24/03/2017 | Yazar: Kaos GL

Koç Üniversitesi Yayınları, edebiyat türüne, Recaizade Mehmet Celâl’in eserinin de yer aldığı bir edebiyat dizisi ile merhaba dedi.

‘Hayal-i Celâl’: 140 yıl süren homofobik bir aranın ardından Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Koç Üniversitesi Yayınları, edebiyat türüne, Recaizade Mehmet Celâl’in eserinin de yer aldığı bir edebiyat dizisi ile merhaba dedi.

Koç Üniversitesi Yayınları,  edebiyat eserleri de yayımlayacağı müjdesini “Tuhaf Etki'” isimli roman dizisi ile verdi. “Tuhaf Etki” dizisinin ilk üç kitabı basıldı. Dizinin ilk üç kitabı arasında, eşcinsel yazar Recaizade Mehmet Celâl’in “Hayal-i Celâl” isimli eseri de bulunuyor.

Yayınevi Recaizade Mehmet Celâl’i, Türkçedeki ilk roman olarak bilinen Araba Sevdası’nın yazarı Recaizade Mahmut Ekrem’in ağabeyi ve Araba Sevdası’ndan yaklaşık 20 yıl önce yayımlanmış “Hayal-i Celâl” kitabının yazarı olarak tanıtıyor.

Recaizade Mehmet Celâl’in henüz ortada roman yokken, bu alanda eser vermesine rağmen unutulmasını, yayınevinin editörü Cem Akaş Hürriyet Kitap’tan Çağlayan Çevik’e verdiği röportajda birkaç sebeple açıklıyor. Akaş, Recaizade Mehmet Celâl’in unutulmasını onun erken yaştaki ölümüne, dönemin edebiyat dergilerinde yer almamasına ve eşcinsel yönelimini açıkça ifade etmesi ile açıklıyor. Dönemin homofobik atmosferi nedeniyle kardeşi Recaizade Mahmut Ekrem’in kendisiyle ilgilenmemesini de unutuluşunun sebeplerinden biri olarak görüyor Akaş.

140 yıl sonra

Recaizade Mehmet Celâl’in evlilik ve cinselliği konu edinen eseri “Hayal-i Celâl” Engin Kılıç’ın araştırmaları sonucunda ortaya çıkmış ve Latin alfabesine çevrilip, sadeleştirilmiş. Dönemin homofobisinin engellerine rağmen 140 yıl sonra “Hayal-i Celâl”, okuyucularına; dönemin ruhuna, unutturulan Recaizade Mehmet Celâl’in edebi biçimine ve roman üzerinden O’nun hayata bakışına tanıklık etme imkânı tanıyor.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam