22/04/2021 | Yazar: Kaos GL

Mülteci LGBTİ+’lara sorduk: Günün nasıl geçti? Onlar yanıtladı, Arapça ve Farsça’dan çevirdik ve sizlerle paylaşıyoruz. Yedinci hikaye: Şükürler Olsun Günüm İyi Geçti

Mülteci LGBTİ+’lar günlerini anlatıyor: Şükürler Olsun Günüm İyi Geçti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Mülteci Hakları Programı LGBTİ+ mültecilerin ikamet ettikleri şehirlerde temel haklara, resmi organlara ve sosyal ağlara erişimlerinin kolaylaştırılmasını hedefleyen program, bu doğrultuda program bünyesinde çalışan avukat ve sosyal hizmet uzmanları aracılığıyla hukuki ve sosyal danışmanlık sağlıyor. Bütün bunların yanı sıra çeşitli konularda eğitimler ve sosyal etkinlikler düzenliyor.

Program, 2020 yılı boyunca Farsça ve Arapça konuşan LGBTİ+ mültecilerle bir araya geldi. Bu etkinliklerin bir bölümü çevrimiçi drama atölyeleriydi. Kaos GL Mülteci Hakları Programı, mülteci LGBTİ+’larla 23, 25 ve 27 Kasım tarihlerinde tiyatro ve performans sanatçısı Gökçe Yiğitel yürütücülüğünde dramanın bir alt kolu olan ‘Hikaye Anlatımı’ atölyeleri düzenledi. Atölyelere yedi şehirden mülteci LGBTİ+’lar katıldı ve hikayelerini anlattı.

Bugünden itibaren “Her günümüz değerli ve anlatmaya değer” diyerek o hikayeleri KaosGL.org okurlarıyla paylaşıyoruz. Yedinci hikayeyle karşınızdayız.

***

15/11/2020 Cumartesi. Bir tatil günü sabah uyandığımda, saat 9du. Gözlerimi açtım, telefonumu aldım ve yarım saat boyunca telefonumu kontrol ettim. Saat 9:30’da yerimden kalktım, elimi yüzümü yıkadım, dişlerimi fırçaladım, kedilerimin suyunu mamasını verip, kumlarını temizledim. Partnerim daha uyuyordu, hep benden sonra uyanır. Sonra çay için su koydum. Kahvaltıdan önce bir bardak ılık su içip, kahvaltı masasını hazırladım. Kilo alabilmek için çok özenle kahvaltı yapıyorum ve kahvaltıda hep bal, tereyağı, peynir, ceviz, salatalık, domates, fıstık ezmesi, pekmez ve tahin hepsini yiyorum. Kahvaltımı yaptıktan sonra masayı toplamadım, çünkü partnerim de uyanıp kahvaltı masasına gelip, yemeğe başlamıştı. Onun bardağına da taze çaydan koydum. Daha sonra oturup beraber Aghazadeh isimli dizinin 50 dakikalık bir bölümünü izledik. Sonra partnerim sigara içmek için balkona çıktı. Ben de masayı toplayıp, bulaşıkları yıkadım. Yine biraz telefonumu kontrol ettim. Telefonum çaldı, bir arkadaşımdı. “Bugün benim doğum günüm, bu akşam bize davetlisiniz, bekliyorum” dedi, biz de kabul ettik. Yavaştan öğle saati gelmişti. Azcık kıyma ve rendelenmiş patates soğanla patates küküsü –bir mücver türü- yaptım. Ev işlerini yaptım. Saat 3 gibi öğle yemeğimizi yedik. Zamanım kısıtlıydı, hızlı bir şekilde arkadaşıma hediye almaya gittim ve bir cüzdan alıp eve geri döndüm. Duş alıp, yavaştan arkadaşımın doğum gününe hazırlandım. Partnerim de saçlarını kestirmek için kuaföre gitmişti. O geldiğinde banyodaydım, sonra o da duş aldı. Daha sonra hem onun saçlarına hem de kendi saçlarıma fön çektim. Biz hazırlanana kadar saat 7 olmuştu. Arkadaşımın evine gittik. Orada da bayağı eğlendik, dans ettik. Çok iyi zaman geçirdik. Akşam yemeği için piliç koymuştu fırına, çok güzel olmuştu. Ben de bıçak dansı yapıp 50 lira bahşiş aldım –bu bir gelenek, bıçakla doğum günü olan kişinin önünde dans edersin ve o kişi bıçağın karşılığında sana bahşiş verip, bıçağı alır-. Ben hariç herkes içkiliydi, çünkü ben sigara ve alkol içmeği sevmiyorum ve o an sarhoşlara katlanmam gerekiyordu. Gece saat 1’de eve geldik ve yorgun argın gidip uyuduk ve şükürler olsun günüm iyi geçti.

En çok kullandığım 3 nesne: parfüm, süpürge elektrikli battaniye
Eylem: yıkamak, bulaşık, çamaşır...
Uzantı: takma kirpik, sütyen, kolye


Etiketler: insan hakları, kültür sanat, mülteci
İstihdam