07/06/2022 | Yazar: Aslı Alpar

LGBTİ+’ların kriminalize edip, tanışma uygulamalarının yasaklanması LGBTİ+’ları dolandırıcıların hedefi kılıyor. Av. Mahmut Şeren: “LGBTİ+’ların kriminalize edilmesi yargı mensuplarını olumsuz etkileyecek”

LGBTİ+’lar kriminalize edildikçe, dolandırıcılar LGBTİ+’ları hedefliyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: Javier Zarracina / Vox

İzmir’de Genç LGBTİ+ Derneği’ne başvuran çok sayıda Hornet kullanıcısının, organize şekilde dolandırılmasının ardından Genç LGBTİ+ Derneği hukuk koordinasyonundan Mahmut Şeren’le konuştuk.

Avukat Şeren, dolandırılan kişi sayısının derneğe başvuranlardan çok daha fazla olduğunu söyledi. Dolandırılan Hornet kullanıcılarının hukuki yollara başvurmamasının sebebinin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerine yönelik yargıdaki önyargı olduğunu belirten Av. Şeren yaşananların politik olduğunu vurguluyor.

“Mağdurlar, aynı şekilde mağdur edilen yüzün üzerinde kişi olduğunu söylüyor”

“Yaşanan durumu şöyle özetleyebiliriz: Aynı kişinin, organize şekilde, tasarlayarak çok sayıda LGBTİ+’yı Hornet üzerinden işlemedikleri bir suçla itham etmesi. Gerek Genç LGBTİ+ Derneği’ne gerekse özel olarak bana ulaşan mağdurlar, aynı şekilde mağdur edilen yüzün üzerinde kişi olduğunu söylüyor.

“Kişiler bu mağduriyeti yalnızca kendisinin yaşamadığının farkında buna rağmen pek çoğu hukuki mücadele sürdürme konusunda kaygılıydı. Pek çoğu savunma aşamasında kimliğinden, gerçekten olan bitenin ne olduğundan bahsedememişti.

“Bunun iki sebebi var; biri yargı makamı da olsa cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinden bahsetmeleri durumunda özel hayatlarının ve kişisel bilgilerinin korunmayacağı endişesi. İkincisi ise bu kişiler ne olduğu açıklasalar bile mağdur oldukları suçtan mağduriyetlerinin giderilmeyeceği aksine yargının onları cezalandırmak için motive olacakları kaygısı.

“LGBTİ+’ların kriminalize edilmesi yargı mensuplarını olumsuz etkileyecek”

“LGBTİ+’ların başına gelen her şey gibi bu olay da politik. Çünkü mağdurların yargıya başvurmaktan çekinmesinin sebebi mevcut politik ortam. Mağdurların şikayetçi olduğunu düşünelim, yargı mensubu Hornet’in ne olduğunu bilmiyorsa Google’dan aratacak ve göreceği şey şu: Jandarma Komutanlığı talebiyle Hornet’in yasaklandığı... Lubunya tanışma ve partnerlik uygulaması olan Hornet’in milli güvenlikle ilgili bir sorun çıkardığını düşünecek; bu uygulamayı kullanan kişilerin devlete zarar verebilecek kişiler olduğu aklına gelebilir. Başka haberlerde emniyet mensuplarının gökkuşağı bayraklarını suç unsuru olarak tanımladığını okuyacak; Eskişehir’de bir savcının gökkuşağı bayrağını terör ya da örgüt flaması kabul ettiğine rastlayacak.

“Özetle LGBTİ+’ların kriminalize edilmesi yargı mensuplarını olumsuz etkileyecek. Tüm bunlar savunmanız ne kadar güçlü ve samimi olursa olsun adaletin yerine gelmesini engelleyebilir.

“LGBTİ+’lar ikincil mağduriyetler yaşamamak için yargıya başvurmaktan kaçınıyor”

Bize başvuran LGBTİ+’lar yalnızca bu olayda değil maruz bırakıldıkları pek çok hak ihlalinde ikincil mağduriyet yaşamamak için yargıya başvurmaktan kaçınıyor. Başvurucuların arasında devlet memuru olan, yurtdışına yerleşmek üzere olan çok sayıda kişi var ve kaygılandıkları tek şey cezalandırma korkusu değil ne yazık ki… İşlerini, hayatlarını tamamen olumsuz etkileyecek süreçlerden kaygılanıyorlar üstelik işlemedikleri bir suç iddiasının mağduru oldukları halde…

“Diğer yandan mağdurların çok azının derneğimizin hukuki danışmanlığına başvurduğunu hatırlatalım. LGBTİ+’lar, LGBTİ+ derneklerine anonim şekilde başvurabileceklerini bilmiyor olabilir. Birçok LGBTİ+ derneğinden hukuki danışmanlık alabilirler. Bunu da hatırlatmak isterim.”

“Türkiye’nin mevcut siyasi atmosferinde Hornet ve benzeri uygulamalar eskisine kıyasla güvensiz olabilir”

“Son olarak Hornet bazı LGBTİ+’lar için bir sosyalleşme bazıları için partner bulma ya da dayanışma alanı olabiliyor. Bu yönü unutmadan şunu göz önünde bulundurmakta fayda var: Türkiye’nin mevcut siyasi atmosferinde Hornet ve benzeri uygulamalar eskisinden daha güvensiz olabilir, dijital önlemleri almayı ihmal etmeyelim.”


Etiketler: insan hakları, yaşam, nefret suçları
İstihdam