04/07/2022 | Yazar: Ali Erol

LGBTİ+’ları ayrımcı dil ve söylemle hedef alan İçişleri Bakanı Soylu, 2022’nin ilk yarısında tek bir ayı bile atlamadı.

İçişleri Bakanı senenin ilk yarısında her ay ama her ay LGBTİ+ yurttaşları hedef aldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlayıp, her türlü tehdit ve baskıya karşı korumakla görevli olan İçişleri Bakanı, LGBTİ+'ları “vatandaş”tan görmeyip ayrımcılığa tabii tutan, nefret söylemiyle hedef gösteren, yetinmeyip “LGBT”yi de “terör” örgütleriyle birlikte telaffuz etmekte sakınca görmeyen ayrımcı dili ve söylemini senenin ilk altı ayı boyunca sürdürdü.

İçişleri Bakanı’nın Haziran listesi: “LGBT gibi, sapkınlık, dayatma, cinsiyetsizleştirme…”

LGBTİ+ toplumunu sistematik olarak hedef alan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Haziran ayı açılışını, Ankara’da, “Göç Kurulu Toplantısı”yla yaptı: “Yabancı düşmanlığı denilen, hiç de medeniyetimize yakışmayan bir kavramı, milletimize enjekte etmeye çalışıyorlar. Yanına LGBT gibi, aile yapısını çökertmek gibi başka sapkınlıkları da eklemeye çalışıyorlar.” İHA, Soylu’nun sözlerini, “(Batı) LGBT gibi, aile yapısını çökertmek gibi başka sapkınlıkları da eklemeye çalışıyorlar” ara başlığı altında aktardı.

Bakan Soylu, haziran ayının ikinci konuşmasını, Çanakkale Jandarma Eğitim Merkez Komutanlığı'nda düzenlenen Yedek Subay Temel Eğitim Mezuniyet Töreni'nde yaparken, “LGBT”yi “terör” ile birlikte telaffuz etmeyi sürdürdü: “Bize terörü dayatanlara, bize LGBT'yi dayatanlara…”

“LGBT”yi “uyuşturucu” ve “terör” ile birlikte telaffuz etmekten vazgeçmeyen İçişleri Bakanı’nın Çanakkale’de sarf ettiği hedef gösteren ayrımcı dil, Bakanlık internet sitesiyle birlikte TRTHaber, Akittv ve yerel basın tarafından da yayıldı: “Bakan Soylu: LGBT'yi dayatanlara teslim olmayacağız”

İçişleri Bakanı Soylu’nun Haziran ayı konuşmaları, AKP Gaziantep İl Danışma Meclisi Toplantısı'yla devam etti: “Amerika, Avrupa talimat vermiş. Biz cinsiyetsizleştirilecekmişiz, LGBT olacakmışız. Çok istiyorsan kendi yakınlarından ve kendi ailenden başla. Bu milletin ahlakıyla, medeniyetiyle oynama.” Yeni Şafak, Bakan’ın LGBTİ+’yı hedef alan ayrımcı dilini, “Kılıçdaroğlu’na Çok Sert Tepki: Bizi LGBTİ Yapacakmış” ara başlığıyla aktardı. Doğru Haber, “Süleyman Soylu'dan Kılıçdaroğlu'na 'sapkınlık' tepkisi!”; Aydınlık ise “Soylu'dan Kılıçdaroğlu'na 'LGBTİ' tepkisi” başlıklarıyla tekrar etti.

Mayıs: “LGBT dahil sapkınlıklar”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “LGBT”yi “uyuşturucu” ve “terör” ile birlikte telaffuz etmeyi Mayıs ayında da ihmal etmedi!

Bakan Soylu, İstanbul Esenyurt Yeşilay Danışmanlık Merkezinin açılış töreninde “uyuşturucu, sanal kumar, sanal bahis, alkol ve sigara” üzerine konuşurken “sapkınlık” söylemiyle sarf ettiği sözlerini gene “LGBT”ye bağladı.

