07/10/2021 | Yazar: Yıldız Tar

Hande Buse Şeker’i öldüren Volkan Hicret’in avukatı mahkemede transfobi ve cinsiyetçilik saçtı, “kadın değil erkek” yalanına sarıldı.

Transfobik katilin avukatından transfobik savunma Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bölge İdare Mahkemesi’nin kararı bozmasının ardından yeniden açılan Hande Buse Şeker davasının ilk duruşması bugün (7 Ekim) İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Duruşmaya Hande Buse Şeker’i temsilen Avukatlar Kerem Dikmen, Mahmut Şeren ve Sena Yazıbağlı katıldı. Katil Volkan Hicret de tutuklu bulunduğu cezaevinden mahkemeye getirildi.

Genç LGBTİ+ Derneği ve Direnişin Renkleri İzmir'den aktivistler de duruşmayı izledi. Dosyanın adli tıptan gelmemesi sebebiyle dava 30 Aralık’a ertelendi.

Şeker’in avukatları, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi’nin istinaf başvurularını değerlendirirken ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi talebini kabul etmezken cinsel saldırı, yağma ve yaralama suçlarından verilen cezaların artırılmasını istemesini tekrar hatırlattı. Ağırlaştırılmış müebbet cezası taleplerinin reddedilmesini eleştirdi.

Mahkemede transfobi!

Avukatlar ayrıca Bölge İdare Mahkemesi’nin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın davaya katılmasını yasaya aykırı bulmasının doğru bir karar olmadığını vurguladı. Bölge İdare Mahkemesi’nin bu kararına dayanak olarak Ceza Muhakemesi Kanunu’nu gösterdiğini ancak ilk derece mahkemenin 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun üzerinden bu kararı verdiğini hatırlattı.

Bunun üzerine katil Volkan Hicret’in avukatı söz alarak, transfobik katili transfobik ifadelerle savundu, “Aile arasında yaşanan bir olay değil” ve Hande Buse Şeker trans kadın olmasına rağmen “Zaten öldürülen kişi kadın değil erkek” dedi.

Üst mahkeme Aile Bakanlığı’nın katılma kararını kaldırdığı için, İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu karara uymama yetkisi bulunmuyor.

Hande Buse Şeker davası hakkında

Hande Buse Şeker, İzmir’de yaşayan, geçimini seks işçiliğiyle sağlayan bir trans kadındı. Volkan Hicret isimli polis memuru görevde olmadığı sırada, polis silahıyla Hande Buse Şeker’i 9 Ocak 2019’da Şeker’in Alsancak’taki evinde öldürdü. Polis memuru Volkan Hicret, Şeker’i öldürdü, gasp etti, cinsel saldırıda bulundu ve evdeki arkadaşını ise yaraladı.

Katil polis Volkan Hicret hakkında İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Dava bir süre kapalı görüldü. Avukatların itirazı ve tepkiler üzerine kapalılık kararı kaldırıldı. Sekizinci duruşmada, 26 Kasım 2020’de karar açıklandı.

TIKLAYIN - Soruşturmadan karara Hande Buse Şeker davasının kronolojisi

Volkan Hicret hakkında kasten öldürme suçundan müebbet, nitelikli cinsel saldırı suçundan 21 yıl, nitelikli yağma suçundan 3 kez 5 yıl 6 ay, yaralama suçundan 2 kez 9 ay, kişinin hatırasına hakaret suçundan 2 yıl hapis cezasına hükmedildi.

Mahkeme, Hicret’in haksız tahrik ve iyi hal indirimi taleplerini reddetti. Öte yandan Şeker’in avukatlarının ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılması talebi de reddedilmiş oldu. Bunun üzerine Şeker’in avukatları kararı istinafa taşıdı.

TIKLAYIN – Hande Buse Şeker davasının zaman çizelgesi

Genç LGBTİ+ Derneği’nin cezanın yeterli olmaması sebebiyle başvurduğu istinaf sürecinin sonucunda, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi tarafından dosyada verilen hüküm bozuldu. Mahkeme; sanığa nitelikli kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi talebini kabul etmezken cinsel saldırı, yağma ve yaralama suçlarından verilen cezaların artırılmasını istedi ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının davaya katılmasını yasaya aykırı buldu.


Etiketler: insan hakları, kadın, nefret suçları
İstihdam