26/01/2021 | Yazar: Yıldız Tar

2020’de yazılı basında intersekslere ilişkin sadece 11 metin, biseksüellere ilişkin ise 50 metin yayınlandı.

Yazılı basında interseks ve biseksüeller neredeyse hiç yok! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: 2018 İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü, Gözde Demirbilek/Kaos GL

Kaos GL Derneği, LGBTİ+’ların gazetelerde nasıl yer aldığına ilişkin 2020 Medya İzleme Raporu’nu yayınladı. 11 bölümden oluşan raporda bütün bir yıla dair anahtar bulgular ve nefret söylemi oranlarının yanı sıra; gazete bazlı incelemeler, yıllara göre karşılaştırmalı tablo, ayrımcılık ve nefret söylemi örnekleri, olumlu haber kupürleri, temel kavramlar, sıkça sorulan sorular ve ifade özgürlüğü üzerine bilgi notu da yer alıyor. Rapor sadece nefret söylemi ve ayrımcı dili izlemiyor, bir yandan da haber, söyleşi ya da köşe yazılarının gazetenin hangi sayfasında yayınlandığı, kimlerin görüşlerine başvurulduğunu da araştırarak yazılı basında LGBTİ+ temsilini gözler önüne seriyor.

Her ne kadar “LGBTİ+” ifadesinin kendisi tek bir kimliği işaret ediyor gibi algılansa da; yazılı basında lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks çeşitliliğinin ne ölçüde temsil edildiğine ayrıca odaklanıldı.

Bir yıl boyunca üretilen 3459 içeriğin büyük bir çoğunluğunda genel olarak LGBTİ ya da LGBTİ+ ifadesi kullanıldı. Haberlerde kendisine en çok yer bulabilen grup 267 içerikle geyler oldu.

LGBTİ+ toplumunun içinde en görünmez gruplar ise biseksüeller ve intersekslerdi. Medyada intersekslere ilişkin sadece 11 metin yer aldı. Biseksüeller ise sadece 50 metinde yer aldı.

Gazetelerin sadece genel olarak isimleri sıralamakla yetinmesi, LGBTİ+ şemsiyesi içerisinde yer alan hiçbir cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ya da cinsiyet ifadesine dair yeterli sayıda kapsamlı içerikler üretmemesi 2020 yılında da devam etti.

TIKLAYIN – 2020 Medya İzleme Raporu


Etiketler: medya
İstihdam