13/11/2023 | Yazar: Aslı Alpar
Letonya Meclisi, 9 Kasım’da LGBTİ+ çiftlere; “aile” tanımına uygun bazı hizmetlerden yararlanabilmelerinin önünü açtı ancak LGBTİ+’lar halen evli çiftlere göre daha az hakka sahipler!
Letonya nihayet LGBTi+’ların partnerliğini yasal olarak tanıdı.
LGBTİ+ çiftlere; “aile” tanımına uygun bazı hizmetlerden ve refah programlarından yararlanabilmelerinin önünü açacak karar 9 Kasım Perşembe günü Meclis’ten çıktı. Karar queer çiftlerin yasalar önünde tanınmasına olanak sağlayacak ancak LGBTİ+’lar halen evli çiftlere göre daha az hakka sahip olacak.
Mevzuat, queer çiftlerin birlikteliklerini tescil ettirmelerine izin veriyor ve onlara hastane ziyareti hakları ile vergi ve sosyal güvenlik avantajları sağlıyor ancak evlat edinme veya miras hakkı vermiyor. Kanunun 2024 ortalarında yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Letonya Başbakanı Evika Siliņa bu kararı sosyal medyada şöyle değerlendirdi: “Tüm ailelerin önemli olduğu mesajını verdik.”
Kararı ayrımcı açıklamalarla karşılayanlar da var. Muhalefet milletvekilleri queer partnerlerin yasallaştırılmasına karşı çıkacaklarına söz verdiler ve yasa değişikliğini yürürlükten kaldırmak için referandum için imza toplamayı planladıklarını söyledi.
2023 Letonya için daha eşit bir yıl
Letonya için 2023 daha eşit bir yıldı. Eski Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics, Temmuz’da devlet başkanlığına seçildi ve Letonya’yı Avrupa Birliği üyeleri arasında açık kimlikli eşcinsel devlet başkanıyla yönetilen ilk ülke olarak tarihe geçirdi.
ILGA Europe’un önerilerinden biri hayata geçti
Bu yasayla ILGA Europe’un, Letonya’da yaşayan LGBTİ+ kişilerin haklarının iyileştirilmesi için 2023 raporunda sıraladığı önerilerden biri hayata geçirilmiş oldu. ILGA Europe’un diğer önerileriyle şöyle:
“Cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet özelliklerine dayalı tüm önyargı saikli suçları açıkça kapsayan nefret suçu ve söylem politikalarının getirilmesi.”
“Cinsiyeti tanımaya yönelik yasal çerçevenin, kişilerin kendi kaderini tayin etme sürecine dayalı ve kötü niyetli gerekliliklerden (bozukluk anlatısı üzerinden tıbbi teşhis, zorunlu kısırlaştırma veya cerrahi/tıbbi müdahale gibi) bağımsız olarak adil ve şeffaf olacak şekilde yeniden düzenlenmesi.”
Etiketler: insan hakları, dünyadan