08/11/2022 | Yazar: Ali Erol

Trabzon’daki LGBTİ+ karşıtı nefret yürüyüşünü organize eden “Aile Dayanışma Platformu” isimli stk yürüyüşten bir hafta önce duyuldu.

LGBTİ+ karşıtı yürüyüşün başını Mehter takımı çekti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Trabzon Aile Dayanışma Platformu” adına tertiplenen ve “Sapkınlığa karşı - Henüz vakit varken ailene sahip çık” çağrısıyla, mehter eşliğinde yapılan yürüyüşün başını AKP’li siyasetçiler çekti.

LGBTİ+ sivil toplum örgütleri tarafından yıllardır barış içinde gerçekleştirilen etkinlikler ve onur yürüyüşleri, “toplumsal hassasiyet ve duyarlılıklar”, “kamu güvenliği”, “genel sağlık ve ahlakın korunması” ve “başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması” gerekçeleriyle 2015’ten beri saldırıya uğrayıp 2016’dan itibaren yasaklanırken, LGBTİ+ düşmanı nefret organizasyonlarının bir yenisi hafta sonu (5 Kasım) Trabzon’da yapıldı.

AKP Trabzon milletvekilinin de katıldığı LGBTİ+ karşıtı yürüyüşü organize eden “Trabzon Aile Dayanışma Platformu” nefret yürüyüşünden bir hafta önce kuruldu.

“Ailemiz ve gelecek nesiller için sapkınlığa karşı yürüyoruz!” çağrısıyla ismini duyuran “Trabzon Aile Dayanışma Platformu”nun sosyal medya hesaplarından facebook 30 Ekim’de, twitter hesabı ise 31 Ekim’de açıldı.

Eylül ayında İstanbul’da başlayan, Urfa, Konya ve Ankara’nın ardından Trabzon ile devam eden ve LGBTİ+’ların eşit yurttaşlık haklarına karşı “aile” buluşması adı altında tertiplenen nefret mitingleri “son dönemde” anayasa tartışmalarıyla gündemde tutuluyor.  

Kasım ayının başında, ATV-AHaber-APara ortak canlı yayınına katılan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Vatandaşlarımız yürüyüşlerle haklı taleplerini dile getirdiler. Bunlar yaygınlaşacak” mesajı verdi: “Bu milletin aile yapısını bozmak, leke sürmek kimsenin haddine değildir. Onun için de bizler, Cumhur İttifakı olarak ailenin saygınlığını ortaya koyacağız. Aile yapımızı her türlü sapkınlıktan, marjinal akımlardan ve yozlaşmadan koruyacağız. Vatandaşlarımız yürüyüşlerle haklı taleplerini dile getirdiler. Bunlar yaygınlaşacak.”

Mehter takımı eşliğinde sivil sesler!

“Trabzon Aile Dayanışma Platformu” adına tertiplenen ve “Henüz vakit varken ailene sahip çık – Sapkınlığa karşı” çağrısıyla, mehter takımı eşliğinde yapılan yürüyüşe, AKP Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu ile AKP Ortahisar İlçe Başkanı Selahaddin Çebi de katıldı.

“Trabzon Aile Dayanışma Platformu”, 5 Kasım Cumartesi günü organize ettikleri “ailedayanışma” yürüyüşüne katılan herkese teşekkür ederken, AKP Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu’nun sosyal medya paylaşımı haricinde AKP’nin Trabzon temsilci ve teşkilatlarından söz konusu LGBTİ+ karşıtı yürüyüşe dair paylaşım yapılmadı.

AKP’li vekil, yürüyüşten fotoğraflarla birlikte, “Her türlü sapkınlığa karşı! Aile ve güçlü nesiller için yürüyoruz… Trabzon Aile Dayanışma Platformu” paylaşımı yaptı. KTÜ şapkasıyla nefret yürüyüşünün en önünde yürüyen Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı ise “birey olarak” katıldığını söylerken, sosyal medya hesaplarından paylaşımda bulunmadı.

Anadolu Ajansı’nın, KTÜ rektörü ve AKP’li siyasetçiler haricinde, “sivil toplum kuruluşu (stk) temsilcileri” diye duyurduğu Trabzon’daki LGBTİ+ karşıtı nefret yürüyüşünden “sivil sesler” ise sosyal medyada şöyle seyretti:

AKP Trabzon İl Yönetim Kurulu Üyesi Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı, “SAPKINLIĞA KARŞI YÜRÜYORUZ…! Trabzon Aile Dayanışma Platformu'nun "Ailemiz ve gelecek nesillerimiz için" sapkınlığa karşı yürüyüşünü tüm halkımızı davet ediyoruz. Haydi,sen de ailemiz ve gelecek nesillerimiz için SAPKINLIĞA DUR DE…!”

