02/05/2022 | Yazar: Yıldız Tar

LGBTİ+’ların 1 Mayıs’taki işini İstanbul’dan Ameda Murat anlatıyor: Bizi toplumsal ve politik hayatın dışına itenlere, istihdam alanında bizi görmek istemeyenlere karşı başkaldırmak ve “Patronsuz Pezevenksiz Bir Dünya” demek için 1 Mayıs’ta alanlardayız.

LGBTİ+’lar 1 Mayıs alanlarından bildiriyor: Patronsuz, pezevenksiz bir dünya için! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİ+’lar her yıl olduğu gibi bu yıl da dört bir yanda 1 Mayıs alanlarını doldurdu. Ancak bu yıl, on yıllar öncesine ışınlanmayı tercih edenler, “LGBTİ+’ların 1 Mayıs’ta işi ne” diye sordu. Biz de bu soruyu ciddiye aldık, alanlardaki LGBTİ+’lara yönelttik. “1 Mayıs’ta işin neydi aşko” diye sorduk.

Ameda Murat, İstanbul Maltepe miting alanından bildiriyor:

LGBTİ+’lar vardır ve her alanda vardır diyerek cümleye başlamak istiyorum. İşçi sınıfının sömürülmesinin altında kapitalizm yatar. Kapitalizm hayatın her alanını, cinsiyet ve cinsellik dahil tahakküm altına almakta ve kontrol etmektedir. LGBTİ+’lar da çalışıyor, sömürülüyor ve sadece patronlar değil; devlet, toplum, iş arkadaşları, pezevenkler ve bizi pezevenklerin eline atmaya çalışan sistem tarafından sömürülüyoruz. LGBTİ+ işçi demek sadece devlet/patron sömürüsünü değil kesişimsel sömürüyü de deneyimlemek zorunda olmak demektir. LGBTİ+’lar işyerlerinde sadece cinsel yönelim, cinsel kimliklerinden, dış görünüşlerinden kaynaklı en iyi ihtimalle mobbinge maruz bırakılıyor ve LGBTİ+ işçiler olarak başkaldırdığımızda ise tacize uğruyor, ifşa ile tehdit ediliyor ve son çözüm ahlak bahane edilerek işten çıkarılıyoruz. LGBTİ+’lar da bütün işçiler gibi sistem içinde ortak şekilde sömürülüyor ayrıca LGBTİ+lar; transfobi, homofobi, HIVfobi'ye maruz kalıp ve kimlikleri ile istihdamda var olma mücadelesi veriyorlar. İşçileri koruyan yasalar, sendikalar varken LGBTİ+’ları koruyan veya kapsayan bir sendikadan yasadan sistemden de bahsedemiyoruz. LGBTİ+ işçiler bunu yaşadığında ne sendika ne de devlet destek olmamaktadır. Sistem içinde bütün enerjimizi işe verip kesişimsellik içinde sürekli sömürülürken özgür ve mutlu cinsel varoluş mümkün değildir. Cinsellik ve cinsiyet özgürleşmesi, her türlü tahakküme karşı başkaldırarak ve dayanışarak mümkündür. İşte tam da bu yüzden LGBTİ+’lar olarak işçi sınıfının içinde kesişimsel halde bitmeyen sömürüye karşı, bizi toplumsal ve politik hayatın dışına itenlere, istihdam alanında bizi görmek istemeyenlere karşı başkaldırmak ve “Patronsuz Pezevenksiz Bir Dünya” demek için 1 Mayıs’ta alanlardayız.

lgbti-lar-1-mayis-alanlarindan-bildiriyor-patronsuz-pezevenksiz-bir-dunya-icin-1


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam