31/01/2021 | Yazar: Yıldız Tar

Nefret ve hedef göstermeye karşı #LGBTİHaklarıİnsanHaklarıdır diyen siyasetçi ve sanatçıların tweetlerini derledik.

Nefrete karşı #LGBTİHaklarıİnsanHaklarıdır kampanyası Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çizim: Aslı Alpar / Kaos GL

Boğaziçi Üniversitesi’nde açık çağrıyla gelene eserlerin yer aldığı sergideki bir kolaj çalışmasının Boğaziçi İslam Araştırmaları Kulübü (BİSAK) tarafından sosyal medyada hedef gösterilmesiyle başlayan süreç, LGBTİ+’lara dönük nefret söylemi ve hedef göstermelerin arttığı bir kampanyaya dönüştü.

İki öğrenci tutuklandı, iki öğrenciye ev hapsi verildi, bir öğrenci ise serbest bırakıldı.

TIKLAYIN - İki Boğaziçi öğrencisi tutuklandı

Aralarında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Sözcüsü Faik Öztrak’ın da olduğu çok sayıda siyasetçi ve kamu görevlisi LGBTİ+’ları ve gözaltına alınan öğrencileri hedef gösterdi.

Twitter’da #BoğazicindelgbtRezaleti ve #KabeKutsalımızdır etiketleri üzerinden yoğun nefret söylemi, ayrımcılık içeren kampanyalar başladı. Her iki etiket de neredeyse bir gün boyunca (29-30 Ocak) Twitter Türkiye TT listesinde yer aldı.

Hedef gösterme ve nefret söylemine karşı Twitter’da #LGBTİHaklarıİnsanHaklarıdır diye kampanya da başladı. TT listesine de giren kampanya kapsamında çok sayıda siyasetçi, siyasi parti, sanatçı, sendika, meslek odası ve sivil toplum kuruluşu da destek tweetleri attı. O tweetlerden bazılarını derledik:

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Sözcüsü Ebru Günay: Asıl suç nefret söylemi ile toplumu kutuplaştırmaktır.

#LGBTİHaklarıİnsanHaklarıdır

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş: Anayasa 10.maddesi; “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep vb. sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir." der.

Nefret söyleminde bulunanlar suç işliyor. Hiçbir suç cezasız kalmaz.

#LGBTİHaklarıİnsanHakları

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy: Kayyum rektör karşısında, Boğaziçi öğrencileri ve akademisyenlerin yürüttükleri mücadeleyi sahipleniyoruz!

Ayrımcı ve nefret  politikalarınıza karşı mücadelemiz devam edecek!

LGBTİ+ bireylerin yanındayız!

#LGBTİHaklarıİnsanHaklarıdır

#BogaziciSusmayacak

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu: Bırakın insanların yönelimleriyle uğraşmayı, aşağılamayı

Herkesi, anlayışı, kimliği olduğu gibi kabul edelim

 #LGBTİHaklarıİnsanHaklarıdır

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni: Halk düşmanı siyasete karşı politik özgürlükler mücadelesini yükseltelim!

#LGBTİHaklarıİnsanHaklarıdır

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm: #lgbtihaklarıinsanhaklarıdır

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran: Asıl suç; hedef göstermektir, asıl suç nefret söylemi ile toplumu kutuplaştırmaktır. #LGBTİHaklarıİnsanHaklarıdır

HDP Kadın Meclisi: Asıl suç; hedef göstermektir, asıl suç nefret söylemi ile toplumu kutuplaştırmaktır. #LGBTİHaklarıİnsanHaklarıdır

İstanbul Bağımsız Milletvekili Ahmet Şık: Kendisini sadece nefret ve kötülükle var edebilmesi mi yoksa o nefret ve kötülüğün hatırı sayılır bir karşılığı olması mı daha büyük sorun? Soylu’nun “sapkınlıkla” inşa ettiği siyasi geleceğinin Erdoğan ipini kestiğinde biteceği düşünülürse ikincisini tartışmak elzem kanımca.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen: Hedef gösteremezsin. Kimlikler üzerinden nefret söyleminde bulunamazsın. Kamu kurumlarının ağzından halkın bir bölümünü “marjinal” ilan edemezsin. Renkleri yasaklayamazsın. Bir kez daha: #LGBTİHaklarıİnsanHaklarıdır

CHP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil: Anayasayı uygulamakla görevli olanların insanlara cinsel yönelimlerinden ötürü hakaret etmeleri, mevcut ayrımcılığı önleyecekleri yerde kör bir popülizmle körüklemeleri kabul edilemez.

Bu ayrımcı, nefret dolu diliniz kaybedecek, sevgi kazanacak.

#LGBTİHaklarıİnsanHaklarıdır

CHP Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca: Süleyman Soylu hatırlatalım İçişleri Bakanısın! İçişleri Bakanının görevi vatandaşların güvenliklerini, huzur ve refah içinde yaşamalarını sağlamaktır. Vatandaşa “sapkın” demek nefret söylemidir. Ayrımcılık yapamazsın, o geri aldığın istifayı sunmanın şimdi tam zamanı!

CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Av. Tuba Torun: LGBTİ+ ‘nın can güvenliği yok artık bu ülkede. LGBTİ+ ‘yı kriminalize eden her açıklama, bu insanlara karşı işlenen suçlara iştirak etmektir. TCK m.216’yı yobaz zihniyetinize alet etmeyin, ondan büyük Anayasa m.10 var.

#LGBTİHaklarıİnsanHaklarıdır

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Barış Atay: #LGBTİHaklarıİnsanHaklarıdır

Bu ülke, gericiliğinize teslim olmayacak.

