14/03/2022 | Yazar: Yıldız Tar

İki trans kadına bıçakla saldıran Serhat Arpa’nın yargılandığı dava başladı. Mahkeme; Genç LGBTİ+ ve İHD’nin katılma talebini reddetti. Dava, 11 Mayıs’a ertelendi.

İzmir’deki transfobik nefret saldırısı davası başladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İzmir Alsancak’ta 20 Kasım’ı 21’ine bağlayan gece, 2021’de iki trans kadına saldıran Serhat Arpa’nın yargılanması başladı. Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü’nün gecesinde trans kadınlar Çisem ve B.’ye bıçakla saldıran Arpa, kasten öldürmeye teşebbüsten yargılanıyor.

İzmir 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmaya B. ve Çisem, avukatları Sena Yazıbağlı ve Uğurcan Korur katıldı. Genç LGBTİ+ Derneği’nden hak savunucularının da takip ettiği davada dernek adına Av. Kerem Dikmen katılma talebi sundu. Mahkeme, duruşmada yer almalarına izin verdi ancak duruşmanın sonunda Genç LGBTİ+ ve İnsan Hakları Derneği’nin davaya katılma talebini reddetti.

Tutuklu yargılanan Serhat Arpa, suçunu kabul etti, ancak kendisini savunmak için bıçakla saldırdığını öne sürdü. Saldırıya maruz kalan kadınlar ise, Arpa’nın önce B.’yi öpme bahanesiyle yaklaşarak ceketinde gizlediği bıçakla birden kez bıçakladığını; B.’nin çığlığına yetişen Çisem’e de saldırarak kaçtığını belirtti.

Av. Yazıbağlı ve Av. Korur ise duruşmada üst düzey siyasilerin LGBTİ+’ları hedef gösterdiğini ve bu durumun trans kadınlara saldırıların artmasına yol açtığını söyledi. Arpa’nın suç ortağı olduğu düşünülen bir başka kişinin de olduğunu vurguladı.

Mahkeme, Arpa’nın tutukluluk halinin devamına ve suç ortağı olduğu düşünülen kişiyle ilgili gerekli işlemlerin yapılmasına karar verdi. Dava, 11 Mayıs’a ertelendi.

Genç LGBTİ+’dan duruşma öncesi basın açıklaması

Genç LGBTİ+ Derneği, duruşma öncesinde Bayraklı Adliyesi’nde basın açıklaması yaptı. “Trans yaşamlarımız değerlidir” diyen dernek, süreci takip edeceklerini bir kez daha vurguladı:

“Gerçekleştirilen nefret saldırısı ve cinayetlerine yönelik hukuki süreçleri takip edeceğimizi ve adaletin sağlanması için mücadele edeceğimizi tüm kamuoyuna duyuruyoruz. Her türlü ayrımcılığa, tecrite, şiddete ve tahakküm araçlarına karşı bir arada mücadele etmeye devam edeceğiz. Trans yaşamlarımız değerlidir!”


Etiketler: insan hakları, kadın, nefret suçları, çalışma hayatı
İstihdam