07/11/2022 | Yazar: Ali Erol

Bolu Belediyesi’nin İzzet Baysal Caddesi’ni “canlı renklere” boyaması yerel basında “gökkuşağı” tartışmalarına yol açtı.

“Cadde çok rengarenk de olmayacak tek renk de olmayacak” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bolu Belediyesi’nin İzzet Baysal Caddesi’ni “canlı renklere” boyaması Bolu yerel basınında “gökkuşağı” tartışmalarına yol açtı.

Kentin en işlek caddesi olan İzzet Baysal’ın çehresinin değiştirilme çalışması, Belediye tarafından, “İzzet Baysal Caddesi renkleniyor” başlığıyla paylaşıldı. Belediye, “Bolu’nun babası İzzet Baysal”ın adının yaşatıldığı İzzet Baysal Caddesi’ndeki çalışmalar için “renklendirme”, “canlı renklerle boyama”, “şık ve farklı bir görünüm” ifadelerini kullandı.

Yerel basından Özgür Bolu gazetesi, “İzzet Baysal Caddesi’ne Renk Geldi” derken, Bolununsesi gazetesi ise “Caddeyi rengarenk boyamanın anlamı ne?” diye sordu. “Böyle çok güzel oldu” başlığını tercih eden Bolu Gündem gazetesi, “Cadde renk cümbüşüne döndü” paylaşımı yaptı.

“Kış geldi yaza kalmaz silinir”den “Lgbt renkleri gibi”ye

İzzet Baysal Caddesi’nin “değişeceğini” bir yıl önce duyuran Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Asuman Şentürk Tekin, boyama işlemiyle ilgili, “cadde çok rengarenk de olmayacak tek renk de olmayacak” ifadesini kullanmıştı.

“Caddeyi rengarenk boyamanın anlamı ne?” sorusundan haber başlığı yapan Bolununsesi gazetesi, İzzet Baysal Caddesi'nin “rengarenk üçgenler halinde” boyanmasına, vatandaşların, “hiçbir anlam” veremediğini yazdı. “Vatandaşlar”ın bazıları, Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın “haleti ruhiyesinin yerinde olup olmadığından şüphe duyduklarını” ifade derlerken, “bazı vatandaşlar” da “rengarenk boyanın LGBT'nin kullandığı renkleri anımsattığını” söylemekten geri durmamış yerel gazeteye göre.

Bolununsesi, “Caddeyi rengarenk boyamanın anlamı ne?” haberinin devamında, “vatandaş”ın aklına gelen “LGBT”nin ne olduğunu açıklıyor ve günümüzde artık “LGBTİ” şeklinde kullanıldığını belirtiyor.

“Caddeyi rengarenk boyamanın anlamı ne?” haberine ilgi gösteren okurlardan, Belediye Başkanı’na yönelik eleştirilerin ardından gelen “yorum”lar “renk” tartışmasıyla devam etti: “Bolu muzun güzel adı lekelenecek.....çok tehlikeli bir iş..çok”, “Rahatsız edici renkler seçilip karman çorman bi karışım oluşturulmuş hiç iç açıcı estetik falan değil eğer ibb gibi lgbt desteği için değilse boyacılar satamadıkları boyaları belediyeye itelemiş demekki”, “Muhalif olmak her şeyi karalamak değildir. Dünyanın heryerinde yayaların bol olduğu alışveriş caddelerinde farklı aktiviteler yapılır Gayetde güzel oluyor”, “Cehapeli tüm belediyeler sapkın LGBTlileri destekliyor. Lut gölü hikayesini duymuşsunuzdur hazır olalım bu sapkınlığa dur demezsek bizde umumi belalara”, “Boyaya karşı okursunuz da LGBT renkleri demek nedir Bunlar ana renkler siz anlam çıkaracaksınız diye renklerden de mi uzak duralım Herşeyin bir anlamı mı olmalı”, “Resim dersinde gökkuşağı çizer aklımıza kötü şeyler gelmezdi. Bu renkler kimsenin malı değil. Tüm okulları gökkuşağı rengine boyamalı. Gökkuşağı deyince akıllara sadece güzel renkler gelmeli.”, “Her boku homoseksüelliğe getirmeyin artık… Gökkuşağı da doğal olay. Yani tanrının yarattığı bir şey… Beğenmiyorsanız sizin için biçilmiş kaftan olan Düzce'ye taşınabilirsiniz…”