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş: İktidarın ve yandaşlarının gençlik düşmanı politikalarına, nefret söylemlerine karşı kayıtsız şartsız genç arkadaşlarımızın yanındayız.

#lgbtihaklarıinsanhaklarıdır

Halkevleri: Diyanetin hedef gösterdiği Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden 2 kişi tutuklamayla, 2 kişi ev hapsiyle mahkemeye sevk edildi. Gerici zihniyetinizin karşısında laiklik ve gökkuşağı bayraklarımızla duracağız! Üniversiteliler derhal serbest bırakılsın!

#LGBTİHaklarıİnsanHaklarıdır

SYKP: Boğaziçi kayyumunu protesto eden öğrencileri "LGBT sapkını" ilan eden Süleyman Soylu nefret suçu işliyor. Siz inkâr etseniz de, hedef gösterseniz de, düşmanlaştırsanız da LGBTİAQ+'lar varolmaya devam edecek. #nefreteinatyaşasınhayat #BogaziciDireniyor #BogaziciTeslimOlmayacak

ESP: Sözle veya görselle dini değerleri aşağılamak diye bir suç olamaz. Aslolan ifade özgürlüğüdür. Kaldı ki LGBTİ+ bayrağı asla bir hakaret değildir.

Boğaziçi'deki tek saldırgan ihbarcılar ve dinsel gerici hezeyanları kışkırtıp öğrencileri gözaltına alan faşizmdir.

EHP: İktidar, Boğaziçi ile ortaya çıkan gençlik mücadelesini bastırmak için LGBTİQ+'lara saldırıyor.

LGBTİQ'+ları hedef göstermekle, ne kayyım hukuksuzluğu ne de gençliğin haklı öfkesi bastırılamaz.

Saldırıların karşısında LGBTİQ+'lar asla yalnız yürümeyecek.

#BoğaziçiSusmayacak

Yeşiller Partisi: İfade özgürlüğü olarak değerlendirilmesi gereken bir esere karşı verilen tepkiler kısa sürede LGBTİ+lara karşı nefret söylemine ve ayrımcılığa dönüşmüş durumda. Tutuklanan öğrenciler bir an önce serbest bırakılmalıdır.

#LGBTİHaklarıİnsanHaklarıdır

Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu: #LGBTİHaklarıİnsanHaklarıdır

Liberal Demokrat Parti İzmir İl Başkanlığı: Halkın beynini ve vicdanını değil, sadece devleti yöneteceğiz...

#LGBTİHaklarıİnsanHaklarıdır

TV Prodüktörü Armağan Çağlayan: Tam da hukuk reformundan bahsederken, Önemli olan cinsiyetin değil. #LGBTİHaklarıİnsanHaklarıdır

Yazar Ahmet Ümit: Anayasa Madde 10: "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep vb. sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir."

#LGBTİHaklarıİnsanHaklarıdır

Sanatçı Gaye Su Akyol: #lgbtihaklarıinsanhaklarıdır

Yıl olmuş 2021, hala bunu buraya yazmak zorunda bırakılıyoruz.

Gazeteci İrfan Aktan: Nefret söylemine karşı omuz omuza...

#LGBTİHaklarıİnsanHaklarıdır

Oyuncu Nihal Yalçın: İllegal olan Kayyumunuz ayol!

#lgbtihaklarıinsanhaklarıdır

TOHAV: “4 LGBT sapkını” ifadesi TCK’nin 122. maddesine göre suçtur. Nefret söyleminin yaygınlaştırılması ve LGBTİ+ mücadelenin tutuklamalarla baskı altına alınmaya çalışılması kabul edilemez!

 #LGBTİHaklarıİnsanHakları

Eşit Haklar İçin İzleme Derneği: Toplumda belli bir grubun hedef gösterilmesi ayrımcılıktır, demokratik toplumun hukuk  devletinin temel ilkelerine aykırılık teşkil eder. LGBTİ+'ların nefret söylemine maruz bırakılması ve bu nefretin yaygınlaştırılması kabul edilemez. #LGBTİHaklarıİnsanHaklarıdır

TİHV: Ayrımcılık ve nefret söylemi içeren “4 LGBT sapkını” ifadesi kabul edilemez. TCK’nin 122. maddesine göre suçtur. İnsan haklarına saygının olmadığı yerde demokrasiden söz edilemez.

#lgbthaklarıinsanhaklarıdır

İstanbul Tabip Odası: HEKİMLİK ANDI;  ..Görevimle hastam arasına; yaş, hastalık ya da engellilik, inanç, etnik köken, cinsiyet, milliyet, politik düşünce, ırk, cinsel yönelim, toplumsal konum ya da başka herhangi bir özelliğin girmesine izin vermeyeceğim.#LGBTİHaklarıİnsanHakları dır!

Oyuncu Aslı İnandık: #lgbtihaklarıinsanhaklarıdır

Eğitim-Sen İstanbul 3 No’lu Şube: Boğaziçi Üniversitesine atanan kayyuma karşı verilen direniş ve mücadeleyle ilgili yine hiç şaşırmadığımız bir açıklama geldi. İçişleri Bakanı Soylu; "Boğaziçi'nde 4 LGBT sapkını gözaltına alındı" açıklaması yaparak bir kez daha hedef gösterdi.

#LGBTİHaklarıİnsanHaklarıdır

Oyuncu Hazal Kaya: #lgbtihaklarıinsanhaklarıdır

Gazeteci Aslı Aydıntaşbaş: LGBT camiasına yapılan saldırıyı, kınıyorum. İnsan doğasıyla mücadele etmeyin. Vatandaşları olduğu gibi kabul edin, haklarını gasp etmeyin, seslerini kısmayın. #LGBTİHaklarıİnsanHakları


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, eğitim
nefret