14/06/2021 | Yazar: Yıldız Tar

LGBTİQ+ alanında çalışan araştırmacıların karşılaşma alanlarını çoğaltmak için site açan İdil Engindeniz’le konuştuk: Katkıda bulunmak, yayınını duyurmak isteyen araştırmacılar bana ulaşırsa çok sevinirim.

“Birbirimizin varlığından haberdar olduğumuz sürece daha güçlü hissedeceğiz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye'de LGBTİQ+ alanında yapılan çalışmaları ve bu alandaki araştırmacıları bir araya getirmeyi amaçlayan internet sitesi, lgbtiqstudiesinturkey.wordpress.com açıldı.

Siteyi açan ise tanıdık bir isim, İdil Engindeniz. Uzun yıllardır hem akademide hem de sivil toplumda LGBTİ+ alanında çalışan, doktora tezini “Türkiye’de LGBTİ+ Kamusal Alanın Doğuşu: Kaos GL Dergi İncelemesi” başlığıyla Kaos GL dergisi üzerine yazan Engindeniz, son olarak Kaos GL’nin yayınladığı “Diyanet’in Hutbesi Medyaya Nasıl Yansıdı” raporunu yazdı.

Engindeniz, sitenin tanıtımında “on yıldan fazla bir zamandır LGTİ+ bağlantılı konular üzerinde çalışan biri olarak en çok yapmak istediği şeylerden birinin bu alandaki araştırmacılara ulaşabilmek” olduğunu söylüyor ve araştırmacılara çağrı yapıyor.

Sitenin fikir aşamasından kurulmasını ve bundan sonraki planlarını Engindeniz KaosGL.org’a anlattı.

“Türkiye’de bu alanda çalışan kişilerle karşılaştığımda bildiğiniz heyecanlanıyorum ve bu karşılaşma çok sık olmuyor ne yazık ki. Araştırmacı sayısı hiç az değil ama karşılaşma imkanlarımız sınırlı” diyen Engindeniz’e göre bütün bu çalışmaları görmek bir yandan da güvenli kampüs vaadi.

“İstediğimiz akademik kaynağı bulacağımız ama sırf o “akademik” dille de sınırlı olmadığımız bir yer olsun istiyorum. Katkıda bulunmak, yayınını duyurmak isteyen araştırmacılar bana ulaşırsa çok sevinirim” diyen Engindeniz’in sorularımız yanıtları şöyle:

birbirimizin-varligindan-haberdar-oldugumuz-surece-daha-guclu-hissedecegiz-1

“Araştırmacı sayısı hiç az değil ama karşılaşma imkanlarımız sınırlı”

Türkiye'de LGBTİQ+ alanında yapılan çalışmaları ve bu alandaki araştırmacıları bir araya getirmek için site açtınız. Nasıl çıktı bu fikir?

Türkiye’de bu alanda çalışan kişilerle karşılaştığımda bildiğiniz heyecanlanıyorum ve bu karşılaşma çok sık olmuyor ne yazık ki. Araştırmacı sayısı hiç az değil ama karşılaşma imkanlarımız sınırlı. Sivil toplum örgütlerinin etkinliklerinde buluyoruz genelde birbirimizi ama sürekli ve düzenli bir araya gelmemizi sağlayabilecek bir ortam olmadı bugüne kadar. Ben de herkesin her çalışmasından haberdar olmak istiyorum, yapmaya başladığım bir çalışma için elimde epey kaynak da birikince uzun zamandır aklımda olan bu siteyi artık açmaya karar verdim. Ateşleyici olan son şey Lambdaİstanbul’un “Akademide Çalışılmak / Akademiyle Çalışmak” buluşması oldu. O heyecanla açtım siteyi, teknik kısımları da yazı girdikçe öğreneceğim umarım, şu anda el yordamıyla ilerliyorum.

“Sırf o “akademik” dille de sınırlı olmadığımız bir yer olsun istiyorum”

Site henüz çok yeni ama, ilerisi için fikirler neler? Araştırmacılara nasıl ulaşacaksınız?

Birkaç şey var yapmak istediğim. Bir yandan, bugüne kadar yapılmış tüm çalışmaların bilgisini tek bir yerde toplamak istiyorum. Şu anda bildiğim çalışmalar üzerinden gidiyorum ama zamanla hepsini gireceğim dolayısıyla iyi örneklerin yanında onaylamayacağımız çalışmalar da yer alacak sitede, en azından şimdilik fikrim bu yönde. İkincisi, alanda çalışan, çalışmak isteyen herkesin soru sorabileceği, bilgi alabileceği bir alan yaratmak. Bu soruların hepsini tabi ki ben bilemem, belki aylık, iki aylık toplantılar yaparız; belki katılmak isteyenlerle bir mail grubu ya da Slack gibi bir çalışma alanı oluşturup haberleşmeye oradan devam ederiz. Bir üçüncüsü de araştırmacıların yazılarını yayınlamak, isimli ya da isimsiz. Olumlu veya olumsuz deneyimler, bulunan çözüm yolları, alanda çalışırken ortaya çıkan durumlar, ihtiyaçlar, hikayeler. İstediğimiz akademik kaynağı bulacağımız ama sırf o “akademik” dille de sınırlı olmadığımız bir yer olsun istiyorum. Katkıda bulunmak, yayınını duyurmak isteyen araştırmacılar bana ulaşırsa çok sevinirim. Şu anda sadece açık erişim yayınlara yer veriyorum bu arada ama yine de herhangi bir nedenle sitede yer almak istemeyen olursa bana yazabilirler.

“Ama tabi ki nefes alma alanlarımız var”

Akademide LGBTİQ+ alanında yaşanan temel sorunlar neler sizce?

Sadece bu alanda uzmanlaşmamız pek mümkün değil mesela... Kadro alabilmek için daha çok kabul gören alanlarda da çalışmamız gerekiyor. Çalıştığınız yere bağlı olarak az ya da çok bir baskıya maruz kalma ihtimali var. Herhangi bir dönemde ana akımın dışında konularda çalışan herkes için geçerli bu maalesef. LGBTİQ+ olarak akademide var olma kısmına hiç girmiyorum, başka çalışma alanında yaşanan sorunlar akademide de geçerli. Ama tabi ki nefes alma alanlarımız var, çok daha rahat var olabildiğimiz yerler var, istisna olsa da.

Bu site ile bu sorunları da aşmayı hedefliyorsunuz anladığım kadarıyla. Sizden son olarak araştırmacılara çağrınızı duymayı istesek…

Birbirimizin varlığından, çalışmalarımızdan haberdar olduğumuz sürece, bulunduğumuz yerlerde daha güçlü hissedeceğiz bence kendimizi. Öğrenciler için de önemli olduğunu düşünüyorum bütün bu çalışmaları ve kişileri görmenin, daha güvenli bir kampüs vaadi belki. Çok amatör başlayan bu girişimde gerek teknik gerek içerik açısından katkıda bulunmak isteyen herkes bana yazabilir (idilengindeniz@gmail.com), nasıl ilerleyeceğimize birlikte karar vermek en güzeli.


Etiketler: insan hakları, medya, yaşam, eğitim
İstihdam