15/04/2021 | Yazar: Kaos GL

17 Mayıs ve Kaos GL’nin yeni bilgi notu mal ve hizmetlere erişimde eşitliği hatırlatıyor ve ayrımcılıkla karşılaşıldığında yapılabilecekleri sıralıyor.

Mal ve hizmetlere erişimim engellenirse haklarım neler? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Görsel: Gizem Karagöz, KaosGL.org için stok görsel

17 Mayıs ve Kaos GL Dernekleri, hak sahibi LGBTİ+’ları güçlendirmek ve yasal haklarına ilişkin bilgi vermek için hazırladığı bilgi notlarına bir yenisini daha ekledi.

Daha önce Türkiye üniversitelerinden mezun olan transların üniversite resmi belgelerinin değiştirilmesi taleplerine üniversitelerin yaklaşımını inceleyen değerlendirme raporunu, transların cinsiyet geçiş (uyum)* süreçlerine dair bilgi notunu ve mobbinge ilişkin bilgi notunu yayınlayan derneklerin yeni bilgi notunda konu: Mal ve hizmetlere erişimde eşitlik.

mal-ve-hizmetlere-erisimim-engellenirse-haklarim-neler-1

Mal ve Hizmetlere Erişimde Eşitlik Hakkında Bilgi Notu, mal ve hizmetlere erişimin kişilerin cinsel yönelim, cinsiyet kimliği veya cinsiyet karakteristiği sebepleriyle engellendiği durumların hukuki olarak ne anlama geldiği ve buna karşı başvurulabilecek yolları içeriyor.

Bilgi notunda eğer mal veya hizmet sunan bir devlet kurumu veya devletten aldığı izinle ürün veya hizmet satan bir satıcı ise sorumluluklarının arttığı vurgulanıyor. LGBTİ+’lara bu alanda uygulanan ayrımcılıklar ise şu örneklerle açıklanıyor:

“Zaman zaman basına yansıyan veya hak temelli çalışan sivil toplum kuruluşlarına yansıyan bilgiler, mal ve hizmet satanların, müşterilerinin LGBTİ+ olmasını gerekçe göstererek onlara mal veya hizmet satışından kaçınabildiklerini göstermektedir. Hamamdan çıkarma, otele kabul etmeme, tedavi etmekten kaçınma, herkesin yapabildiği bir alışverişi LGBTİ+'ların yapamaması veya herkese kiralanan bir evin sırf, kiracının LGBTİ+ olduğu gerekçe gösterilerek kiralanmaktan kaçınılması, akla gelebilecek diğer örneklerdir.”

Bilgi notunda bu tip bir ayrımcılıkla karşılaşanların neler yapabileceği ve hangi haklara sahip oldukları da sıralanıyor.

Bilgi notuna ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları
nefret