24/04/2022 | Yazar: Sibel Yükler

Eskişehir Onur Yürüyüşü dava dosyasına giren bilirkişi raporu, LGBTİ+’ların yürüyüş gerçekleşmeden dağılmalarına rağmen işkenceyle gözaltına alındığını doğruladı.

Polis, yolda yürüyen LGBTİ+’ları takip edip işkenceyle gözaltına almış! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

30 Haziran 2021’de yapılmak istenen 1. Eskişehir Onur Yürüyüşü’nde darp edilerek gözaltına alınan 15’i LGBTİ+ hak savunucusu, biri gazeteci olmak üzere 16 kişinin yargılandığı davanın ikinci duruşması, 26 Nisan 2022 tarihinde Eskişehir’de görülecek.

Yürüyüşe ilişkin bilirkişi raporu ise duruşma öncesi Eskişehir 8. Asliye Ceza Mahkemesine gönderildi. Bilirkişi raporunda yer alan görüntüler, iddianamenin aksine sanıkların, yürüyüş yapmaya fırsat kalmadan kafelerden ve yollardan rastgele toplanarak işkenceyle gözaltına alındıklarını dair savunmalarını doğruladı.

Yolda yürürken takip edip işkenceyle almışlar

Bilirkişi raporuna giren görüntülerin en kritiği, sokakta LGBTİ+ bayrağıyla yürüyen üç kişinin, herhangi bir uyarı olmaksızın işkenceyle gözaltına alındığı anları gösteriyor. Görüntüye göre, içlerinden birinin üzerinde LGBTİ+ bayrağı olduğu üç kişi, ara yolda yürüdükleri sırada 55 saniye boyunca polisler tarafından takip ediliyor.

Bu sırada polisler, telsizden anons geçerek araç istiyor. Üç kişi, 56. saniyede polisler tarafından yerlerde sürüklenerek gözaltına alınıyor ve gelen iki polis aracına işkenceyle bindiriliyor. Gözaltına alınanlar ızla olay yerinden götürülürken, civardaki kişilerin görüntü alması da engelleniyor. 

Görüntüler ifadeleri doğruladı: Yürüyüş yok, gözaltı var

Bilirkişi raporuna giren diğer görüntülerde ise polisin yürüyüş yapmak isteyen kitlenin dağılmasına fırsat vermeden ablukaya aldığı görülüyor. Bu sırada polislerden biri, bir diğer polisin yanına giderek gözaltı yapılacağını söylüyor. Görüşme sonrası LGBTİ+’lar ve avukatlar, alandan uzaklaşmaya çalışıyor.

Bu sırada polis, kitlenin uzaklaşmasını beklemeden, “Arkadaşlar alıyoruz. Hepsini alıyoruz” diye anons yapıyor. Avukatlardan Hasan Çayır, polis amirine Valilik yasağını sorarak, “Kararı gösterir misiniz? Burada bir eylem yok. Yürüyüş olmadan gözaltına almaya çalışıyorsunuz” diyor. Avukatlar, insanların yürüyüş yapamadığını, kafelere girmeye çalıştığını söylüyor ve kitle dağılıyor.

Dağıldıktan sonra gözaltı: ‘Polis devletinde miyiz?’

Ancak bir dakika 18 saniyelik başka bir görüntü ise LGBTİ+’ların dağılmalarına rağmen darp edilerek işkenceyle gözaltına alındığını gözler önüne seriliyor. Görüntülerde Avukat Heval Yıldız Karasu, “Böyle gözaltı mı olur? Polis devletinde miyiz, arabaya itiyorsun çocuğu!” diyerek polislere tepki gösteriyor. 

Bir başka görüntüde ise davada LGBTİ+ aktivistleri ile birlikte yargılanan Mevzu dergisinden gazeteci Can Selman’ın çekim yapmasına izin verilmeyerek, köşeye sıkıştırıldığı görülüyor. Selman’ın kamerasını almak isteyen polis, gazeteci olduğunu ifade etmesine rağmen gözaltına alıyor.

LGBTİ+ bayrağı, “yasağı dışı örgüt bayrağı” oldu

30 Haziran 2021’de yapılmak istenen 1. Eskişehir Onur Yürüyüşü’nde darp edilerek gözaltına alınan 15’i LGBTİ+ hak savunucusu, biri gazeteci olmak üzere 16 kişi hakkında, “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet etmek” suçlamasıyla iddianame hazırlandı. İddianamede, yürüyüş öncesinde 112 Acil Çağrı Merkezine, “LGBTİ yürüyüşünde polislere ve esnafa molotof atılacağı yönünde ihbar yapıldığı” iddia edilirken, LGBTİ+ bayrakları da “yasadışı örgüt bayrağı” olarak nitelendirildi. İddianamede ayrıca, sanıklara “dağılın anonsuna rağmen dağılmadığı için gözaltı işlemi uygulandığı” öne sürüldü.


Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, medya okulu
İstihdam