13/09/2011 | Yazar: Kaos GL

Kutluğ Ataman’ın Mezopotamya Dramaturjileri serisinin Türkiye’deki ilk gösterimi 15 Eylül–16 Kasım 2011 tarihleri arasında ARTER’de gerçekleşecek.

Kutluğ Ataman’ın Mezopotamya Dramaturjileri Gösterimde Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kutluğ Ataman’ın Mezopotamya Dramaturjileri serisinin Türkiye’deki ilk gösterimi 15 Eylül–16 Kasım 2011 tarihleri arasında ARTER’de gerçekleşecek.

Kutluğ Ataman, 2009 yılında başlattığı Mezopotamya Dramaturjileri serisinde, Türkiye’nin modernleşme serüvenine ve Doğu’yla Batı, moderniteyle gelenek, küreselle yerel arasındaki karşıtlıklara odaklanıyor. Mezopotamya Dramaturjileri, moderniteyle ilişkisi gerilim üzerine kurulu bir coğrafyada müzakere alanları açmanın, bu ikiliklerin ötesine geçmenin zorluklarını araştırıyor. Mezopotamya’yı “bir gerilim alanı, ‘merkez’ denilen yerlerde geliştirilen formüllerin sürekli dönüşerek bulanıklaştığı gri bir bölge” olarak tanımlayan Ataman, bu bölgenin çelişkilerle yüklü tarihini, gerçekle kurguyu birbirine düğümleyen özgün sanatsal dili aracılığıyla yeniden ele alıyor.

İşlerinde, bireysel ve toplumsal kimliklerin inşasını, kimliğin aslında nasıl tekrar ve tekrar kurgulanan bir şey olduğunu araştıran Ataman, Mezopotamya Dramaturjileri’nde, kendi yaşadığı coğrafyadan hareketle, bu kez coğrafya ve tarihin de birer kurgudan ibaret olduğuna işaret ediyor.

Serinin ilk bölümünde yer alan üç işin (“Kubbe”, “Mutluluk Arayışı”, “İkinci Dil İngilizce”) ortak yapımcısı olarak Vehbi Koç Vakfı’nın üretimine katkıda bulunduğu Mezopotamya Dramaturjileri, daha önce 2009’da Linz Avrupa Kültür Başkenti kapsamında Lentos Sanat Müzesi’nde ve 2010’da Roma’daki Ulusal 21. Yüzyıl Sanatları Müzesi MAXXI’nin açılışında gösterilmişti. 8 eserden oluşan ilk serinin ARTER’deki gösterimine, Ortadoğu’ya odaklanacak ikinci bölümü başlatan ilk eser olarak Ataman’ın 2011’de yine Vehbi Koç Vakfı’nın ortak yapımcılığında gerçekleştirdiği “Kıyamet” (Mayhem) adlı son işi de eşlik ediyor. Arap Baharı’ndan da esinlenen bu iş, ilk olarak Mayıs 2011’de İngiltere’de Brighton Festivali’nde gösterilmişti. 

Mezopotamya Dramaturjileri’ni oluşturan işlerin birçoğu Erzincan’da çekildi. Ataman, serinin ikinci bölümünde yer alacak yeni işleri, Mardin, Suriye ve Kuzey Irak’ta gerçekleştirmeyi planlıyor.

ARTER’deki Mezopotamya Dramaturjileri sergisi kapsamında gösterilecek işler: “Kubbe” (Dome), “Kule” (Column), “İkinci Dil İngilizce” (English as a Second Language), “Çerçeve” (Frame), “Aya Seyahat” (Journey to the Moon), “Mutluluk Arayışı” (Pursuit of Happiness), “Tuhaf Mekân” (Strange Space), “William Shakespeare’in Bütün Eserleri” (The Complete Works of William Shakespeare), “Kıyamet” (Mayhem).

Sergiye ayrıca, Kutluğ Ataman üzerine bir belgesel de eşlik edecek. Yönetmenliğini Metin Çavuş’un yaptığı Kutluğ Ataman belgeseli, sergi boyunca ARTER’de izlenebileceği gibi, DVD formatında satışa da sunulacak
 
Kubbe, 2009
Yerleştirme görüntüsü: Lentos Sanat Müzesi, Linz, Avusturya, 2009
Sanatçının ve Thomas Dane Gallery’nin (Londra) izniyle
Yapım: Saatleri Ayarlama Enstitüsü.
The British School at Rome (İtalya); Francesca Minini (Milano, İtalya); The Henry Moore Foundation (İngiltere) ve Vehbi Koç Vakfı desteğiyle üretilmiştir.
Vehbi Koç Vakfı Çağdaş Sanat Koleksiyonu
Kule, 2009
Yerleştirme görüntüsü: Lentos Sanat Müzesi, Linz, Avusturya, 2009
The British School at Rome (İtalya); Francesca Minini (İtalya); The Henry Moore Foundation (İngiltere); MAXXI - Ulusal 21. Yüzyıl Sanatları Müzesi (İtalya) ve UniCredit Group (İtalya) desteğiyle üretilmiştir.
Yapım: Saatleri Ayarlama Enstitüsü.
Sanatçının ve Thomas Dane Gallery’nin (Londra) izniyle
Kıyamet, 2011
Brighton Festivali (İngiltere) ve Vehbi Koç Vakfı’nın desteğiyle üretilmiştir.
Yapım: Saatleri Ayarlama Enstitüsü
Vehbi Koç Vakfı Çağdaş Sanat Koleksiyonu
 

Etiketler: kültür sanat
İstihdam