23/12/2022 | Yazar: Kaos GL

2021 yılında Mis Sokak’ta polis şiddetiyle gözaltına alınan 19 kişinin yargılandığı 19. İstanbul Onur Yürüyüşü davası 27 Ocak Cuma gününe bırakıldı.

Mis Sokak davası 27 Ocak’ta görülecek Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

26 Haziran 2021 tarihinde Mis Sokak’ta polis şiddetiyle gözaltına alınan 19 kişinin yargılandığı 19. İstanbul Onur Yürüyüşü davasının ikinci duruşması bugün (23 Aralık) 10:00’da İstanbul 60. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.

Mağdur olduğu iddia edilen polisler kendilerine tebliğ edilmesine rağmen duruşmaya katılmadı. Avukatlar, gözaltı anı kayıtlarının izlenmesinden önce ve sonra müvekkillerinin beraatini talep ettiler.

Hakim; gözaltı sırasında gerçekleşen şiddetin kayıt altına alındığı görüntülerin baştan sona duruşmada izlenmesini ve bir önceki duruşmadan sonra kendilerine tebliğ edildiği halde polis memurlarının duruşmaya katılmamasını birlikte değerlendirdi. İddia makamının eksik hususların giderilmesi talebini reddederek duruşmanın 27 Ocak Cuma günü 14:30’a bırakılmasına karar verdi. Dava dosyası mütalaanın hazırlanması için Savcıya fiziki olarak bırakılacak.  

TIKLAYIN - Yargılanan 19 kişi, iddianame 3 paragraf

Davanın yaklaşık 4 saat süren ilk duruşmasında “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek” ve “görevi yaptırmamak için direnmek” suçlamalarıyla yargılanan sanıkların ve avukatlarının savunmalarının ardından Savcı, dosyadaki eksiklerin giderilmesi için ek süre istemişti. Hakim de savcının talebini kabul ederek görevi yaptırmamak için direnme suçunun mağdur/mağdurları olan kolluk görevlilerinin tespit edilerek bir dahaki duruşmada hazır edilmesi için İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’ne yazı yazılmasına ve görüntü kayıtlarının Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından dosyaya eklenmesine karar vermişti.

2021’de ne olmuştu?

29. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası kapsamında gerçekleştirilen 19. LGBTİ+ Onur Yürüyüşü, İstanbul Valiliği’nin son dakika duyurduğu yasak kararı sonrası polis saldırısına uğradı. Yürüyüşten 2 saat önce Mis Sokak’ta başlayan polis saldırısı, tüm Taksim’e yayıldı. Polis saldırıları sonucu çok sayıda kişi işkenceye maruz kaldı ve gözaltına alındı. Yürüyüş günü 46 kişi ve yürüyüşten birkaç gün önce Maçka Parkı’ndaki piknikte 1 kişi gözaltına alındı.

47 kişiden 41’ine 6 ayrı dava açıldı. LGBTİQ+ Meclisleri’nden gözaltına alınan 8 kişiyeCihangir’den gözaltına alınan 3 kişiye ve 2 çocuğa açılan 3 davadan beraat kararı çıktı. Cihangir’de gözaltına alınan 7 kişiye açılan davanın ikinci duruşması 21 Eylül’de görüldü ve gözaltı görüntülerinin bilirkişiye gönderilmesi istemiyle 13 Ocak 2023’e ertelendi.

Mis Sokak’taki ilk polis saldırısında gözaltına alınan 19 kişiye açılan davanın ilk duruşması ise 13 Mayıs günü görüldü


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
İstihdam