03/08/2022 | Yazar: Kaos GL

Türkiye İşçi Partisi (TİP), dün (2 Ağustos) Danıştay’a İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin iptali için açtığı dava kararına yönelik basın açıklaması gerçekleştirdi.

TİP: “Kadınların, LGBTİ+’ların temel insan haklarını ilgilendiren İstanbul Sözleşmesi mücadelesi, asli görevlerimizden” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye İşçi Partisi (TİP), dün (2 Ağustos) Danıştay’a İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin iptali için açtığı dava kararına yönelik basın açıklaması gerçekleştirdi.

Kararı değerlendiren TİP avukatlarından Yelda Koçak, kararın İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlük tarihi 1 Ağustos’ta ellerine ulaştığını belirtti ve şunları söyledi:

“Karar temel olarak daha önce kamuoyuyla paylaşılan kararlarla aynı olsa da bizim için önemli olan ve tüm yargılama boyunca da önemini koruyan ‘ehliyet’ hususu da açıklığa kavuşmuş oldu. Biz de dilekçelerimizde ve son olarak 14 Haziran tarihli duruşmada hem Parti Tüzüğünde kadınları ilgilendiren ve yine kadın, LGBTİ+, çocuk, göçmen, engelli kişileri aile içi şiddetten korumak amacıyla yürütülen toplumsal mücadelelerin partinin görevi olduğunu belirten maddelerini de anlatarak taraf ehliyetimizin olduğunu belirtmiştik. Yine taraf ehliyetimizin olduğunu, doğrudan İstanbul Sözleşmesi’nin de düzenlediğini de mahkemeye anlatmıştık. Dün gelen kararda da gördük ki Danıştay 10. Daire de taraf ehliyetimizi kabul etmiş.”

Koçak, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin iptali için açtıkları davanın TİP’in görevi olduğunu söyledi:

“Davanın esasının ret olması karşısında ehliyet hususu önemsiz kalıyor gibi görünse de tam da Danıştay’ın da kabul ettiği gibi İstanbul Sözleşmesi gibi kadınların, LGBTİ+’ların temel insan haklarını ilgilendiren bir sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi mücadelesi TİP’in de asli görevlerindendir. Bu nedenledir ki davayı açtığımız ilk gün söylediğimiz gibi mücadele bütünlüklü bir mücadeledir ve gerek hukuki gerek siyasi gerekse de toplumsal tüm tepkiler gösterilecek ve İstanbul Sözleşmesi bu topraklarda tekrar tam anlamıyla uygulanana kadar mücadele edeceğiz.”

Danıştay sürecine dair

Feshe karşı Danıştay 10’uncu Dairesi’ne yaklaşık 200 dava açıldı. 10’uncu Daire, ilk başta iptal istemini reddetmiş, İdari Dava Daireleri Kurulu da bu kararı onamıştı. Davalar daha sonra geçen iki ayda duruşmalı olarak görüldü, farklı illerden çok sayıda kadın duruşmaları takip etti.

Danıştay savcıları dört kez kararın iptalini talep etse de, Danıştay 10’uncu Dairesi, 19 Temmuz’da sözleşmenin feshine ilişkin 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı’nın iptali talepli davalarını ikiye karşı üç oyla ve oy çokluğuyla reddetti.



Etiketler: insan hakları, kadın, siyaset
2024