26/03/2018 | Yazar: Kaos GL

​Kaos GL Medya Okulu Antalya’da 2018’e merhaba dedi.

Medya Okulu Antalya’daydı: BİZ’im de hikayemiz var! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Medya Okulu Antalya’da 2018’e merhaba dedi. BİZ Topluluğu ve Çağdaş Gazeteciler Derneği ev sahipliğinde katılımcılar haberleri inceledi, kendi haberlerini yazdı.

Kaos GL Derneği’nin, internet gazetesi KaosGL.org ve Kaos GL Dergisi gönüllü muhabir ve yazar ağını güçlendirmek, LGBTİ+’ları kendi hikayelerini yazmaya teşvik etmek, hak temelli haberciliği yaygınlaştırmak için düzenlediği Medya Okulu, 2018 için kapılarını Antalya’da açtı.

Medya Okulu, 24 Mart’ta Antalya BİZ Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırmaları Topluluğu’nun ev sahipliğinde Çağdaş Gazeteciler Derneği’nde yapıldı. Okul’un ilk bölümünde 2017 Medya İzleme Raporu aktarıldı. İkinci bölümde ise haber yazım teknikleri ve hak temelli habercilik eğitimi yapıldı.

Medya İzleme Raporu

Yıldız Tar Medya İzleme Raporu’nun sonuçlarını şöyle değerlendirdi:

“Toplama bakıldığında rapor medyanın 2017 yılında LGBTİ’ler söz konusu olduğunda ayrımcılık ve nefret söylemini kullanmaktan çekinmediğini, LGBTİ’lerin gazetelerde özne olarak yer alamadığını ve daha yürünecek çok yol olduğunu ortaya koyuyor…”

Medyanın insanların hayatlarını, gündelik yaşamlarını, hayatın birçok alanını belirleyen bir güce sahip olduğunu söyleyen Tar, Türkiye medyasında LGBTİ’ler açısından tablonun olumlu bir yerde durmadığını belirtti. Özellikle Türkiye’de haberciliğin LGBTİ’leri özne olarak görmeyen bir dil kullandığını belirten Tar, LGBTİ’lerin dışlandığı bir sistemin sürdürülmesi ile LGBTİ’lere dönük bir ayrımcılık ideolojisinin yerleştiğini ifade etti. Ayrımcılığın toplumsal adaleti zedelediğini hatırlatan Tar, “Ayrımcılık bazen görmezden gelme bazen de farklı muamele ile kendini gösterir. Her iki biçimde de ayrımcılığa uğrayan kişinin toplumsal hayatın bütününe katılımını zedeler, imkansız kılar en iyi ihtimalle görünmezliğe hapseder” şeklinde konuştu. Görünmez kılınmaya karşı, basının sorumluluğuna değindi.

Rapora ulaşmak için tıklayınız

Katılımcılar haber yazdı

Tar; haberde nefret söylemi, nefret suçu ya da ayrımcılığın nasıl tespit edilebileceğinin yanı sıra LGBTİ kimlik ve varoluşları “hastalık”, “suç”, “günah”, “ahlaksızlık”, “anormal” gösteren haberlerin nasıl incelenebileceğini de gösterdi. Önyargı başlığı altında ise stereotipleştirme, magazinleştirme, kriminalleştirme, marjinalleştirme gibi kavramlardan bahsetti.

Atölyenin devamında katılımcılar, nefret söylemi, ayrımcılık ya da önyargı içeren altı ayrı haberi hak temelli bakış açısıyla yeniden kurgulayıp, yazdı.

Haberin görseli, görselin haberi

Aslı Alpar ise haber ve görsel üzerine konuştu. Konuşmasına imgelerden başlayan Alpar, medyada kullanılan görsellerin bir süre sonra temsil ettiği şeyden daha kalıcı olduğuna ve bu gücün imgenin görme biçimleri ile olan bağdan kaynaklandığına değindi.

Haber ya da yazımızda kullanılan görselin okurla paylaşılan bilgiyi ya da anlatılan olayı temsil edecek yegâne parça olduğunu ifade eden Alpar şöyle devam etti: 

“Seçtiğimiz görsel tesadüf değil her zaman bir politik tercihin sonucudur. Bu görsel tıpkı haber yazarken kullandığınız dil gibi nesnel, özenli ve hak temelli olmalı, aksi halde haberiniz ya da anlatınız zarar görecektir.”

Alpar konuşmasını, medyada görsel temsil örnekleri vererek sürdürdü.

Medya Okulu nedir?

Kaos GL Derneği’nin düzenlediği Medya Okulu, yazınsal çeşitli tematik alanlarda planlanmış atölyeler programı. Katılımcıların interaktif olarak dahil oldukları atölyelerde yazma istencinden üretimin yayınlanmasına sürecin inşasını ve etiğini tartışırlar. Haber yazma teknikleri, yaratıcı yazarlık ve video aktivizmi programın ana başlıkları arasında yer alıyor.

