26/04/2020 | Yazar: Yıldız Tar

Lezbiyen Görünürlük Günü’nde Seçin Tuncel anlatıyor: Kimliğin kabulü sorunları konuşmanın ilk adımı.

Susma haykır lezbiyenler vardır! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

26 Nisan Lezbiyen* Görünürlük Günü’nde Kaos GL’den Seçin Tuncel ile COVID-19 salgını, karantina ve lezbiyen görünürlük gününü konuştuk.

“Korona nedeniyle bir çoğumuz farklı bir hayat deneyimi geçiriyor. Kimimiz yalnız, kimimiz partneriyle veya ailesiyle birlikte bu süreci deneyimliyor” diyen Tuncel, lezbiyenler için güvenli alan tartışmalarında vurgu yaptıkları güvenli alanların tartışmalı olduğunu söyledi:

“Ekonomik olarak güçlü olmayan birçok insan gibi lezbiyenlerin de bir kısmı aile evinde kimliğini gizleyerek oturmak zorunda kalıyor. Açık kimlikliler içinse korunaklı olduğunuzu düşündüğümüz evler bile şu an üstümüze üstümüze geliyor. Komşu teyzenin partnerimizi kardeş, olmadı arkadaş olarak tanımladığı, mahalle dışında el ele yürümek bile zorken okulların kapanmasıyla memleketlerine dönmek zorunda olan flörtlerimize kolilerimize ulaşmanın iyice zorlaştığı günlerde online buluşmalarla bir araya geldik.”

Karantinada online buluşmalar

Tuncel, “derneklerin güvenli alanların en başında geldiğini de söyleyerek, “Bu süreçte derneğimizin sağladığı lezbiyen* online buluşmaları ise bize nefes oldu. Bu buluşmalarda ve son dönem tartışmalarında olduğu gibi görünürlükle birlikte örgütlenme, yaşlılık, sağlık, barınma, işsizlik gibi alanlarda yaşadığımız sorunlar yine gündemimizdeydi” dedi.

Kimliğin kabulünün sorunları konuşmak için ilk adım olduğunu da hatırlatan Tuncel sözlerini şöyle sonlandırdı:

“20 sene önce lezbiyen kelimesinin kendisi dahi kabul edilemezken bugün gururla haykırabiliyoruz. Lezbiyen yerine, bakışık, ablacı, sevici ama en çok kabul göreni kadınları seven kadınlar önerisi yapılıyordu. Bir yandan da cis lezbiyen politikanın bugün artık kapsayıcı olmadığını hep birlikte deneyimliyoruz. Tüm bu sorunların görünür olması için bir araya gelmeyi bırakmamalıyız. Susma haykır lezbiyenler vardır!”


Etiketler: insan hakları, kadın, yaşam
İstihdam