27/01/2022 | Yazar: Yıldız Tar

Şikayetçisinin de tanığının da polis olduğu 2021 Onur Haftası Maçka Pikniği’ne katılan bir kişiye açılan dava 30 Haziran’a ertelendi.

Onur Haftası Maçka piknik davası başladı: Şikayetçi de polis, tanık da! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yasaklar ve polis saldırılarının gölgesinde geçen 2021 İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’na ilişkin şimdiye kadar 6 ayrı dava açıldı. İstanbul Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınanlara açılan davaların yanı sıra yine polisin saldırdığı Maçka’daki pikniğe katılan bir kişiye de dava açıldı.

Maçka Parkı’nda pikniğe katılan kişiye açılan davanın ilk duruşması bugün (27 Ocak) İstanbul 44. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya yargılanan E., Avukatı İrem Yener ve E.’den şikayetçi olan polis memuru katıldı.

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası kapsamında 22 Haziran 2021’de Heybeli’de yapılması planlanan, yasaklanan, yasağın ardından Maçka Parkı’na taşınan ve burada polis saldırısıyla engellenen pikniğe katılan E., LGBTİ+’lara saldıran polisin şikayetiyle açılan davada hakaretten yargılanıyor.

Şikayetçi de polis, tanık da!

Duruşmada polis memuru ifadesini yineledi. LGBTİ+’lara Maçka Parkı’ndaki saldırılarını “süpürme” olarak savunan polis, E.’nin kendisine tükürdüğünü iddia etti. Ardından Av. İrem Yener, müvekkilinin suça konu olacak herhangi bir eylemi olmadığını, şikayetçi polis memurunun tanığının da başka bir polis olduğunu hatırlattı. Av. Yener, Kaymakamlığın piknik yasağının da hukuksuz olduğunu ve polislerin müvekkilini ve pikniğe katılanları darp ettiğini sözlerine ekledi.

Dava, 30 Haziran saat 9.40’a ertelendi.

2021 İstanbul Onur Haftası bilançosu: Polis saldırısı yetmedi, 6 ayrı dava açıldı!

Polis işkencesinin gölgelediği 2021 İstanbul Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan ikisi çocuk 39 kişiye ve yine polisin saldırdığı Maçka’daki pikniğe katılan bir kişiye 6 ayrı dava açıldı: Terör savcılarının hazırladığı iddianamelerde polis işkencesi yok, ayrı davalarla kamu desteği azaltılmak isteniyor.

Mis Sokak’ta polis işkencesi yetmedi, dava da açıldı

Onur Yürüyüşü günü daha yürüyüş dahi başlamadan polis işkencesiyle Mis Sokak’tan gözaltına alınan 19 kişi hakkında 2911 Sayılı Kanuna muhalefet iddiasının yanı sıra görevi yaptırmamak için direnme iddiasıyla da dava açıldı. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nun hazırladığı iddianamede fotoğraf ve videolara yansıyan polis işkencesi, ters kelepçe uygulamaları yer almazken; LGBTİ+ hak savunucularının cezalandırılmaları isteniyor.

Davanın ilk duruşması 13 Mayıs 2022 saat 10.00’da İstanbul 60. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

I. Cihangir davası: Polis şiddeti yine iddianamede yok!

Onur Yürüyüşü’nde polis işkencesine maruz bırakılan LGBTİ+ hak savunucularına açılan bir diğer davada ise 7 kişi yargılanıyor. 2911 sayılı Kanuna muhalefetten yargılanan hak savunucularının uğradığı polis şiddeti İstanbul Cumhuriyet Savcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nun hazırladığı bu iddianamede de yer almıyor.

Davanın ilk duruşması 9 Mart 2022’de İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

II. Cihangir davası 

Cihangir’de polis saldırısı ile gözaltına alınan üç kişiye ayrıca dava açıldı. Polis şiddetinin yer almadığı iddianamede, hak savunucularının yine 2911 sayılı kanuna muhalefetten cezalandırılması talep ediliyor.

Davanın ilk duruşması 25 Ocak 2022 saat 9.35’de 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecekti ancak yoğun kar yağışından dolayı dava 31 Mart’a ertelendi.

Çocuklara da dava açıldı!

Onur Yürüyüşü sırasında polis şiddetiyle Cihangir’den gözaltına alınan iki çocuğa da dava açıldı. Aynı iddianame ile yargılanan çocukların davası Çocuk Mahkemesi’nde görülecek.

Davanın ilk duruşması 22 Şubat 2022’de İstanbul 4. Çocuk Mahkemesi’nde görülecek.

Maçka’daki piknik de unutulmadı!

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası kapsamında 22 Haziran 2021’de Heybeli’de yapılması planlanan, yasaklanan, yasağın ardından Maçka Parkı’na taşınan ve burada polis saldırısıyla engellenen pikniğe katılan bir kişiye de dava açıldı.

LGBTİ+’lara saldıran polisin şikayetiyle açılan davada bir kişi hakaretten yargılanıyor.

Davanın ilk duruşması 27 Ocak 2022 saat 10.20’de İstanbul 44. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Dava, 30 Haziran saat 9.40’a ertelendi.

LGBTİQ+ Meclisleri davası: İddianamede de ayrımcılık!

26 Haziran 2021’deki İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne katılan LGBTİQ+ Meclisleri’nden 8 aktivistin yargılandığı dava 2 Kasım’da başladı. İddianamede “Asla yalnız yürümeyeceksin LGBTİQ+ Meclisleri” pankartının yanı sıra “Susma haykır eşcinseller vardır” sloganları yer alıyor. Savcı, iddianameye gerekçe olarak Beyoğlu Kaymakamlığı’nın hukuksuz yasak kararını gösterdi.

Davanın bir sonraki duruşması 8 Şubat’ta görülecek.

2021 Onur Yürüyüşü’nde ne oldu?

19. LGBTİ+ Onur Yürüyüşü için 26 Haziran saat 17.00’de Taksim’de buluşma çağrısı yapıldı. Adalar Emniyeti’nin Onur Haftası pikniğine tehdidi, Şişli Kaymakamlığı’nın 30 günlük etkinlik yasağı, Maçka’da LGBTİ+’lara piknik yasağı ve polis saldırısı ile başlayan haftanın yürüyüşü de yasaklandı. Beyoğlu Kaymakamlığı, “devletin ilkesi ve bölünmez bütünlüğüne, anayasal düzene, genel sağlığa ve genel ahlaka aykırı olabileceği veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması ve suç işlenmesinin önlenmesi” bahanesiyle Onur Yürüyüşü’nü yasakladı.

LGBTİ+ Onur Yürüyüşü, Beyoğlu Kaymakamlığı’nın yasağını ve polis şiddetini aştı, Beyoğlu sokaklarında “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları yükseldi.

Polis daha yürüyüş başlamadan Mis Sokak’ta saldırdı. Odakule’de basın açıklaması okundu. Ardından Tünel’de tekrar basın açıklaması okundu. LGBTİ+’lar Tünel’den Cihangir’e yürüdü. Polis tekrar saldırdı. Cezayir Sokak’ta LGBTİ+’lar tekrar toplandı. Polis saldırısı burada da sürdü. LGBTİ+’lar gün boyu devam eden saldırılara inat sokakta, “Buradayız, alışın, gitmiyoruz” dedi.

TIKLAYIN - Polisleri aş da gel kurbanın olam: Onur Yürüyüşü her yerdeydi!


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, kent hakkı
İstihdam