10/03/2022 | Yazar: Yunus Emre Demir

8 Mart günü tüm engellemelere rağmen Türkiye’nin her yerinden kadınlar ve LGBTİ+’lar sokaktaydı.

8 Mart’ta kadınlar ve LGBTİ+’lar Türkiye’nin dört bir yanında sokaktaydı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

8 Mart’ta kadınlar ve LGBTİ+’lar, Türkiye’nin dört bir yanında sokaklara çıktı. Çeşitli şehirlerde gece ve gündüz yapılan eylemlerde binlerce feminist bir aradaydı.

Ankara: “Feminist isyanla sokağa taşıyoruz!”

Ankara'da bu sene 16. kez düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü’nde binlerce feminist isyan sesini yükseltti. Yürüyüş için Madenci Anıtı'nda buluşmak isteyen kadınlar ve LGBTİ+'lar, polisin Madenci Anıtı önünü ablukaya alması üzerine Sakarya Caddesi'nde toplandı.

Yürüyüşte okunan basın açıklamasına ve yürüyüşten Aslı Alpar’ın çektiği fotoğraflara buradan ulaşabilirsiniz.

8-mart-ta-kadinlar-ve-lgbti-lar-turkiye-nin-dort-bir-yaninda-sokaktaydi-1

Fotoğraf: Aslı Alpar

Antalya: Polis saldırısı, gözaltı, yasak

Antalya Feminist Gece Yürüyüşü’ne polis şiddeti damgasını vurdu. Yürüyüş için Üç Kapılar’da toplanan kadınlara ve LGBTİ+’lara polis saldırdı. Kadınlar engellemelerine rağmen açıklamayı okudular. Polis saldırısı sırasında en 1 kişi yaralandı, 39 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar 9 Mart günü sabah saatlerinde serbest bırakıldı.

Antep: Yeni kurulan Antep Queer de alandaydı

Gaziantep Demokratik Kadın Platformu, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclislerinin çağrısıyla Antep’te kadın ve LGBTİ+’lar gece yürüyüşü düzenledi. Yürüyüşe yeni kurulan LGBTİ+ örgütü Antep Queer de gökkuşağı bayrağıyla katıldı.

Antep Queer’den LGBTİ+ aktivistleri yürüyüş boyunca “Susma, haykır eşcinseller vardır” sloganları attı.

Kırkayak Parkı’nda başlayan yürüyüş Demokrasi Meydanı’nda son buldu. Yapılan açıklamayı Eğitim Sen Gaziantep Şubesi Kadın Sekreteri Elif Söyleyici okudu.

Aydın: “İsyandan direnişe, direnişten özgürlüğe”

Aydın Kadın Dayanışma Platformu’nun çağrısıyla bu yıl ilk kez düzenlenen 8 Mart Aydın Gece Yürüyüşü için kadınlar ve LGBTİ+’lar Sevgi Yolu’nda bir araya geldi. “İsyandan direnişe, direnişten özgürlüğe” pankartıyla ve sloganlarla Kent Meydanı’na yüründü.

Yürüyüşte okunan açıklamaya ve yürüyüşten fotoğraflara buradan ulaşabilirsiniz.

8-mart-ta-kadinlar-ve-lgbti-lar-turkiye-nin-dort-bir-yaninda-sokaktaydi-2

Balıkesir: Burhaniye ve Edremit’te kadın ve LGBTİ+’lar 8 Mart için sokaktaydı.

Balıkesir’in Burhaniye ve Edremit ilçelerinde Körfez Bağımsız Kadın Dayanışması, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için sokağa çıktı. Edremit’teki eylemde Edremit Kadın Platformu, Kadın Dayanışması ve Pir Sultan Abdal Derneği Edremit Şubesi de yer aldı.

Eylemde okunan açıklamada, pandemide artan yoksulluk ve şiddetin kadın cinayetlerini de arttırdığı vurgulandı:

“Körfez bölgemizde de son yıllarda çok sayıda kız kardeşimiz yeni ve eski eşleri, sevgilileri tarafından öldürüldü. Artan nefret söylemleri sonucu LGBTİ+’lar katlediliyor. Bizler her 8 Mart’ta “Kadın Cinayetleri” son bulsun diye bağırıyoruz! Her yıl katledilen kadın arkadaşlarımızı anıyoruz. Her yıl şiddetin önceki yıllara oranla nasıl da fazlalaştığını anlatıyoruz.”

Yürüyüşten fotoğraflara buradan ulaşabilirsiniz.

Bursa: “Trans cinayetleri politiktir!”

Bursa Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar ve LGBTİ+’lar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yürüyüş yaptı.

Fomara’da buluşan kadınlar, Kent Meydanı’na yürüdü. Yürüyüşte sık sık “Nerdesin aşkım”, “Trans cinayetleri politiktir”, “Lezbiyen mezbiyen var öyle bir şey”, “Homofobiye transfobiye ses çıkar” sloganları atıldı.