“Trabzon Aile Dayanışma Platformu'nun "Ailemiz ve Gelecek Nesillerimiz İçin Sapkınlığa Karşı Yürüyoruz" etkinliğine tüm halkımızı Of İlçe Müftülüğü olarak davet ediyoruz.”

Ensar Vakfı Trabzon, Genç Ensar Trabzon, “Henüz vakit varken ailene sahip çık! ailedayanışma yürüyüşü 5 Kasım Cumartesi günü Kahramanmaraş caddesinden başlayarak meydanda basın açıklaması ie son buldu. Organizatörluğünü yapmaktan gurur duyduk.”

“Trabzon Aile Dayanışma Platformu'nun "Ailemiz ve gelecek nesillerimiz için" sapkınlığa karşı yürüyüşe FSM Vakfı Trabzon Temsilciliği olarak katılacağımızı belirtir, tüm halkımızı davet ederiz. Haydi, sen de ailemiz ve gelecek nesillerimiz için SAPKINLIĞA KARŞI DUR DE!”

Doğu Karadeniz Akıncılar Derneği Başkanı, “Tüm sapkınlara karşı omuz omuza… Akıncı nesillerle devam yolumuza”

Mil-Diyanet Sen Trabzon, “Sapkın derneklere ve akımlara karşı Trabzon'da organize edilen büyük yürüyüşe Mil Diyanet Sen Trabzon İl teşkilatımız da destek verdi. Bu sapkın akımlar ve dernekler kapatılıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz.”

Mil-Diyanet Sen Trabzon Şube Başkanı, “Bugün, "Trabzon Aile Dayanışma Platformu"nun organizasyonunda LGBT'li eşcinsel sapkınların çocuklarımıza ve aile kurumumuza karşı yürüttükleri cinsiyetsiz bir toplum inşa etme ve her türlü cinsel sapkınlığı meşrulaştırma faaliyetlerine yönelik yürüyüş yapıldı.” Diyanet çalışanı sendikacı devam ediyor: “Türkiye’deki nüfus yoğunluğu ve coğrafi bakımdan özellikli birkaç ilde daha benzer organizasyonlar tertip edildiği zaman sıra bu işin temelden kanun yoluyla gündemden çıkarılmasında inşaallah... O günler Allah'ın inayetiyle çok yakın... Teşekkürler Trabzon...”

Trabzon İmam Hatipliler Dernek Başkanı, Karadeniz Atasporları Federasyon Başkanı Trabzon Okçuluk Kulübü Başkanı, “sapkınlığa karşı” yürüyüş çağrısı yaparken, “son zamanlarda sinsi bir şekilde çocuklarımız üzerinden aile yapımızı yıkmaya yönelik yapılan sapkın akımlara karşı gür ses ile sesimizi çıkartabilmek için” ifadelerini kullandı.

Karadeniz Uluslararası Öğrenci Derneği (KULDER), “AİLENİ VE NESLİNİ KORU; SAPKINLIĞA DUR DE! Aileni Neslini Koru Sapkınlığa Dur De Etkinliğine katılım sağladık.”

Trabzon Kudüs Kardeşlik Derneği, “Henüz vakit varken ailene sahip çık! Ailemiz ve gelecek nesiller için sapkınlığa karşı yürüyoruz..”

lgbti-karsiti-yuruyusun-basini-mehter-takimi-cekti-1

Yerel basından yerli ve millî nefret söylemi

Trabzon yerel basınından Günebakış gazetesi, “Trabzon’da LGBT protesto ediliyor! LGBT yürüyüşü başladı” başlığı altında, yürüyüşü fotoğraflarken, şu ifadeleri kullandı: “LGBT sapkınlığını yer yüzüne daha fazla yaymak için küresel bir proje çerçevesinde yürütülen propagandaya karşı çeşitli ülkelerde tepkiler oluşmaya başladı. Türkiye’de de önce İstanbul Sözleşmesi feshedildi ardından aileler gelecek nesilleri korumak adına sokağa inmeye başladı… Trabzon Aile Dayanışma Platformu, eşcinselliğe karşı ailenin ve toplumun temelini yıktığı gerekçesiyle “sapkınlığa karşı” sloganıyla yürüyüş gerçekleştirdi.”