“Böyle çok güzel oldu” başlığı atan Bolu Gündem okurlarından, “LGBT bunlar”, “LGBT renkleri diyorlar doğru mu” yorumu yapanlar da var, “Saçma sapan yorumlar, lafa bak lgbtymiş” tepkisi gösteren de. Bolu Gündem’in sosyal medya hesabına takipçilerince düşülen “yorumlar” ise “Kış geldi onlar yaza kalmaz silinir”den “Lgbt renkleri gibi” diyenine değişiyor: “Sacma sapan renkler dogal olmaliydi bolunun dogasini yansitan ne bu ya neyi temsil ediyor bu renkelr”, “Renkleri birazdaha kurcayalin hdp paçavrasina benzetinde safinizi belli edin, “Haaa. hipneye, horospuya, ÇAĞDAŞ adıyla LGBT ve diğer çeşitlerine destek için yapıldı ise o başka....”

“İzzet Baysal Caddesi’ne Renk Geldi” diyen Özgür Bolu gazetesine, okurdan gelen mesaj ise “Başka renk mi kalmadı, kırmızı-beyaz bizim rengimiz fazlasına gerek yok” yorumu oldu.

Gökkuşağı “tartışmaları” sadece Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yüksek Disiplin Kurulu’nca hakkında 1 yıl geçici çıkarma cezası verilen Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın şehrinin sokaklarıyla yerel basınında yaşanmıyor.

“Gökkuşağı sayısının giderek artacağı ortaya çıktı” paylaşımıyla Independent Türkçe’nin, “Yeni bir araştırmaya göre dünyanın birçok yerinde görülen gökkuşaklarının sıklığı iklim krizi nedeniyle artıyor” haberi, TRHaber isimli hesabın aktarımıyla “Türkiye'de yabancı sermayeli medyanın tuhaf haberlerine bir yenisi daha eklendi!” paylaşımına dönüşüyor: “Biz gökkuşağı diyelim siz LGBT anlayın: Independent'ten bir tuhaf haber… 'Gökkuşağı' görülme sıklığı 78 yıl içerisinde yüzde 5 artacakmış!”

Independent Türkçe’nin “gökkuşağı” haberi, TRHaber isimli site tarafından “LGBT sapkınları” olarak yorumlanırken, peki, İzzet Baysal Caddesi’nin “renklenmesi” ile Bolu’da yaşanan “gökkuşağı” siyaseti şimdiye kadar hangi belediyelerde nasıl seyretti…

LGBTİ+’ların kent hakkını inkâr siyaseti her renkte “gökkuşağı” görüyor

Belediyelerde gündemden düşmeyen “gökkuşağı ve LGBT” tartışmaları, yerel seçimlerin ardından AKP ile CHP arasındaki “gökkuşağı” renkli “logo”lar söylemiyle seyretti.

Belediye Meclislerinde AKP’li meclis üyelerinin CHP’ye karşı yürüttükleri cinsiyetçi ve homofobik nefret siyasetinin yerel seçimlerin ardından “gökkuşağı” renkli “logo”lar aracılığıyla sürmesi İçişleri Bakanı’nın ayrımcı söyleminden beslendi.

Hükümet adına 23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediyesi için seçim çalışmaları yürüten İçişleri Bakanı, yöre dernekleriyle mahalli buluşmalar dahil konuştuğu her yerde hep aynı “küresel kokteyl” söyleminde bulundu ve tekrarlarında “LGBT”yi de telaffuz etti: “İmamoğlu’nun ilk işi belediyenin logosunu LGBT’nin logosu yapmak oldu” Bakan, “İstanbul’u çok karmaşık bir marjinal gruba emanet etmek istiyorlar” söylemiyle, “LGBT”yi de “terör” örgütleriyle birlikte telaffuz etmekte sakınca görmedi. Eleştirilmekle kalınmayıp itham edilen Ekrem İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye logo paylaşımının ise 2014 senesinden kalma olduğu anlaşıldı: "...kırlangıç özgürlüğün de simgesidir."

