23/05/2023 | Yazar: Aslı Alpar

28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimi öncesinde konuşalım: Yerelden merkezi yönetime LGBTİ+’ların siyasal katılım hakkı önüne çıkarılan engeller.

Nefret siyaseti LGBTİ+’ların siyasete katılmasını nasıl engelliyor? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kamusal alandan tasfiye, barışçıl eylemlerde polis saldırısı, gözaltında şiddet… Türkiye’de LGBTİ+’ların yaşadığı insan hakları ihlallerini düşündüğümüzde ilk aklımıza gelenler bunlar.

Peki, 2022’de LGBTİ+’ların siyasal katılım haklarının da ihlal edildiğini biliyor musunuz?

Kaos GL Derneği 2022 yılında LGBTİ+’ların iki ayrı siyasal katılım ihlali yaşadığını raporladı.

İhlaller yerel yönetimlerden

14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimlerinin akabinde, 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikini turu öncesinde LGBTİ+’ların siyasal katılımını engelleyen iki vakayı hatırlayalım. Ancak öncesinde siyasi iktidarın LGBTİ+’lara yönelik nefret kampanyalarını düşündüğümüzde, merkezi otoritenin LGBTİ+’lara siyasi katılım kanallarını açmasının beklenmeyeceğini de vurgulayalım.

LGBTİ+’ların 2022 yılında siyasal katılımının engellendiği her iki vaka da yerel yönetimlerin LGBTİ+ görünürlüğünü gözeten siyasi katılımı artırmaya dönük çabalarının parlamenter çoğunluğun yerel yönetimlerdeki temsilcileri tarafından gerçekleşti.

Nefret siyaseti hak ihlali üretiyor

Raporlanan ilk ihlal, Denizli Merkezefendi Belediyesi’nde yaşandı.

Belediyenin, kadınların ekonomik özgürlüklerini kazanması ve şiddetten korunmasını sağlamak amacıyla meclis gündemine getirdiği Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birimi yönetmeliği CHP'li üyeler ile üç bağımsız üyenin “evet oyu”na karşılık AKP’li ve MHP’li üyelerin oylarıyla reddedildi. Oylamada İYİ Parti'li meclis üyeleriyse çekimser kaldı.

AKP’li ve MHP’li üyeler, “hayır” oyu vermekle yetinmedi nefret söylemini de üretti. MHP’li Hasan Kurşuncu “LGBT'li insanlar ruhen ve psikolojik açıdan hastadırlar” dedi.

İhlallerden ikincisi 7 Aralık’ta, İstanbul Esenyurt Belediye Meclisi toplantısında gerçekleşti. Esenyurt Belediyesi’nin Eşitlik Birimi’nin kurulmasına nefret siyasetiyle karşı çıkan AKP’li Meclis Üyesi Gazanfer Karakaş “Esenyurt’a LGBT’nin sokulmasına müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Bitirirken hatırlatalım; LGBTİ+’ların siyasete katılım hakkını engelleyen yerel yönetimlerdeki AKP ve MHP’li üyelerin karşı olduğu Eşitlik Birimleri aslında İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla tüm kamu kurumlarında ve yerel yönetimlerde kurulmak zorunda.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, siyaset
İstihdam