09/03/2009 | Yazar: Ali Erol

İzmir’de, entelektüellerin ve sanatseverlerin gittiği Can Yücel Sokak’ın cafelerinden transseksüeller kovuluyor.

İzmir’de, entelektüellerin ve sanatseverlerin gittiği Can Yücel Sokak’ın cafelerinden transseksüeller kovuluyor.

Miko’nun Ayrımcılığını Protesto Ettik!

İzmir’de Miko Cafe, transseksüel müşterileri kabul etmiyor. Entelektüel ve sanatseverlerin gittikleri yerler olarak bilinen Can Yücel Sokakta bulunan cafe, zaten türbanlı kadınları da almadıklarını söyleyip, önceden rezervasyon yaptıran grupta yer alan transseksüellerin cafeyi terk etmesini istedi.
 
SiyahPembeÜçgen ve Genç Yeşiller’den bir grup, 7 Mart Cumartesi akşamı için, bir arkadaşlarının doğum gününü kutlamak üzere Can Yücel Sokak’ta bulunan Miko Cafe'ye rezervasyon yaptırdı. On kişiden oluşan grup birer ikişer Miko’ya gelmeye başladılar. Davetlilerden ikisi transseksüel kadındı. Arkadaş grubundan transseksüel olanlar oturduktan beş dakika sonra, Miko personelinden biri masaya gelip ‘rezervasyonu yaptıranla görüşebilir miyim?’ dedi.

Müşteri grubu ile cafe arasında diyalog şöyle gelişti:

‘Bunları alamıyoruz.’
Kimi?
‘Bunları…’
Kimi anlamadım. Ben mi, o mu, bu mu, şu mu? Bunlar kim?
‘Şu ikisi… Alamayız yani’
Hangi ikisi? Neden?
‘Miko’nun şeyine uymuyor.’
Anlamadım neyine uymuyor. Daha açık konuşur musunuz?
‘Miko’nun şeyine, profiline uymuyor.’
Kim uymuyor, neye uymuyor?
‘Hayır, bu ikisini alamayız?’
Hangi bu ikisi? Soyut konuşuyorsunuz sizi anlayamıyorum
‘Alamayız bunları.’ (Kafasıyla masayı işaret ediyor)
Kimleri? Transseksüel arkadaşlarımız mı?
‘Evet.’
Neden alınmıyor ki? Bir sorun yok, herkes gibi oturuyorlar.
‘Türbanlıları da almıyoruz.’
Bu faşist bir şey… Oturuyoruz arkadaşlarımızla, eğlenmeye geldik, hiçbir sorun yok. Ayrımcılık yapıyorsunuz ve ayrımcılık bir suçtur. Suç işliyorsunuz şu anda. Ayrıca arkadaşlarıma, ‘şu bu’ diye hitap etmeniz de çok yanlış.
‘Zarar verebilir.’
Onlar benim arkadaşlarım. Ne gibi bir zararları olabilir ki, oturuyoruz işte herkes gibi.
‘Keşke rezervasyon yaparken belirtseydiniz bunların da geleceğini...’
Ben nerden bileyim, Miko’nun ayrımcı ve faşist bir yer olduğunu.
 
Genç Yeşiller de destek verdi

Grup, yaklaşımın ayrımcılık olduğunu, faşist bir tavır olduğunu söyleyip, ‘O zaman hep beraber kalkıyoruz. Arkadaşlarımızla beraber. Sizin bu tavrınızı kınıyoruz’ diyerek, alkışlarla mekândan çıktı. Aynı mekânda diğer masada oturan ve eşcinsel ve transseksüel müşterilerin uğradıkları ayrımcılığa şahit olan, İzmir Yeşiller üyeleri de birlikte Miko’yu terk ederek, destek verdiler.
 
‘Yüksek kültürlü’ transfobi!

Cafeden ayrılan grup, mekânın önünde ve Can Yücel Sokak boyunca ‘Miko’da Faşizm, Miko’da Transfobi’ sloganları atarak, ıslıklar ve alkışlar eşliğinde protestosunu sürdürdü. Maruz kalınan ayrımcılığa karşı sloganlar, ıslıklar, alkışlarla tepkilerini sergiledi.
 
Aynı sokakta bulunan ‘Aksak Lounge’dan bir transeksüel de geçen hafta arka kapıdan çıkmaya mecbur edilmişti. ‘Can Yücel Sokak’ ile ‘Aksak’ ve ‘Miko’ gibi cafeler, İzmir’de "entelektüel ve sanatsever" kişilerin gittikleri yerler olarak biliniyor.
 
Adı geçen cafelerde ve sokaktan dışlanan grup, ‘söz konusu ‘yüksek kültür’ü temsil etme iddiasını taşımayan Kıbrıs Şehitleri’ndeki diğer pek çok mekânın daha demokrat ve özgürlükçü olduklarını görmüş olduk. Türbanlı ve Transseksüel kadınları hedef alan bu uygulama, kadını nesneleştiren erkek egemen dünya görüşünün eseridir.’ açıklaması yaptı.
 
İzmir’de LGBT bireyler yalnız değil!

Grup açıklamasına ‘Bizler her şeye rağmen onların transfobik ve ayrımcı tutumlarına karşı bu kez sessiz kalmayıp, travesti-transseksüel arkadaşlarımızla dayanışarak verdiğimiz sivil tepki ve eylem nedeniyle’ coşkulu olduklarını belirttiler.
 
‘Bir kez daha anladık ki, ayrımcılığa uğramak ne kadar onur kırıcıysa, direniş o kadar güzel! İzmir’de LGBTT bireyler yanlış da değil, yalnız da…’


Etiketler: yaşam
İstihdam