11/06/2025 | Yazar: Oğulcan Özgenç
Altı büyük sosyal medya platformunun tamamı, LGBTİ+’ların güvenliğini sağlama konusunda düşüş yaşadı. Nefret söylemi ve dezenformasyonun en yoğun yaşandığı platform yine X oldu.

Dünyanın en büyük lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel ve queer (LGBTQ) medya savunuculuk örgütü GLAAD, LGBTİ+ kullanıcı güvenliğine ilişkin bir rapor olan 2025 Sosyal Medya Güvenlik Endeksi’ni (SMSI) yayınladı.
Sosyal medya platformlarındaki LGBTİ+ karşıtı nefrete ve dezenformasyona odaklanan endekse göre; Facebook, Instagram, X, Threads, YouTube ve Tiktok içinde en yüksek dereceyi alan platform Tiktok oldu. Altı büyük sosyal medya platformu da geçen seneye göre düşüş yaşadı. Platformlar, LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemi ile mücadelede sınıfta kaldı.
Sosyal medya devlerinin LGBTİ+ karşıtı politikaları endekse yansıdı
Tiktok’un geçen sene 67 olan puanı bu sene 56’ya düştü. Facebook, 2024’te 59 puan alırken bu sene 45 puan aldı. Geçtiğimiz aylarda topluluk kurallarını değiştirerek LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemlerinin önünü açan Meta’nın alt kuruluşlarından Instagram da tıpkı Facebook gibi düşüş yaşadı; geçen sene 58 puana sahip olan platform bu sene 45 puan aldı. Geçen sene 51 puan alan Threads ise bu sene 40 puan aldı.
Youtube da LGBTİ+’lara yönelik nefret ve dezenformasyona odaklanan endeksin 2025 verilerine göre önemli bir düşüş yaşadı. Geçen sene 58 puan alan platform, bu sene 41 puan aldı.
X ise LGBTİ+’lara yönelik nefret ve dezenformasyonda başı çekti. Endekse göre; 2024’te X’in 41 olan puanı, 2025’te 30’a düştü.
Tıklayın-Meta, değiştirdiği politikalarla X’in izinden mi gidiyor?
Tıklayın-Meta, "köklerine" dönüyor: LGBTİ+lara nefret söylemine izin, çeşitliliğe veda
LGBTİ+’lara yönelik çevrimiçi nefret fiziksel dünyaya da sıçrıyor
GLAAD, raporda Meta ve YouTube’un son dönemde nefret söylemi politikalarında attığı geri adımların LGBTİ+’ların güvenliğini ciddi şekilde tehdit ettiğini vurguladı. Rapor, çevrimiçi LGBTİ+ karşıtlığının fiziksel dünyaya yansıdığına da dikkat çekti.
Bununla beraber; raporda, platformların LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemiyle mücadele etmekte başarısız olduklarına dikkat çekilirken LGBTİ+ içeriklerin de kaldırma ve gölge yasaklama gibi yöntemlerle erişiminin kısıtlandığı ifade edildi. Ayrıca sosyal medya şirketlerinin içerik denetimi, algoritmalar, veri koruma ve gizliliğe ilişkin uygulamalar hakkında anlamlı bir şeffaflık sağlamamaya devam ettiği de belirtildi.
Tıklayın- Sosyal medya platformları, LGBTİ+’ların güvenliği konusunda yine sınıfta kaldı
Platformlara tavsiyeler
GLAAD, sosyal medya platformlarına yönelik tavsiyeler de sundu. Örgütün, tüm sosyal medya platformlarına sunduğu tavsiyeler şöyle:
- LGBTİ+'lar ve diğer toplulukları nefret, taciz ve dezenformasyondan koruyan mevcut politikalar güçlendirilmeli, uygulanmalı ya da geri getirilmelidir; aynı zamanda meşru LGBTİ+ ifadelerinin bastırılması azaltılmalıdır.
- İçerik denetimi iyileştirilmelidir: Tüm içerik denetleyicilere (taşeron çalışanlar dahil) LGBTİ+'ların güvenliği, mahremiyeti ve ifade özgürlüğü konusunda zorunlu eğitim verilmelidir. Denetim, tüm diller, kültürel bağlamlar ve bölgeler arasında eşit şekilde yapılmalıdır. Yapay zeka sistemleri yalnızca insan denetimine yönlendirmek amacıyla kullanılmalı, otomatik kaldırma işlemleri için kullanılmamalıdır.
- Bağımsız araştırmacılarla işbirliği yapılarak içerik denetimi, topluluk kuralları, yapay zeka ve algoritmaların geliştirilmesi ve kullanımı ile uygulama raporları hakkında gerçek bir şeffaflık sağlanmalıdır.
- Veri gizliliğine saygı gösterilmelidir. Platformlar topladıkları, çıkarsadıkları ve sakladıkları veri miktarını azaltmalı; hedefli gözetim reklamcılığı uygulamasına, algoritmik içerik öneri sistemlerinin kullanımına ve kullanıcı gizliliğine yönelik diğer müdahalelere son vermelidir.
- Medeni tartışma ortamı teşvik edilmeli ve desteklenmelidir. Bu doğrultuda içerik üreticileriyle işbirliği yapılmalı ve kullanıcı davranışlarına yönelik beklentiler-nefret ve tacize karşı politika kurallarına saygı gibi-açık şekilde iletilmelidir.
Etiketler: insan hakları, medya, nefret suçları, siyaset, dünyadan, dijital şiddet, özel haber