8-mart-ta-kadinlar-ve-lgbti-lar-turkiye-nin-dort-bir-yaninda-sokaktaydi-3

Fotoğraf: Defne Güzel

Kent Meydanı’nda basın açıklaması okundu. Açıklamanın LGBTİ+’larla ilgili bölümünü Özgür Renkler Derneği aktivistleri okudu:

“LGBTİ+’lara yönelik saldırılar giderek artıyor, nefret söylemleri normalleştirilmeye çalışılıyor. Homofobiye ,transfobiye  ekonomik şiddete maruz bırakılan LGBTİ+’lar yoksullukla sınanıyor ve Zirve Soylu gibi intihara sürükleniyor. Her yıl onur yürüyüşleri yasaklanıyor ve LGBTİ+’lara yönelen devlet şiddeti bir kez daha karşımıza çıkıyor. Erkek egemen düzenin, cinsiyet kalıplarıyla barışmayacağımızı bir kez daha söylüyoruz! Trans cinayetleri politiktir!”

Diyarbakır: Jin, jiyan, azadi!

Diyarbakır’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitingi için kadınlar İstasyon Meydanı’nda buluştu. Amed Kadın Platformu (DAKAP) öncülüğünde, “Dem dema azadiya jinan e” (Kadın özgürlük zamanı) şiarıyla düzenlenen miting için kadınlar kentin çeşitli noktalarında bir araya geldi.

Mitingle ilgili detaylı bilgi ve fotoğraflara buradan ulaşabilirsiniz.

8-mart-ta-kadinlar-ve-lgbti-lar-turkiye-nin-dort-bir-yaninda-sokaktaydi-4Fotoğraf: Murad Arslan

Eskişehir: Yoksulluğa, şiddete ve nefrete karşı dayanışma

Eskişehir Demokratik Kadın Platformu’nun çağrısıyla Espark AVM önünde toplanan kadınlar ve LGBTİ+’lar 8 Mart’ta yürüdü. Türkçe ve Kürtçe okunan basın açıklamasının ardından öldürülen kadınlar anıldı. Aysel Tuğluk başta olmak üzere kadın hasta mahpusların bir an önce tahliye edilmeleri talep edildi.

Polis, LGBTİ+’ların alana girmesini engellemeye çalıştı, çok sayıda dövizi yırttı. Ancak kadın ve lubunya dayanışması polis engelini aştı.

Yürüyüşten fotoğraflara ve yürüyüş hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

İstanbul: Valilik “kesinlikle müsaade etmeyeceğiz” dedi, feministler sokakları doldurdu!

İstanbul’da bu yıl 20. kez düzenlenen Feminst Gece Yürüyüşü İstanbul Valiliği’nin bir önceki gün yayımladığı açıklamayla yasaklandı. Yasak kararının etkisi yürüyüşün gerçekleşeceği Taksim’de erken saatlerde hissedilmeye başlandı.

Kimi yollara girişin yasaklandığı, barikatların kurulduğu, metro duraklarının kapatıldığı, polisin her yanı kuşattığı Taksim’de kadınlar ve LGBTİ+’lar tüm engellemelere rağmen bir araya geldi.

Taksim’in dört bir yanında sokağa çıkan kadınlar ve LGBTİ+’lar Cihangir’de buluştu. Türkçe, Kürtçe ve Arapça okunan açıklamanın ardından kadınlar ve LGBTİ+’lar alanda kalarak eylemlerini ve kutlamalarını sürdürdüler.

8 Mart günü yürüyüşe gitmek için Kadıköy’de buluşan 39 kadın ve LGBTİ+, vapura binmek üzereyken gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Yürüyüş’ün ardından düzenlenmesi planlanan partiye de saldıran polis mekanın içi ve dışındaki feministleri engelleyerek partiyi iptal ettirdi.

8-mart-ta-kadinlar-ve-lgbti-lar-turkiye-nin-dort-bir-yaninda-sokaktaydi-5

Fotoğraf: Yunus Emre Demir

20. Feminist Gece Yürüyüşü’nden Ateş Alpar’ın çektiği fotoğraflara buradan, Yunus Emre Demir’in çektiği fotoğraflara buradan ulaşabilirsiniz.

İzmir: Polis barikatı aşıldı, yürüyüş gerçekleşti

İzmir’de Feminist Gece Yürüyüşü’nde patriyarkaya ve yoksulluğa isyan sesleri yükseldi. Alsancak’ın iki ucundan gelen feministler, polis barikatlarını aşarak caddenin ortasında buluştu. Ardından Alsancak boyunca yürüdü.

Yürüyüş boyunca feministler “Polis kaç kaç kaç, kadınlar geliyor”, “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “Direne direne kazanacağız”, “Yüklen, yüklen barikata yüklen”, “Jın, jıyan, azadî”, “Polis defol bu sokaklar bizimdir”, “Polis baksana kaç kişiyiz saysana” sloganları attı.

Yürüyüş hakkında daha fazla bilgiye ve Birol Koyuncu’nun çektiği fotoğraflara buradan ulaşabilirsiniz.

8-mart-ta-kadinlar-ve-lgbti-lar-turkiye-nin-dort-bir-yaninda-sokaktaydi-6

Fotoğraf: Birol Koyuncu

Mersin: 8. Gece Yürüyüşü gerçekleşti

Mersin’de bu yıl Feminist Gece Yürüyüşü 8. kez gerçekleşti. Yürüyüşte kadınlar ve LGBTİ+’lar bir arada patriyarkaya, savaşa, erkek şiddetine, LGBTİ+ fobiye karşı sözlerini söylediler. 


Etiketler: insan hakları, kadın, siyaset
İstihdam