“Bazen silahlarıyla bazen uyuşturucusuyla koyuyor, bazen eline geçirdiği Doğu'nun zenginlikleriyle beraber koyuyor, bazen alkolle beraber... Bazen şimdi ortaya koyduğu gibi Doğu'yu müflis etmek, kötü alışkanlıklarını Doğu'ya bulaştırmak için LGBT dahil sapkınlıklarla beraber koyuyor. Bu kadar net. Eğer bu perspektiften bakarsak nasıl pozisyon alacağımız ve nasıl mücadele edeceğimiz ve dünyaya da nasıl katkı sağlayabileceğimiz apaçık ortadadır.”

Nisan: “LGBT Denilen Sapkınlığa Müsamaha Göstermiyormuşuz”

İçişleri Bakanı, LGBTİ+ kurumlarını ve eşit hak mücadelesini hedef göstermeyi Nisan ayında da ihmal etmedi.

İçişleri Bakanı Soylu’nun Nisan ayı bahanesi, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 12 Nisan’da yayınladığı İnsan Hakları Raporu oldu.

Amerika’nın Sesi Türkçe, “Soylu’dan ABD’ye Sert Sözler” twitter paylaşımıyla geçtiği haberde, “Trabzon Dernekler Federasyonu Gençlik Kolları’nın sahur programına katılan İçişleri Bakanı, rapordaki eleştirilerin ağırlıklı olarak FETÖ, PKK ve LGBTİ’lere karşı müsamahakar olunmaması üzerine olduğunu iddia etti” diye yazdı.

İçişleri Bakanı, “Amerika Dışişleri Bakanlığı bir dış politika raporu yayınladı” dediği sosyal medya paylaşımına gene “LGBT”yi de ekledi: “PKK ve FETÖ'ye karşı şiddetle mücadele ediyor, LGBT'ye müsamaha göstermiyormuşuz. Türkiye'nin huzurlu bir hale gelmelerinden rahatsızlarmış...”

Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ise resmi internet sitesinde, Bakan’ın sözlerini, “LGBT Denilen Sapkınlığa Müsamaha Göstermiyormuşuz” ara başlığıyla yayınladı: “ABD tarafından hazırlanan raporda LGBT'ye yönelik yazılanlara da değinen Bakanımız Sn. Süleyman Soylu, “LGBT denilen sapkınlığa, bir vesile ile kafayı yiyeceğim. Amerika şöyle istiyor. Dünyanın her yerinde erkeklerle erkekler evlensin. Kadınlar da kadınlarla evlensin. Ya siz evleneceksiniz, Lut kavmi gibi olacaksınız. Ben size ne diyeyim? Biz neymiş buna müsamaha göstermiyormuşuz. FETÖ'ye müsamaha göstermiyormuşuz. PKK'ya müsamaha göstermiyormuşuz. LGBT'ye müsamaha göstermiyormuşuz. Türkiye huzurlu bir hale gelmiş. Ve bu huzurlu hale gelmelerinden de bunlar rahatsızlanmış. Sizin bizim hakkımızda rapor yazmanız değil, biz sizin hakkınızda rapor yazarsak esas yandı gülüm keten helva" diye konuştu.”

Mart: Ocak, Şubat derken İçişleri Bakanı Mart ayını da ihmal etmedi

İçişleri Bakanlığı'na bağlı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen "Dernek denetiminde görevlendirilecek kamu görevlilerinin eğitimini gerçekleştirecek personele yönelik, “Eğiticilerin Eğitimi" hizmet içi eğitim"e katılan Bakan, Türkiyeli LGBTİ+’larla derneklerini bu kez de, “LGBT'ciliğin kökü dışarıdadır... Adam, Avrupa'dan, Amerika'dan, dünyanın birçok yerinden Türkiye'deki sözde derneklere yardım ediyor, erkekle erkeğin, kadınla kadının evlenmesini teşvik etmeye çalışıyor. LGBT'cilik yapıyor” sözleriyle hedef aldı.

