02/10/2020 | Yazar: Kaos GL

Şişli Çarkı’nın beşinci durağı Harbiye.

Şişli Çarkı beşinci durak: Harbiye Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bir kent hafızası koruma projesi olan Şişli Çarkı*, çokkültürlü yapısıyla, ötekileştirilen kimliklerin bir arada yaşadığı Şişli’yi merkezine alıyor. Ataerki tarafından dışlanan LGBTİ+’ların da yoğun olarak yaşamakta olduğu ve bir getto haline gelen Şişli, burada yaşanan sayısız deneyim ve bu deneyimler sonrası ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda bu yönde dönüşüyor. Sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları paylaşımlarla Şişli’yi Şişli yapan özelliklere dikkat çekmeye çalışan ekip LGBTİ+’ların semtin çeşitli yerlerindeki deneyimlerini kaydetmeyi ve alternatif bir anlatımla aktarmayı hedefliyor.

Çarkın ilk durağı Şişli Belediyesi Toplumsal Eşitlik Birimi, ikinci durağı Şişli Kent Kültür Merkezi, üçüncü durağı Şişli Semt Polikliniği ve dördüncü durağı Tatavla’ydı (Kurtuluş). Beşinci durak ise Harbiye.

Şişli’de yapılan ilk Onur Yürüyüşü olan 2017 Trans Onur Yürüyüşü’nün yapıldığı yer ile başlıyor Harbiye çarkı. Buranın, Trans Onur Yürüyüşü için Taksim’e alternatif bir güzergah olarak seçilmesindeki en önemli etkenlerden biri, Şişli’deki LGBTİ+ nüfusunun yoğunluğu, bir bakıma gettoluğu. Tarihsel anlamda önemi ise bu caddenin, 90ların ortalarında Cihangir’den ayrıldıktan sonra buraya taşınan trans seks işçilerinin çarka çıktığı yani çalıştığı caddelerden biri olması.

Harbiye, Cihangir’in aksine kızların güzelliklerine ya da güçlerine göre gruplandığı bir yerdi. Güvenlik en büyük problemlerden biriydi. Caddede çalışan kızlar, müşterilerin ya da yoldan geçenlerin şiddetine maruz kalabiliyor, üzerlerine su ya da çöp atılabiliyor, hakarete uğruyorlardı. Arabalarına bindikleri müşteriler de pek çok tehlikenin kaynağıydı. Ağustos 2016’da, bu caddede bir müşterisinin arabasına binen Hande Kader isimli seks işçisi, ormanlık bir alanda yakılarak öldürülmüştü.

Şişli Çarkı’nın beşinci durağının; Hollandaca, İngilizce ve Türkçe videolarını üzerine tıklayarak izleyebilirsiniz.


Etiketler: kent hakkı
İstihdam