26/04/2021 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL’nin çağrısıyla pandemide lezbiyenler* 8 online buluşma düzenledi: “Hafif içkiler eşliğinde hal hatır sormuşuz gibi”, “Susma haykır, lezbiyenler vardır!”, “Bu sırada arkadaş edineceğimi hiç tahmin etmemiştim”.

Pandemide lezbiyen* buluşmaları: “Kendimi büyük ve güçlü bir ailenin bireyi gibi hissettim” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çizim: Selda

Avrupa Lezbiyen* Konferansı, yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisinde sosyal izolasyon ve karantina deneyimlerini konuşmak için 2020’de yayınlar yaptı.

Bu yayınlar kapsamında Kaos GL de 15, 23, 30 Nisan’da, 7, 14, 21, 28 Mayıs ve 4 Haziran'da Türkçe buluşmalar düzenledi.

Karantinanın başından beri yapılan 8 buluşmada kâh karantina koşulları kâh evde kalmanın ne menem bir şey olduğu konuşuldu. Her hafta haklardan cinsellik ve cinsiyete, aşklardan ilişkilere, şiddetten şiddete karşı mücadeleye, TERF tartışmalarından vektöralizme, ifşa tartışmalarından, lezbiyen-biseksüellerin cinsel sağlığına çok sayıda konuda lezbiyenler* bir araya geldi.

Kaos GL, son buluşmayı “Bir aradalığımızı başka başka mecralarda, başka başka kanallardan akarak sürdürmek dileğiyle” diyerek sonlandırdı.

Peki bu buluşmalarda neler oldu?

“Hafif içkiler eşliğinde hal hatır sormuşuz gibi”

15 Nisan’da yapılan ilk buluşmanın ardından etkinliğin moderatörlerinden Kaos GL’den Aylime Aslı Demir, “Hafif içkiler eşliğinde hal hatır sormuşuz gibi” diyerek buluşmanın tek seferlik olmayacağını müjdeledi:

“Hepimizin birer zoomer’a dönüştüğü bu günlerde bir toplantı kendini diğerlerinden benim için kolaylıkla ayırdı. Sanki karantina öncesi günlerde iş çıkışı bir mekanda buluşup yemeklere eşlik eden hafif içkilerle hal hatır sormuşuz, muhabbet devam ettiği ve birbirimizden bir türlü ayrılamadığımız için mekan değiştirmeye karar vermişiz ama ekran kapanınca bir anda evde yapayalnız kalmışız gibi bir deneyim bu, keşke hiç bitmeseydi.

“Kaos GL olarak LGBTİ’lerin içinden geçtiğimiz salgın sürecini nasıl deneyimlediğinin kaydını tutmak, elimizden geldiğince bunlara yönelik çözümler üretmek ve nihayetinde bu dönemi tarihe not düşmek için birkaç farklı kanaldan çalışmalar yürütmekteyiz dergi ve web sitemiz aracılığıyla. Dolayısıyla bu süreçte pek çok deneyim paylaşımına tanıklık ettiğimi söyleyebilirim ancak bahsetmek istediğim buluşma, bu salgın günlerini deneyimleyen Lezbiyenler* için sürecin bambaşka hallerini dile getirmesi, dile gelirken iyileştirmesiyle hepimize çok iyi geldi.

“Birbirimizin bedenlerine olan bağlılığımızı kötü bir vesileyle küresel düzeyde anladığımız şu günlerde, bize birbirimizin sesini duymak, deneyimlerini dinlemek inanılmaz iyi geldi ve başka içeriklerle bu buluşmalara devam etmeye karar verdik.”

“Susma haykır, lezbiyenler vardır!”

Buluşmanın bir diğer moderatörü Seçin Tuncel ise şöyle anlattı buluşmaları:

“Ekonomik olarak güçlü olmayan birçok insan gibi lezbiyenlerin de bir kısmı aile evinde kimliğini gizleyerek oturmak zorunda kalıyor. Açık kimlikliler içinse korunaklı olduğunuzu düşündüğümüz evler bile şu an üstümüze üstümüze geliyor. Komşu teyzenin partnerimizi kardeş, olmadı arkadaş olarak tanımladığı, mahalle dışında el ele yürümek bile zorken okulların kapanmasıyla memleketlerine dönmek zorunda olan flörtlerimize kolilerimize ulaşmanın iyice zorlaştığı günlerde online buluşmalarla bir araya geldik.”