İçişleri Bakanı, Mart ayı sosyal medya paylaşımında “sivil toplum”u şöyle ifade etti: “Cinsiyetsizlik kavramı ortaya koymak, LGBT'cilik, FETÖ'cülük, Kuytul'culuk, PKK'cılık, DHKP-C'cilik... Bunların önemli bir bölümü "sivil toplumculuk" adı altında geliştirilmektedir ve bunların her birinin kökü dışardadır...”

Bakan’ın katıldığı “Sivil Toplum İstişare Kurulu Toplantısı”nda LGBTİ+ derneklerini hedef gösteren ifadeleri Bakanlık sitesinde de yayınlandı: “Adam Avrupa'dan, Amerika'dan, dünyanın birçok yerinden Türkiye'deki sözde derneklere yardım ediyor. Erkekle erkeğin ve kadınla kadının evlenmesini teşvik etmeye çalışıyor, ben bunu görmeyeyim. LGBT'çilik yapıyor, bunu görmeyeyim. Bizim sadece kamu görevimiz yok, biz insanız.”

LGBTİ+’larla derneklerini hedef alan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun söylemine sosyal medyadan da tepkiler geldi. Twitter’da bir kullanıcı, “İçişleri Bakanı hak örgütlerini hedef gösterirken kullansın diye her yıl beyanname veriyoruz.” paylaşımı yaparken; İranlı gazeteci Dr. Savash Porgham ise Bakan’ın, “Bizim böyle zararlı alışkanlıklarımız yok, hepsinin kökü dışarıdır” sözlerine karşılık Ahmedinejad’ı hatırlattı: “İran’ın eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da 2007’de Kolombiya Üniversitesi’nde “Bizim İran’da eşcinselimiz yok, bizde olmaz böyle şeyler” demişti…”

Şubat: “Cinsel yönelim getireceklermiş”

İçişleri Bakanı, 2022’nin açılışını, Anayasa güvencesiyle kurulan, yasalar çerçevesinde ve devlet denetiminde çalışmalarını sürdüren LGBTİ+ derneklerini hedef göstererek yapmasının ardından Şubat ayında da “bu tip dernekler” nakaratını ihmal etmedi.

AKP Gaziantep İl Başkanlığı’nda yaptığı konuşmayı twitter hesabından yayınlayan İçişleri Bakanı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nunun “cinsel yönelim” çıkışıyla gene LGBTİ+ derneklerini hedef aldı: “Adam diyor ki 'Cinsel yönelimin sahibi ben olacağım. Allah'ınızı severseniz buna biri bir şey söylesin. LGBT nedir? Kadınla kadının, erkekle erkeğin evlenmesi. Neyi ifade edeceksiniz. Onu zaten Kemal Kılıçdaroğlu da söylüyor. Adamın Kadıköy belediye meclis üyesi de söylüyor. Bizimkisi gericilik oldu, onların ki ilericilik oldu. Buna yönelin batıdır. Sabahtan akşama kadar bu tip derneklere para aktarıyorlar. Milyonlarca dolar para aktarıyorlar, bunu defalarca söyledik.”

Gaziantep AKP İl Başkanlığı’nın ardından Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde AKP Samsun İl Başkanlığı Toplantısında konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kılıçdaroğlu’na yönelik sözlerini gene “cinsel yönelim” üzerinden sarf etti: “Cinsel yönelim getireceklermiş. Dün de Kadıköy’deki belediye meclis üyesi açıkladı; ‘Erkeklerle erkekler, kadınlarla kadınlar evlenebilir’ diye. Tövbe estağfurullah. Ya Resulullah akıl fikir ver. Bunları hiç tesadüfî sözler olarak görmeyin.”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hürriyet’in aktardığına göre, Şubat ayında, medyanın Ankara Temsilcilerinin sorularını yanıtlarken, “konu”yu bir kez daha “LGBT”ye getirdi: “LGBT Meselesi: ABD ve Avrupa bu mesele üzerinden Türkiye’de politik ve kültürel salınım yapıyor. Tesadüfi işler değil. Oysa cinsel yönelim meselesine en çok tepki gösteren HDP seçmeni. Biz böyle bir şeyi kabul etmiyoruz diyorlar.”

