19/08/2021 | Yazar: Yıldız Tar
Marvel Sinematik Evreni’nde bir kez daha LGBTİ+ karakterler göreceğimiz söyleniyor. Her yapım öncesi vaat edilen karakterleri 13 yıldır bir türlü göremedik. Valkyrie’den Loki’ye, Endgame filminden WandaVision’a Marvel ve Disney’in acıklı karnesi…
UYARI: Bu içerik spoiler içermektedir.
Akışkan cinsiyetli ve pan ya da biseksüel bir Loki görme hevesiyle Marvel Sinematik Evreni’nin son dizisini izleyen hayranların hayal kırıklığı ve öfkesi soğumamışken bu sefer de serinin yeni yapımı “Eternals”ta gey bir çift göreceğimiz söyleniyor.
2008 yılında Iron Man filmi ile başlayan Marvel Sinematik Evreni’nin (MCU) 13 yıllık serüveni queer-baiting ile dolu. Marvel neredeyse her yapım öncesi, karakterlerin LGBTİ+ olacağına dair dedikoduları yayıyor, bu sayede LGBTİ+ seyirciyi çekiyor ancak filmlerde açıkça LGBTİ+ karakterlere bir türlü yer verilmiyor. Filmler, LGBTİ+ temsili konusunda çizgi romanların aksine sürekli sınıfta kalıyor.
Eternals’ta gey çift vaadi
Benzer bir durum, Kasım ayında seyirciyle buluşacak Eternals filmi öncesinde de yaşanmaya başladı. Akademi Ödüllü Chloé Zhao'nun yönettiği Eternals, Marvel Sinematik Evreni'ndeki heyecan verici yeni bir süper kahraman ekibini tanıtacak. Binlerce yıl önce dünyaya gelen Eternals, Avengers: Endgame’deki olayların ardından dünyayı bekleyen yeni bir tehlikeye karşı bir araya geliyor.
Onlarca süper kahraman filminden sonra Marvel, The Eternals'da nihayet ilk LGBTQ ilişkisini ekranlardaki bir öpücükle beyaz perdeye taşıyacığını iddia ediyor.
Yaklaşan MCU filminde Brian Tyree Henry, bir Marvel filmindeki ilk açık eşcinsel süper kahraman olan Phastos rolünde yer alacak. Kocasına ise Haaz Sleiman hayat verecek.
Sleiman, NewNowNext'e “Güzel, çok hareketli bir öpücük” dedi: “Sette herkes ağladı. Benim için queer bir ailenin ne kadar sevgi dolu ve güzel olabileceğini göstermek çok önemli. Brian Tyree Henry çok muazzam bir aktör ve bu bölüme çok fazla güzellik kattı ve bir noktada onun gözlerinde bir çocuk gördüm ve bence dünyanın queer topluluğunda hepimizin çocuk olduğumuzu hatırlatması önemli. Bunu unutuyoruz çünkü her zaman cinsel ya da asi olarak tasvir ediliyoruz; o insan kısmıyla bağlantı kurmayı unutuyoruz.”
Disney’in eline düşen Loki
Öte yandan Marvel'ın ana şirketi Disney, geçmiş filmlerinde önemli gey anlarının “çok açık olmayacağını” söylemişti. Disney’in, ekranlarda LGBTİ+ temsilini engellemeyi görev edinmesinin en yakın örneği, Loki dizisinden “uzayda geçen queer bir seks sahnesini” sansürlemesi. Üstelik dizideki tek örnek de bu değil.
Tom Hiddleston’ın hayat verdiği Loki, uzun süredir beyaz perdenin en sevilen karakterlerinden biri. Fesatlık Tanrısı Loki’nin hikayesi, kötü karakterlikten anti-kahramanlığa Marvel’ın film uyarlamalarında hayranların en sevdiği hikayelerden biri oldu.
Avengers Endgame filmindeki zaman yolculuğunun ardından, Loki’yi 2012 yılında New York’a saldırdığı haliyle yeniden izledik. Sinematik Evren’i genişletmek için Disney+ da yayınlanan yeni dizinin başlangıcında favori tanrımızı gerçekliği ve zaman akışını değiştirdiği için Zaman Değişim Otoritesi (Time Variance Authority) tarafından alıkonulmuşken görüyoruz. Loki’nin dosyasında cinsiyeti ise akışkan olarak yazıyor.
Dizide Loki’nin “kadın olduğu ısrarla vurgulanan” varyantı Sylvie ile aşk hikayelerini izlerken, aralarında geçen kısa bir konuşmada her ikisinin de “hem prens hem de prenseslere ilgi duyduğunu” öğreniyoruz.
