09/01/2024 | Yazar: Kaos GL
Sanat Özgürlüğünü İzleme Platformu’nun raporuna göre, 2023’te en çok hedef gösterilen grupların başında LGBTİ+’lar yer aldı.
Sanat Özgürlüğünü İzleme Platformu Türkiye’de sanatsal ifade özgürlüğünün bir yılının dökümünü yaptı. Rapora göre; 2023 yılında hedefte LGBTİ+’lar vardı.
Sanat Özgürlüğünü İzleme Platformu 2023 Raporu’na göre; sanatsal ifade özgürlüğünü kısıtlama gerekçesi olarak en çok kullanılan argümanların başında “toplumun birlik ve bütünlüğünü korumak” ve “gençlerin ahlakını bozacak etkinlikler için tedbir almak geldi. Bu bağlamda hedef gösterilen grupların başında sanatçı ve sanatsever LGBTİ+’lar yer aldı.
5 sanatçı, 1 dergi ve 1 sergi hakaret ve tehditle karşılaştı
Rapora göre; LGBTİ+’ların haklarını savundukları gerekçesiyle 5 sanatçı, 1 dergi ve 1 sergi hakaret ve tehditle karşılaştı.
Etkinlik iptal ve yasakları da raporda yer alan başlıklardan bir diğeri oldu. Raporda; LGBTİ+’lar için söz söyleyen sanatçılara yönelik ambargoya şöyle yer verildi:
“2022’de başlayan ve özellikle kadın sanatçıların sahne aldığı konserlerin iptaliyle gündeme gelen etkinlik yasakları, 2023 yılında ayında artarak devam etti. Özellikle muhalif sanatçıların etkinliklerine yönelik sistematik bir baskı söz konusuyken Haziran ayında LGBTİ+’lar ve kadınlar için söz söyleyen, siyasal iktidarla paralel duruş sergilemeyen sanatçılara yönelik bir ambargo uygulanmaya başlandı. “
Tıklayın- “Birlikte film izlemek istediğimiz için yargılanmak istemiyoruz”
Tıklayın-“İlk defa bir kamu kurumu tarafından hedef gösterilmiyoruz”
“Nefrete Karşı Ele Ele” filmine TCDD dava açtı
Raporda; Kaos GL’nin hazırladığı “Nefrete Karşı El Ele” adlı filme yönelik TCDD’nin açtığı dava da yer aldı. Bunun dışında sanatsal ifade özgürlüğünün LGBTİ+ hakları açısından görünümü şöyle oldu:
- RTÜK Netflix, Disney+, Prime Video, Mubi, beIN ve Blu TV’deki birçok yapıma “toplumsal ve kültürel değerlere ve Türk aile yapısına aykırı” olduğu gerekçesiyle para cezası uygulama kararı verdi.
- AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi grup sözcüsü Murat Türkyılmaz, İBB’nin üç ayda bir yayınlanan dergisi İST’i “LGBTİ propagandası yapıyor” diyerek hedef gösterdi
- Kadıköy Kaymakamlığı tarafından gösterimi yasaklanan Pride filminin gösterimini gerçekleştirmek isteyen BEKSAV üyeleri ve izleyicilerinden 8 kişi gözaltına alındı.
- Art İstanbul Feshane’de yer alan “Ortadan Başlamak” isimli sergi ‘LGBTİ propagandası’ yaptığı iddiasıyla hedef gösterilerek provokatif eylemlerle protesto edildi.
Konser iptalleri, etkinlik yasakları, soruşturmalar…
- Aldıkları ödülleri LBGTİ+’lara ve şiddet gören kadınlara ithaf eden Melike Şahin ve Mabel Matiz’in Denizli konserleri iptal edildi.
- Oyuncu Ahmet Mümtaz Taylan, Babalar Günü için sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Başta LGBTİ+ bireylerin babaları olmak üzere tüm babaların Babalar Günü kutlu olsun” ifadeleri nedeniyle iktidara yakın medya tarafından hedef gösterildi.
- Aldığı ödülü şiddet gören kadınlara ve LGBTİ+’lara ithaf eden müzisyen Melike Şahin’in 22 Temmuz Cumartesi günü Bursa Kültürpark’ta vereceği konser iptal edildi.
- Müzisyen Gökçe’nin Afyonkarahisar’a bağlı Sandıklı ’da vereceği konser LGBTİ+ desteği yaptığı gerekçesiyle iptal edildi. Gökçe’nin Sandıklı’dan bir gün sonra Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesinde 31’inci Ayçiçeği Festivali’nde alacağı sahne de aynı gerekçeyle iptal edildi.
- Boğaziçi Rektörlüğü Can Candan’ın Benim Çocuğum belgeselinin gösterimini engelledi
- 7 Eylül 2022’de Eskişehir’deki Odunpazarı Modern Müze’de (OMM) ziyarete açılan “Yas ve Haz” sergisi, LGBTİ+ nefretinin hedefi oldu, sergi hakkında soruşturma başlatıldı.
Tıklayın-Boğaziçi’nde ‘Benim Çocuğum’a bir kez daha sansür
Etiketler: insan hakları, medya, kültür sanat