Ocak: “Tehlike büyük: Terör, Uyuşturucu, LGBT dernekleri”

“LGBT konusu”nu “uyuşturucu” ve “terör” ile birlikte telaffuz etmekten vazgeçmeyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Aralık ayının ardından, 2022’nin açılışını, Anayasa güvencesiyle kurulan, yasalar çerçevesinde ve devlet denetiminde çalışmalarını sürdüren LGBTİ+ derneklerini hedef göstererek yaptı.

LGBTİ+’ları ve kurumlarını sistematik olarak hedef gösteren İçişleri Bakanı Soylu, Ocak ayında, 110'uncu Dönem Kaymakam Adayları Uyum Kursu'nda LGBTİ+ derneklerini bir kez daha hedef gösterdi: “Tehlikenin büyüklüğünü, işin zorluğunu şuradan anlayın… Terör örgütleri… Uyuşturucu ticareti… LGBT dernekleri…”

Cinsiyet, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına karşı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ+) yurttaşları da her türlü tehdit ve baskıya karşı korumakla görevli İçişleri Bakanı, karalama, kriminalize etme ve hedef göstermeye yeni yılda da devam ederken, LGBTİ+’ları hedef gösteren ve Bakanlık sitesinde yayınlanan şu ifadeleri kullandı: “Tehlikenin büyüklüğünü, işin zorluğunu şuradan anlayın, teröre silah yardımı yaparlardı, bunu bilirdik. Terör örgütlerine para aktarırlardı, bunu da duyduk, bilirdik. Uyuşturucu ticaretini desteklerlerdi, bunu da öğrendik, bunu da bildik. Bugün iş öyle bir noktaya geldi ki LGBT derneklerine devasa bütçeler aktarıyorlar, bunlara propaganda ve iletişim desteği veriyorlar. Karşımızdaki mücadelenin çetinliğini buradan anlayın. Dolayısıyla bu milletin geleceğini korumak için size, sizlerin ferasetine, bilgisine ihtiyacımız var.”

Vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlayıp, her türlü tehdit ve baskıya karşı korumakla görevli olan İçişleri Bakanı’nın, LGBTİ+'ları “vatandaş”tan görmeyip kurumsal ayrımcılığa tabii tutan, nefret söylemiyle hedef gösteren, yetinmeyip “LGBT”yi de “terör” örgütleriyle birlikte telaffuz etmekte sakınca görmeyen ayrımcı dili 23 Haziran yerel seçimleri sürecinden bu yana artarak devam etti.

İçişleri Bakanlığı’na mali bildirim zorunluluğu bulunan ve düzenli denetlenen sivil toplum kuruluşlarından olan LGBTİ+ dernekleri hem Anayasal bir hak hem Dernekler Kanunu’na göre kuruldukları bilindiği halde, ifade ve örgütlenme özgürlüklerini inkâr edecek şekilde, kamu temsilcileri tarafından “sapkın dernekler” ifadesiyle nitelemekte sakınca görülmezken, Türkiye’nin de dahil olduğu AB ve BM fonlarından söz konusu Dernekler Kanunu çerçevesinde LGBTİ+ derneklerinin de yararlanmasını çarpıtan ve yalan üreten hükümet yanlısı medya, gene aynı Dernekler Kanunu kapsamında İçişleri Bakanlığının bilgisi ve denetimine tabi olduklarını görmezden gelip kamu temsilcilerinin ayrımcı söylemlerine ortak olarak kamuoyunu yanıltmaya ve LGBTİ+ kurumlarını hedef göstermeye aracı olmaya devam ediyorlar.

İçişleri Bakanlığı’na kayıtlı LGBTİ+ derneklerinin çalışmalarını sanki gizli ve yasadışıymış gibi gösteren hükümet yanlısı medya organları, nefret yayınlarıyla doğrudan hedef gösterdiği LGBTİ+ derneklerini, “nefret” yetmeyince “terör” ile ilişkilendirip kriminalize etmekten geri kalmıyor.


Etiketler: insan hakları, medya, nefret suçları, siyaset
İstihdam