“Trabzon'da LGBT protesto ediliyor!” başlığı altında, nefret yürüyüşünü “canlı” veren 61medya isimle yayın organı ise nefrete “mikrofon” tutmakla yetinmedi, “sürekli hortlatılan LGBT”, “LGBT sapkınlığı”, “küresel proje”, “propaganda”, “LGBT sapkınlığına karşı aile yürüyüşü” gibi ifadeleri doğrudan kullandı.

Trabzon Aile Dayanışma Platformu adına konuşan Ahmet Köken ise “fıtratı bozmak”, “ailenin ve dolayısıyla toplumun temelini sarsmak, hatta yıkmak”, “cinsiyetsiz toplum inşa etmek”, “azgın azınlık”, “kirli eller”, “iğrenç emeller” gibi ifadeler sarf etti.

“LGBT’nin üzerine mehter takımı ile mi gidiyoruz? Çok komik oldu”

Trabzon yerel basınından Karadeniz’den Günebakış Gazetesi, Trabzon’un gündemini tuttuğu “nabız” sayfasında, “LGBT protestosuna dair birkaç not” başlığı altında, “Nereden çıktı mehter takımı? Çok komik oldu” diye yazdı:

“Hafta sonu Aile Dayanışma Platformu tarafından sapkınlıklara karşı bir yürüyüş organize edildi. Yürüyüşte kemiyete bakmıyoruz. Keyfiyete bakıyoruz. Güzel bir yürüyüştü. Amacına ulaştı. Eksikliklere rağmen emeği geçenlere müteşekkiriz. Ancak bazı olaylar vardır ki kemiyet, keyfiyetin önüne geçer. Bu bağlamda birkaç şey söylemek istiyoruz. Oraya gelen kalabalık, inisiyatifin çalışması sonucu gelmedi. Zira inisiyatif hiç çalışmadı. Çalıştı. Ama sadece kendileri bildi. Belki 20 kurum ve kuruluş dolaştılar. Dolaştıkları kurum amirlerinden hiçbiri gelmedi. Belki de platform bu işin çok fazla duyulmasını da istemedi. Zaten bir ara yapmaktan vazgeçmişler. Dememiz o ki; şimdiki sendikalarımız tamamen hükümet endeksli ve inisiyatif almakta irade koyamayan STK’lar. Bu konu hassas olduğu için duyabilenler katıldı. Yoksa Trabzon çok daha bir kalabalıkla buluşabilirdi. İkinci husus ise mehter takımı! Nereden çıktı mehter takımı? LGBT’nin üzerine mehter takımı ile mi gidiyoruz? Yoksa LGBT’liye ‘Bak sizi de haclı orduluları gibi yaparız mı?’ demek istiyoruz? Çok komik oldu. Belki biraz medyatikdi. Ama yakışmadı. Hangi akıl ön gördüyse, bu yürüyüşün kesinlikle şuurunda değil.”

“Katılımın çok düşük olması toplumun derdinin başka olduğunu ortaya koyuyor”

Yürüyüşe katılan Gelecek Partisi Trabzon İl Başkanı Hasan Kamil Velioğlu ise “katılımın çok düşük olması toplumun derdinin, gündeminin başka olduğunu ortaya koyuyor” yorumu yaptı:

“Trabzon'da düzenlenen aile kavramını korumak konulu etkinlik için Gelecek Partisi İl Başkanlığımıza gelerek bizi davet eden Trabzon Aile Dayanışma Platformu yöneticilerine şükranlarımı sunuyorum. Aile, en hassasiyetle yaklaştığımız konu olduğu için katılacağımı ifade etmiştim ve programımı erteleyerek katılım sağladım...  Öncelikle katılımın çok düşük olması toplumun derdinin, gündeminin başka olduğunu ortaya koyuyor. Daha doğrusu toplum ailelerin bozulmasını ekonomik şartlara bağlıyor. Gönül isterdi ki yapılan basın açıklamasında mevcut ekonomik zorluklardan da bahsedilseydi. Onurlu bir şekilde yaşama imkanı bulamayan sayısız aileden de bahsedilseydi. Açlık sınırının altında gelire sahip olan milyonlarca vatandaşımız olduğundan da bahsedilseydi.”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, aile
İstihdam