobik bir grup saldırmıştı. 2016’da Girne, Mağusa, Lefkoşa, İskele, Lefke ve Karpaz’ın çeşitli yerlerine “Kamil abi, ben lezbiyenim” ve “Mediha deyze, ben geyim” yazılı billboardlar yerleştirildi. Ancak, Kıbrıs’ın kuzey şehirlerine yerleştirilen LGBTİ bilinçlendirme billboardları önce saldırıya uğradı ardından belediye tarafından indirildi.

kuir-kibris-in-billboardlarina-saldiri-ozgurce-yasamak-hepimizin-hakki-2

Kuir Kıbrıs Derneği, saldırılara rağmen 2017’de de sokakları eşitlik ve özgürlük için billboardlarla doldurdu. Unspoken / Konuşulmayan projesi kapsamında hazırlanan yeni billboard kampanyası kimsenin cinsel yönelim ve/veya cinsiyet kimliğinden dolayı ayrımcılığa uğramadan ve ötekileştirilmeden insan olarak yaşayabilmesi adına dikkat çekmek için yapıldı. Billboardlarda “lezbiyen”, “gey”, “biseksüel” , “heteroseksüel” , “transseksüel” ve “interseks” gibi cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerinin açıklamaları yer alıyordu.


Etiketler: insan hakları, yaşam, nefret suçları, kent hakkı, dünyadan
İstihdam