03/07/2024 | Yazar: Oğulcan Özgenç

5 Temmuz 2022’de Ankara’da gerçekleşen 2.Onur Yürüyüşü’ne açılan davanın karar duruşması bugün Ankara 52.Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, yargılanan LGBTİ+ aktivistlerinin beraatine karar verdi.

2. Ankara Onur Yürüyüşü davasında beraat kararı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

5 Temmuz 2022’de tüm yasaklara rağmen düzenlenen 2.Ankara Onur Yürüyüşü’nde İslamcı gruplar yürüyüşe katılan LGBTİ+’lara saldırmaya kalkışmış ve polis 42 LGBTİ+ aktivist gözaltına almıştı.

Bugün görülen duruşmayı Kırmızı Şemsiye Derneği, ÜniKuir Derneği, Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi, Ankara Barosu LGBTİ+ Hakları Merkezi, İnsan Hakları Derneği ve Toplumsal Hukuk takip etti. Duruşma süresince mahkeme salonunun önünde çevik kuvvet bulundu.

Davayı takip eden avukat İlayda Doğa Karaman, duruşmanın başlangıcında mahkeme heyetinden salon önündeki polislerin uzaklaştırılmasını istedi. Karaman şunları söyledi:

“Şu anda savunma hakkına yönelik bir müdahale bulunuyor. Bu bir polis tacizi. Güvenlik şubenin duruşmayı takip etmesinin ne gibi bir amacı olabilir?”

Polisler, avukatların müdahalesi ile mahkeme kapısının önünden uzaklaştırıldı.

Savcılık mütalaasında, dosyaya giren video kayıtlarında polisin LGBTİ+ aktivistlerine yönelik herhangi bir anonsunun bulunmadığını belirterek yargılananların beraatini istedi.

Mahkeme, yargılanan LGBTİ+ aktivistleri hakkında beraat kararı verdi.

Ne olmuştu?

5 Temmuz 2022’de tüm yasaklara rağmen düzenlenen 2.Ankara Onur Yürüyüşü’nde İslamcı gruplar yürüyüşe katılan LGBTİ+’lara saldırmaya kalkışmış ve polis 42 LGBTİ+ aktivist gözaltına almıştı.

Ankara Onur Yürüyüşü Komitesi, yürüyüş günü İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi’nde basın toplantısı düzenleyerek maruz bırakılan şiddetin boyutlarına dikkat çekmişti:

“Saldıranlar sadece polisler değildi. Aynı zamanda sivil faşist gruplar onur yürüyüşüne katılanlara saldırdı ve arkadaşlarımız gözaltına alınırken polis koruması altında tekbir attılar. Polis hastaneye gözaltı takibine giden avukat arkadaşlarımıza fiziksel saldırıda bulundular. polisin ve İslamcı faşist çetelerin bu saldırılarına ve engelleme çabalarına rağmen sokaklarda defalarca açıklamanızı gerçekleştirdik, sokakları sloganlarımızla doldurduk.”

Ankara Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan 42 kişiye dava açıldı. Savcı tarafından hazırlanan iddianamede, Ankara Onur Yürüyüşü hakkında “sözde” sıfatı kullanılırken, aynı gün LGBTİ+’lara saldırmak için bir araya gelen İslamcı gruplardan “vatandaş” diye bahsedildi. Bununla beraber; gözaltına alınan bir aktivistin, hakkında “kanun dışı eylemlere katılmayı alışkanlık hale getirdi” ifadeleri kullanılarak fişlendiği ortaya çıktı.

Tıklayın- LGBTİ+ düşmanlarını kanatlarının altına alan polis Onur Yürüyüşü’ne saldırdı

Tıklayın- Savcıya göre LGBTİ+’lara saldıranlar vatandaş, Onur Yürüyüşü ‘kanuna aykırı eylem!

Davanın ilk duruşması 11 Mayıs 2022’de görüldü. Yargılananlar, polis işkencesini anlattıklarını duruşmada “anayasal haklarını kullandıklarını ve buna rağmen polis işkencesiyle gözaltına alındıklarını” belirtti. Davanın ilk duruşmasından karar çıkmadı ve 22 Haziran’a ertelendi.  22 Haziran’da gerçekleşen ikinci duruşmaya; Kaos GL, Pembe Hayat, ÜniKuir, 17 Mayıs Derneği, Gökkuşağı Aileleri Derneği (GALADER) ve İnsan Hakları Derneği (ÌHD) Ankara Şubesi’nin yanı sıra uluslararası sivil toplum kuruluşlarından temsilciler de izleyici olarak katıldı.

Tıklayın- Ankara Onur Yürüyüşü davası: “Polis tekme tokat bizi dövdü, şimdi biz yargılanıyoruz!”

Tıklayın- Ankara Onur Yürüyüşü davasından: Polis LGBTİ+’lara nefretle yaklaşıyor

Davanın üçüncü duruşması ise 28 Eylül’de görüldü. Bu duruşmada da yargılananlar, beyanlarında toplantı ve gösteri yürüyüşü haklarını kullandıklarını, buna rağmen polisin kendilerine saldırdığını yineledi. Karar çıkmayan davanın dördüncü duruşması ise 15 Kasım ‘a ertelendi.  Duruşmada, gazeteci Aslı Alpar ve Emel Vural tanık olarak dinlendi.

Tıklayın- “Ağzımız, yüzümüz kan içindeyken biber gazı sıktılar”

Tıklayın- Ankara Onur Yürüyüşü’nün gazeteci tanığı Vural: “Hastanelik etmeselerdi karşınızda tanık değil sanık olarak yer alacaktım”


Etiketler: insan hakları, onur yürüyüşü, dava
İstihdam