07/02/2024 | Yazar: Yıldız Tar

Gaziantep Onur Haftası’nı “makineli tüfek ve sopalarla” basmakla tehdit edenler hakkında dava açılmadı, itirazlar reddedildi. Karar, AYM’ye taşınacak.

Makineli tüfek ve sopalı tehdit mesajlarına yargı kalkanı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Tehditler üzerine iptal edilen 1. Gaziantep Onur Haftası’na ilişkin yargı süreçleri de sonuçsuz kaldı. 2022 yılında yapılmak istenen Onur Haftası’nı hedef gösterenler hakkında suç duyurusu önce Savcılığa sonra Gaziantep 5. Sulh Ceza Hakimliği’ne takıldı. Savcı, kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi; hak savunucuları itiraz etti. Hakimlik de Savcı’ya katılarak, itirazı reddetti.

Gaziantep Onur Haftası’ndan LGBTİ+ hak savunucuları, kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşımaya hazırlanıyor. Tüm süreci KaosGL.org’a değerlendiren Avukat Fatma Güner, Onur Haftası’nı hedef gösterenlerin yargılanması için adalet mücadelesini sürdüreceklerini belirtti ve ekledi:

“2022 yılında Onur Haftası düzenlemek isteyen müvekkillerimiz, sosyal medya üzerinden çok yoğun tehditlere maruz kaldı. Gerçek anlamıyla bir sosyal medya linç süreci yaşandığını söyleyebiliriz. Bu tehditler sokağa da taştı. Şeriat yanlısı gruplar, müvekkillerimizi ve LGBTİ+’ları hedef alacak şekilde sokakta bir araya geldi, açıklamalar yaptı. Bütün bunların ardından aileleriyle sorun yaşayanlar da oldu, çalışma hayatı etkilenenler de. Ortada insan hakları ihlalleri var ancak Savcılık, kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. İtirazımız ise, hiçbir somut gerekçe göstermeden reddedildi. Anayasa Mahkemesi ve oradan da adalet sağlanmaması durumunda hak savunucusu meslektaşlarımızla birlikte Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) kadar gideceğiz.”

Av. Güner, suç duyurusu dilekçesinde hakaret, tehdit, halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçlarının oluştuğunu belirtmiş; ayrıca nefret suçu ve nefret söylemi fiillerine karşılık geldiğini de eklemişti.

TIKLAYIN - Gaziantep'te Onur Haftası tehditler sonucu iptal edildi

Ülkü Ocakları ve Memur-Sen el ele

Memur-Sen yetkilisinin LGBTİ+’lara “şer odakları” demesi, dönemin Ülkü Ocakları başkanının ise “Olur da bu uyarımıza karşı yine en ufak bir girişimde bulunulmaya kalkışılır ise ipeğe sarılmış çelik olan ülkücülerin ipek yüzü ile değil çelik gücü ile karşılaşacaksınız” cümlelerini kullanması; hak savunucularının suç duyurusunda yer alan tehditler arasında.

Sosyal medya üzerinden LGBTİ+’lara tehdit ve hakaretlerden bazıları ise şöyleydi:

“bu şerefsizlere geçit yok, herkes sopalı gelsin”

“ibnelere Antep’te yer yok, size bundan sonra nefes aldırmak yok yani o pisliğiniz içinde gebereceksiniz. O mikrobu her tarafa yaymanıza izin verilmeyecek #SapkınlıgaDurDe”

“hadi bi yürümeye tenezzül edin bakalım.. Taa Samsun'dan kitabınızı dürmeye nasıl geliyoruz görün dönmeler sizi”

“GAZIANTEP Halkı Ve STKların Dikkatine ! lut kavmi kalıntısı artıklar gazisehir antepte 26 haziranda yürüyüş yapmayı planlıyorlar, bu yürüyüş için ise adres bilgisi paylaşmadan yaklaşık bir aydır çeşitli kurumlar ile irtibat kurarak lobi faaliyeti yürütüyorlar.”

“bibioğullarını yönlendiriyorum makinalı tüfeklerle orada olacaklar”

LGBTİ+’ları hedef gösteren Vali, terfi etti

Gaziantep Onur Haftası’nı tehdit eden, LGBTİ+’lara hakaret edenler arasında dönemin Gaziantep Valisi Davut Gül de yer alıyordu. Gül, sosyal medya üzerinden “Gaziantep’te sapkın etkinliklerin düzenleneceği paylaşımlar yapılmaktadır. Valiliğimiz tarafından verilen bir izin ve valiliğe yapılmış bir müracaat yoktur. İzin verilmesi de mümkün değildir…" diyerek Onur Haftası’nı hedef almıştı.

Antep Queer LGBTİ+ Dayanışması ve Topluluğu aktivistleri, Vali Gül’ün bu sözleri üzerine TİHEK’e başvurdu. Ancak TİHEK başvuruyu, TİHEK kanununda “cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığın” yer almamasını gerekçe göstererek reddetti.

TIKLAYIN - Kronoloji: Adında insan hakları ve eşitlik olan bir kurumun LGBTİ+ hakları karşıtlığı

TİHEK’in reddini yargıya taşıyan aktivistler, mahkemede de aynı gerekçeyle karşılaştı. Ankara 5. İdare Mahkemesi, TİHEK kanunu sürecinde ayrımcılığa ilişkin maddeye cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği eklenmesine ilişkin tüm taleplerin reddedilmesinden bahsederek, davayı reddetti. Mahkeme kararında, “kanun koyucunun bilinçli bir tercihi olarak cinsel kimlik ve cinsel yönelimin ayrımcılık temeli olarak kabul edilmediğini” söyledi.

Mahkeme ayrıca, kanunda belirtilen ayrımcılık temelleri dışında herhangi bir başvurunun TİHEK tarafından kabul edilemeyeceğini de söyledi. Hak savunucuları, bu kararı bir üst mahkemeye taşıdı.

Öte yandan, Davut Gül, Ali Yerlikaya'nın İçişleri Bakanlığı'na atanmasıyla birlikte 5 Haziran 2023’te İstanbul Valisi olarak atandı.

TIKLAYIN - Mahkeme de TİHEK ve Vali’nin ayrımcılığını akladı


Etiketler: insan hakları, medya, nefret suçları, dijital şiddet, onur yürüyüşü, dava, özel haber
İstihdam