Çizgi romanda Loki: Kendimi akışkan cinsiyetli olarak TANIMLAMIYORUM, BEN akışkan cinsiyetliyim. Kendimi ŞILLIK olarak tanımlıyorum.
Öte yandan Loki’nin akışkan cinsiyeti çizgi romanlarda bir süredir biliniyor. 2014’te yayınlanan “Thor ve Loki: Onuncu Diyar” (Thor & Loki: The Tenth Realm) çizgi romanında Loki’nin “babası” Odin Loki’ye hem oğlum hem de kızım diye seslenmişti.
Loki, çizgi romanlarda şekil değiştirme yeteneğiyle biliniyor, ancak dizide onca varyanta ve şekil değiştirmeye rağmen Lokilerin cinsiyetleri bir dosyada yazan bir kelime dışında ikili cinsiyet rejimine kazık çakmış gibi duruyor.
Valkyrie’den hâlâ umutluyuz!
2017 yılında Thor: Ragnarok filmi vizyona girmeden Valkyrie karakterinin de filmde yer alacağı hayranlarda heyecan ve beklenti yaratmıştı. Çizgi romanlarda biseksüel olan karakterin beyaz perdede de biseksüel olacağı ima edilmişti.
Ancak filmde Valkyrie karakterinin cinsel yönelimine dair herhangi bir sahne yer almıyordu. Karaktere hayat veren Tessa Thompson, Rolling Stone’a yaptığı açıklamada Valkyrie’nin yatak odasından çıkan bir kadının yer aldığı bir sahne çektiklerini söyledi. Ancak sahne son kurguda kesildi.
Marvel çizgi romanlarında biseksüel olan Valkyrie karakterinin Marvel Sinematik Evreni’nde (MCU) de biseksüel olduğunu, çizgi romanlardaki orijinaline sadık kalındığını açıklayan Thompson şöyle dedi:
“Biseksüel ve evet erkeklerin kendisi hakkındaki fikirlerine çok da önem vermiyor. Oynaması çok keyifli bir rol.”
Valkyrie’yi yeni Asgard’ın hükümdarı olarak göreceğimiz “Thor: Love and Thunder”dan ise umut kesmemekte fayda var.
WandaVision: Wiccan’a acımadın mı ey Disney?
İzleyicide beklenti yaratan bir diğer karakter ise Wiccan’dı. WandaVision dizisinde çocukluğunu gördüğümüz Wiccan, çizgi romanlarda eşcinsel. Marvel’in 2020 yılında yayımlamaya başladığı çizgi roman “Empyre” son sayısında Wiccan, sevgilisi Hulkling ile evlendi. Bu evlilik ile Marvel dünyasında ilk defa süper kahramanlar eşit evlilik hakkını kullandı. WandaVision dizisinde de Wiccan’a dair daha fazla hikaye görmek isteyen izleyici ise hayal kırıklığına uğradı.
Wiccan’ı tanımak ise başka bahara kaldı. Bir Marvel klasiği olarak dizinin sonundaki sahne, ileride Wiccan’ı görebileceğimizi ima ediyor.
Endgame fecaati
“Avengers: Endgame”, yönetmen Russo kardeşlerin filmde MCU'nun ilk açık eşcinsel karakterini göreceğimizi açıklaması ve filmde o karakteri fark edebilmek için iyice yavaşlatarak izlemek zorunda kalmamızın ardından büyük tepki doğdu.
Bu karakter sonunda Joe Russo tarafından canlandırıldı ve filmin bir dakikadan kısa bir bölümünde ortaya çıktı. Hayranlar, gerçekte karakter isimsiz ve filmin konusu için önemsiz olduğu için Marvel’ı eleştiri yağmuruna tuttu.
Temsil ama nasıl temsil: Vito Russo testi
Filmlerde LGBTİ karakterlerin yer alması da o filmi “LGBTİ dostu” yapmaya yetmiyor. Amerikalı LGBTİ aktivisti ve film tarihçisi Vito Russo tarafından yaratılan “Vito Russo Testi”ne göre bir filmin LGBTİ-pozitif olabilmesi için üç kriteri yerine getirmesi gerekiyor:
1) Film tanımlanabilir bir şekilde LGBTİ bir karakter içermeli
2) Bu karakter yalnızca cinsel yönelim ya da kimliği üzerinden tanımlanmamalı ve son olarak
3) Karakterin çıkarılması hikayede önemli bir kayba sebep olmalı; bir başka deyişle LGBTİ karakterin varlığı hikaye için önemli ve gerekli olmalı.
Etiketler: medya, kültür sanat