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptali ile başlayan süreçte Ekrem İmamoğlu’na yönelik, “Beylikdüzü Belediye Başkanlığına geldiğinde ilk yaptığı işlerden birisi ne biliyor musunuz? Belediyenin logosunu, LGBT’nin logosuna döndürmek. İstanbul’un başına bir oyun, bir tezgâh kuruluyor” ifadelerini sarf etti.

Türkiye Belediyeler Birliği'nin (TBB) üyesi olduğu Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR) tarafından 2005’te imzaya açılan “Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı” kapsamında eşitlik eylem planı yürüten belediyeler, AKP’li belediye meclis üyelerinin muhalefeti ve hükümet medyasının nefret siyasetiyle karşı karşıya kaldı.

Belediye Meclislerindeki AKP’li üyelerin “toplumsal cinsiyet”, “gökkuşağı logosu” ve “LGBTİ+” takıntılı homofobik nefret siyasetin seyri şu başlıklarla takip edilebilir:

Maltepe Belediyesi “LGBT”ye mi hazırlanıyor! AKP’li üyenin Belediye Meclisi’nde sarf ettiği cinsiyetçi ve homofobik nefret söyleminin turnusolü “gökkuşağı” oldu…

““Bu renkler konusundaki ısrar nedir?” İstanbul belediyelerindeki AKP muhalefeti, her “renkli” CHP logosunda “gökkuşağı” görüyor…”

“Belediye Meclislerinde “LGBTİ+” tartışma sırası İzmir’de! Belediyelerdeki AKP muhalefetinin “gökkuşağı” takıntısı bu kez de İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ortaya çıktı…”

““LGBT’ler de bizim kardeşimiz. Ancak…” LGBTİ+’ların varlığını ve kent hakkını inkâr eden ayrımcı muhafazakâr siyaset son olarak İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde kendini gösterdi.”

“Nefret Suçları: LGBTİ+’lara yönelik varoluşsal bir tehdit! Transfobik nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organları, 20 Kasım’da CHP’li belediyeleri hedef aldı.”

İzmir Belediye Meclisi’nde “LGBTİ” konusu kapanmıyor! AKP’li meclis üyesinin homofobik ve transfobik nefret söylemleri bir kez daha Büyükşehir Belediye Meclis gündeminde…”

““CHP'li belediye okulda prezervatif dağıttı: ‘edepsizlik’ ‘ahlaksızlık’ ‘terbiyesizlik’” Mersin Belediye Meclisi’nin AKP’li üyesi, Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle dağıtılan prezervatifleri “toplumun örf ve adetlerine uygun” bulmadı!”

“Homofobik nefret söylemini görmeyen medya, “skandal” ile “hakaret” arasında salınıyor!

Esenler Belediyesi’nde konuşan Yeni Şafak yazarından siyasetçiye hakaret, eşcinsellere nefret söylemi…”

““Dünya KoronaVirüs İle Uğraşırken, Bizler Küçükçemece’de LGBTVirüsü ile Uğraşıyoruz”

LGBTİ+’ların kent hakkını tanımayan AKP’lilerin nefreti son olarak Küçükçekmece Belediye Meclisi’nde görüldü…” 

““Gökkuşağı renklerine bürünülerek birtakım şeyler yapılmak istendi” İstanbul Büyükşehir Belediyesi “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”ne AKP itirazı: Bu müdürlüğün kurulması LGBT’nin savunulmasıdır!”

İBB Meclisi’nde AKP muhalefetinden homofobik nefret nakaratı… İstanbul Büyükşehir Belediyesi AKP’li Meclis Üyesi: “Personele yönelik toplumsal cinsiyet eşitliği eğitiminin amacı LGBT sapkınlığı meşrulaştırmak””

Yerel Eşitlik Şartı gereği İBB’den kapsayıcı eylem planı… İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2021-2024 Eylem Planı cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini de kapsıyor”


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
İstihdam