“20 sene önce lezbiyen kelimesinin kendisi dahi kabul edilemezken bugün gururla haykırabiliyoruz. Lezbiyen yerine, bakışık, ablacı, sevici ama en çok kabul göreni kadınları seven kadınlar önerisi yapılıyordu. Bir yandan da cis lezbiyen politikanın bugün artık kapsayıcı olmadığını hep birlikte deneyimliyoruz. Tüm bu sorunların görünür olması için bir araya gelmeyi bırakmamalıyız. Susma haykır lezbiyenler vardır!”

Buluşmaların ardından Tuncel katılımcılarla da söyleşti. Tuncel’in “Moderasyonunu Aylime Aslı Demir ve Umut Uzun’la birlikte yürüttüğümüz lezbiyen buluşmaların katılımcılarından Selda, Meryem ve Nihal’in cümleleriyle ve Selda’nın çizimiyle…” diyerek sunduğu söyleşide katılımcılar deneyimlerini paylaştı:

“Kendime sosyal mesafelendiğim yılların üzerine…”

Selda: Kendime sosyal mesafelendiğim yılların üzerine cümleyi bölen bir noktalama işareti gibi geldi pandemi. Bu sırada arkadaş edineceğimi hiç tahmin etmemiştim. Görünmez duvarları aşarak girdiğimiz sanal odalarda neyle karşılaşacağımızı bilmeden, yeni normal dedikleri şeyi anlamaya çalışmakla geçti bir vakit. Bazı odalar hayatımızda değişen hiçbir şey yokmuş gibi eski gündelikleri tekrar ederken, bazıları ütopyalar ile distopyalar arasında gidip gelen ruh hallerini tartışıyordu. Odalardan bir tanesi vardı ki tanıdık bir evin salonu oluyordu, bazen yeşillikli bir balkon, bazen de sırlarımızı ancak en yakınımızla paylaşabileceğimiz gizli bir oda. Farklılıklarımızın kabul/takdir gördüğünü hissettiren insanlarla karşılaşmanın mutluluğu asla eskimiyor.

“Birçok güzel insan tanıdım”

Meryem A.: Merhaba ben Meryem A. Pandemi sürecini aylarca dışarı çıkmayarak ve birçok karışık duygu hissederek geçirdim. Dışarı çıkmalıyım dediğim süreçte virüs ülkemize geldi. Evde kalıyor olmak başta kesinlikle kötü hissettirdi. Başka bir zaman olsaydı bu kadar kötü hissetmezdim belki de. Evde geçirdiğim vakitte anladım ki bir yerlere ait hissetmiyordum ve ait hissetmeye ihtiyaç duyuyordum. Bana fikirleri ve görüşleri uygun kimselerle konuşamıyordum.  Kendimle vakit geçirmek ve kendimi geliştirmek belli bir yere kadar iyi geliyordu. Sonra Kaosun bu buluşmalarını gördüm. Katıldığımda ilk izlenimim buradaki güvenli alan bana iyi hissettirmişti. Konuşmalar, fikirler, görüşler ve insanlar bana aitlik hissini vermişti. Burada bir şeyler konuşuyor ve dinliyor olmak bu süreçte kendimi biraz daha iyi hissettirmiş, yalnızlığımdan uzaklaştırmış, zihnimi açmıştı. Bu süreçte böyle güzel zaman geçirebileceğim bir etkinlik olduğu için mutlu oldum. Kendimi kendim gibi hissettiğim bir zamandı. İyi ki bu buluşmalar yapıldı ve birçok güzel insan tanıdım.

“Kendimi büyük ve güçlü bir ailenin bireyi gibi hissettim”

Nihal: 2020 yılı başlar başlamaz, kendimizi birden bir pandemi içinde bulduk, Çok uzun süre eve kapanma süreci yaşadım. Eve hapsolmanın dışında, bu sürecin ne kadar uzayabileceği konusunda da belirsizlik vardı (ki hala bitmiş değil). Eve hapsolmak, bulaştı mı? bulaşacak mı? korkuları, ekonomik etkiler derken cidden büyük stres altındaydım.

Daha sonra internet ortamında biseksüel ve lezbiyen kadın buluşmaları başladı, bu buluşmalar kendimi çok iyi hissettirdi hatta çok eğlendim. Özlediğim pek çok şeyin olduğunu fark ettim; kadın görünürlüğü, kadın kadına sohbet, eğlenmek, şarkı söylemek gibi. Açıkçası bu buluşmaların reelde de mutlaka sürmesi gerektiğini düşünüyorum. Dijital buluşmalarda ilk defa tanıştığım karşılaştığım pek çok kişi olmasına rağmen, hiçbirini ilk defa tanıyor gibi hissetmedim. Kendimi büyük ve güçlü bir ailenin bireyi gibi hissettim. Ki öyle…


Etiketler: kadın
İstihdam