03/11/2022 | Yazar: Yıldız Tar
TİHEK, tekli koğuşta kalmak yerine başka LGBTİ+ mahpuslarla kalmak isteyen LGBTİ+ mahpusun başvurusunu değerlendirdi, LGBTİ+ mahpusun tecrit edilmesinin ihlal olmadığına karar verdi.
LGBTİ+’lara nefret söylemi üretmesi ve LGBTİ+’ların başvurularını değerlendirmeden reddetmesi ile gündeme gelen Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), bir LGBTİ+ mahpusun başvurusunda da ihlal olmadığı kararını verdi.
Afyonkarahisar 1 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tekli koğuşta tutulan LGBTİ+ mahpusun başvurusunu değerlendiren TİHEK, kötü muamele yasağının ihlal edilmediğini öne sürdü.
Mahpus, tek kişilik koğuşta keyfi olarak tutulduğunu, tekli koğuşta tutulmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine göre ayrımcılık yasağı kapsamında olduğunu belirterek kuruma başvurdu.
Başvurusunda, daha önce Manisa T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda aynı sorunlarla karşılaştığını ve nakil talebinde bulunduğunu, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün LGBTİ+’lar için yeni bir koğuş açıldığı için nakil talebini reddettiğini ve Manisa’da LGBTİ+ mahpuslar için özel koğuş açıldığını da hatırlatan LGBTİ+ mahpus, Afyon’da özel koğuş açılması talebinin reddedildiğini vurguladı.
Başvuranın talebini değerlendiren TİHEK, AfyonT Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü ile görüştü. Cezaevi yönetimi, özel koğuş açılmamasına gerekçe olarak “asayiş ve güvenliği” gösterdi.
Cezaevi yönetiminin iddialarını doğru kabul eden TİHEK, LGBTİ+ mahpus diğer mahpuslarla kalmayı değil kendisi gibi LGBTİ+ mahpusların kalabileceği bir koğuşta kalmayı talep etmesine rağmen başka mahpuslarla kalmayı istemiş gibi cevap verdi:
“Özel birtakım durumları olan mahpus grupları içerisinde cinsel yönelimi farklı olan mahpusların birinci ve en önemli ihtiyacı hiç kuşkusuz bu kişilerin cezaevinde güvenliklerinin sağlamasıdır. Bu bağlamda değerlendirildiğinde cinsel yönelimi farklı bir mahpusu diğer mahpusların sindirme, cinsel taciz ve tecavüz gibi eylemlerine karşı korumak ve söz konusu mahpusun güvenliği için risk oluşturabilecek mahpuslarla aynı koğuşa koymamak ceza infaz kurumu idaresinin en öncelikli sorumluluğudur.”
TİHEK, 8 Eylül’de kötü muamele yasağı ihlali yapılmadığına karar verdi.
TİHEK’in ayrımcı tarihi
Geçtiğimiz yıllarda da bir trans kadının otelde ayrımcılığa uğradığı gerekçesiyle TİHEK’e yaptığı başvuru, kurumun “cinsel kimlik” temelli ayrımcılığa ilişkin inceleme yetkisi bulunmadığı öne sürülerek reddedilmişti.
Öte yandan, Gaziantep Valisi Davut Gül’ün LGBTİ+’ları hedef gösteren ayrımcı açıklamalarına ilişkin başvuruyu reddetti. TİHEK, daha önce olduğu gibi bu sefer de LGBTİ+’lara ayrımcılığı ayrımcılık temelinde değerlendirmediğini söyledi.
TIKLAYIN - Kronoloji: Adında insan hakları ve eşitlik olan bir kurumun LGBTİ+ hakları karşıtlığı
Etiketler: insan hakları