13/10/2021 | Yazar: Yıldız Tar

Boğaziçi Üniversitesi’nde LGBTİ+ bayrakları taşıdıkları için polis saldırısına uğrayanların yargılandığı dava bir kez daha ertelendi. Avukatlar duruşmada ortada bir suç olmadığını bir kez daha vurguladı.

Boğaziçi gökkuşağı davasında yine erteleme! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Boğaziçi LGBTİ+, 3 Haziran 2021, ilk duruşma

“Boğaziçi Üniversitesi’nin LGBTİ+ bayrağı taşıyan bir öğrenciye soruşturma açmasını protesto eden öğrencilerin gözaltına alınmasını protesto eden öğrencilere gözaltıları protesto edenlerin de gözaltına alınmasını Çağlayan’da protesto edenler de gözaltına alındı.”

Bu cümleler 25-26 Mart’ta yaşananların özeti. 25 Mart’ta Boğaziçi Üniversitesi’nin de yer aldığı Hisarüstüstü Mahallesi’nde dört öğrenci “LGBTİ+ bayrağı taşıdıkları” gerekçe gösterilerek gözaltına alındı. Aynı gün Boğaziçi Üniversitesi rektör atanmasını protesto eylemleri sırasında LGBTİ+ bayrağı taşıyan bir öğrenciye açılan disiplin soruşturması vardı ve öğrenciler arkadaşlarına destek olmak istiyordu. 1 Şubat’ta polisin saldırdığı protesto gösterileri sırasında gökkuşağı bayrağı açan N.D., hakkında disiplin soruşturması “yukarı çıkıp elindeki LGBTİ+ flamasını salladığınız” ifadeleriyle açıldı. N.D., 25 Mart’ta soruşturma kapsamında ifade verecekti.

Ardından polis saldırılar Kuzey Kampüs’te, üniversitenin Bebek kapısında ve 26 Mart’ta ise Çağlayan Adliyesi’nde devam etti.

Avukatlar: Süreç hukuka aykırı, ortada suç yok

Kuzey Kampüs önünde gözaltına alınan 12 kişi hakkında “toplantı ve gösteri yürüyüşlerine muhalefet” suçlamasıyla dava açıldı. Davanın üçüncü duruşması bugün (13 Eylül) İstanbul 24. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Dava, “delillerin toplanması” gerekçesiyle 18 Ocak 2022’ye ertelendi.

Duruşmada Av. Sevdanur Bayram, 4 kişinin gökkuşağı bayrağı taşımasıyla sürecin başladığını hatırlatarak, “Süreç hukuka aykırı başladığı için zehirli ağacın meyvesi de zehirlidir kuralından hareketle suçun unsurları oluşmamıştır” dedi.

Av. Eylem Kılıç da “suçun unsurlarının oluşmadığını” vurgulayarak, “Gerek yerel içtihatlar, gerekse de uluslararası içtihatlar dikkate alındığında ortada suç niteliğinde bir eylem yoktur. İfade özgürlüğü kapsamında değerlendirilebilir” dedi.

Av. İrem Yener ise, gözaltıların hukuka aykırı olduğunu hatırlatarak beraat talep etti. Mahkeme Yener’in talebini reddederek erteleme kararı verdi.

İddianamede neler yer alıyor?

Cumhuriyet Savcısı’nın öğrenciler hakkında hazırladığı iddianamede 1 Şubat’ta polisin saldırdığı protesto gösterileri sırasında gökkuşağı bayrağı açan N.D., hakkında disiplin soruşturması açıldığı yer alıyor. İddianamede polis şiddeti yer almazken, 25 Mart’ta öğrencilerin gökkuşağı bayrağı taşımaları şu ifadelerle kriminalize ediliyor:

“Kuzey kampüs önü dış kısım kaldırıma geldiğinde, LGBTİ flamalalarını açıp toplu bir şekilde yürürken kolluk güçlerince durduruldukları, kolluk amirlerince gurup ile müzakere edilerek ellerinde bulunan LGBTİ flamalarını kapatmaları…


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, eğitim
nefret