2007 yılından bu yana gönüllü muhabir ağı eğitimleri ile ülke genelinde yerel LGBTİ haberciliğini güçlendiren, LGBTİ gündemini hak temelli habercilikle aktarmak için yayıncılık yapan KaosGL.org haber portalı 2015 yılında yaptığı Yeni Medya Okulu ile bu çalışmalarını sosyal medyaya da taşımıştı. 2016 yılında 7 şehre yayılan üç aşamalı “İnsan Haklarının İzlenmesi İçin Medya Okulu” ile hem habercilik deneyimi hem de sosyal medya kullanım becerileri LGBTİ hak savunucularına aktarılmıştı.

2017 yılında Mayıs ayında Medya Okulu’nun birinci aşaması ülke genelinden muhabir adaylarının katılımıyla yapıldı. Temel haber yazım teknik ve ilkelerinin tartışıldığı okulun ardından Medya Çalıştayı ile Kaos GL Medya çalışmaları ve Medya İzleme raporları tartışıldı. Yine Mayıs ayında yapılan 4 günlük Dava Gözlem Atölyeleri ile KaosGL.org muhabirleri adli süreçlerde gazetecilik ve temel insan hakları kavramlarını öğrenebilme imkanı yakaladı.

2017 Ekim ayında ise Kaos GL Medya Okulu Ankara, Bursa, İstanbul ve İzmir’deydi. Ankara’da Kaos GL’nin Medya Okulu’nun yanı sıra Pembe Hayat ile birlikte Trans Medya Okulu yapıldı. Bursa’da Özgür Renkler Derneği ile hem Medya Okulu hem de Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmalar kapsamında Merhaba Canım söyleşisi yapıldı. Medya Okulu İzmir’de ise Genç LGBTİ+ ortaklığında Aktivizm Okulu’nun bir parçasıydı. Son olarak İstanbul’da Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği ile birlikte cinsel şiddete ilişkin haberciliğe odaklanıldı. Yine Mayıs ayında yapılan Medya Çalıştayı’nın ardından Kaos GL Medya İzleme sistemini yeniden yapılandırdı. 2017 Kasım’ında ise ilk aşamaya katılan muhabir ve yazarlar Ankara’da bir araya geldi.

Medya Okulu neyi amaçlar?

Medya Okulu programı, kaosGL.org gönüllü muhabir ve yazarlarını bir araya getirerek LGBTİ+ kişileri yazmaya teşvik etmeyi ve ayrımcılık karşıtı medyayı çoğaltmayı hedefler. Haberini üretiminden yaratıcı yazarlığın çeşitlendirilmesine farklı alanlarda kümülatif gerçekleşen atölyelerde “herkesin yazabileceği” fikri hakim.

Medya Okulu nerede oluyor?

Medya Okulu programı her yıl Kaos GL Derneği tarafından çeşitli şehirler seçilerek, seçilen yerelden katılıma açık organizasyonlarla gerçekleşir.

Medya Okulu’na kimler katılabilir?

LGBTİ+ kişiler, aktivistler, yazarlar, muhabirler, çizerler ve fotoğrafçılar Medya Okulu programına katılabilir.  

Medya Okulu’na katılmanın koşulları var mı?

Yaşadığı şehirde LGBTİ+ gündemini ve etkinlikleri takip etmek, haberlerini kaosGL.org’a yazmak için gönüllü olmak okula katılmak için yeterli. Medya Okulu'na katılan kişilerden KaosGL.org'a ayda en az 3 içerik üretmelerini bekliyoruz. Daha fazla yazar, çizersiniz ona da hayır demeyiz.

Programın tamamına katılamıyorum, başvurum kabul edilir mi?

Atölyeler birbirinin devamlılığını sağladığı için programın tamamına katılabilecek başvurulara öncelik tanınır.

Medya Okulu’na daha önce katılmış biri yeniden başvurabilir mi?

Elbette başvurabilir ancak ilk defa başvuran kişilere öncelik tanınır.

Medya Okulu’na katıldıktan sonra ne olur?

Programa katılmış kişiler daha sonra Kaos GL Gönüllü Muhabir Ağı’na dahil olarak bir çalışma takvimi çıkartır. Medya ve İletişim programıyla birlikte spesifik alanlarda (örneğin: Dava İzleme, Sözlü Tarih) eğitimler düzenler. Bu eğitimlerin sonucunda Muhabir Ağı’nın küçük çalışma grupları oluşur.

Medya Okulu’na katılmayan birisi kaosGL.org’da yazabilir mi?

Tabii ki yazabilir! Medya Okulu’na katılmış olmak kaosGL.org’da yazmak için bir ön koşul değil.


Etiketler: medya
İstihdam