19/11/2018 | Yazar: Aslı Alpar
Basketbolcu Angel McCoughtry’nin 2015 yılında homofobik ayrımcılığa maruz kaldığı Fenerbahçe Spor Kulübü toplumsal cinsiyet eşitliği için HeForShe ile işbirliğine başladı.
Basketbolcu Angel McCoughtry’nin 2015 yılında homofobik ayrımcılığa maruz kaldığı Fenerbahçe Spor Kulübü toplumsal cinsiyet eşitliği için HeForShe ile işbirliğine başladı.
Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Koç, Bloomberg TV’de Fenerbahçe’nin sporda cinsiyet eşitliğini sağlamak için Birleşmiş Milletler'in cinsiyet eşitliği hareketi HeForShe ile iş birliği başlattığını açıkladı.
Koç telefonla bağlandığı canlı yayında toplumda cinsiyet eşitliğine kitleleri dâhil edebilmek için basının ilgisi, desteği ve takibinin önemine dikkat çekti. Koç, “Bugün geldiğimiz noktada Fenerbahçe Spor Kulübü olarak Türkiye içinde bir sorun olan cinsiyet eşitsizliği konusunda sorumluluk almaya karar verdik” dedi ve bu işbirliği için Kulübün denetimden geçtiğini de söyledi.
Fenerbahçe’ye toplumsal cinsiyet denetimi
“Birleşmiş Milletler’in herhangi bir markası bir başka markayla iş birliği yapacakken araştırıyor, sorguluyor, denetliyor… Biz ciddi denetimden geçtik. Kulübümüzün sporcularının, teknik kadrolarının, çalışanlarının Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine aykırı söylem, tavır, herhangi bir eylem içinde olup olmadıkları incelendi ve bu projeye uygun görüldük” diyen Koç Kulübün sporcularının, teknik kadrolarının, çalışanlarının toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırı söylem, tavır, herhangi bir eylem içinde olmadıklarını belirtti.
Peki ya heteroseksizm?
HeForShe ile toplumsal cinsiyet eşitliği için çalışacak olan Fenerbahçe Kulübü’nün kadın basketbol takımında 2010 – 2105 yılları arasında forma giyen Angel McCoughtry 2015 yılında homofobik ayrımcılığa maruz kalmıştı.
Fotoğraf: Angel McCoughtry
McCoughtry, kız arkadaşıyla olan ilişkisini yalanlamazsa takımdan atılacağı yönünde tehdit edildiğini KaosGL.org’a anlatmıştı. Kulüp konuyla ilgili bir açıklama yapmamış ve sporcudan özür dilememişti.
Dünya sporunda toplumsal cinsiyet eşitliğinin heteroseksizme karşı mücadeleyi de içeren işbirliği örneklerini görmek mümkün. Fare Network‘un futbolda ayrımcılığa karşı farkındalık yaratmak için her yıl düzenlediği #FootballPeople kampanyası, sporda bifobi, homofobi ve transfobinin önüne geçmek için mücadele eden Stonewall's Rainbow Laces bunlardan bazıları.
Etiketler: yaşam, spor