30/01/2024 | Yazar: Kaos GL

2. Ankara Onur Yürüyüşü davasının beşinci duruşması yarın Ankara 52. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

2. Ankara Onur Yürüyüşü davasının beşinci duruşması yarın görülecek! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

5 Temmuz 2022’de Ankara’da gerçekleşen 2.Onur Yürüyüşü’ne açılan dava devam ediyor. Davanın beşinci duruşması, 31 Ocak Çarşamba günü saat 14.00’da görülecek.

5 Temmuz 2022’de tüm yasaklara rağmen düzenlenen 2.Ankara Onur Yürüyüşü’nde İslamcı gruplar yürüyüşe katılan LGBTİ+’lara saldırmaya kalkışmış ve polis 42 LGBTİ+ aktivist gözaltına almıştı.

Ankara Onur Yürüyüşü Komitesi, yürüyüş günü İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi’nde basın toplantısı düzenleyerek maruz bırakılan şiddetin boyutlarına dikkat çekmişti:

“Saldıranlar sadece polisler değildi. Aynı zamanda sivil faşist gruplar onur yürüyüşüne katılanlara saldırdı ve arkadaşlarımız gözaltına alınırken polis koruması altında tekbir attılar. Polis hastaneye gözaltı takibine giden avukat arkadaşlarımıza fiziksel saldırıda bulundular. polisin ve İslamcı faşist çetelerin bu saldırılarına ve engelleme çabalarına rağmen sokaklarda defalarca açıklamanızı gerçekleştirdik, sokakları sloganlarımızla doldurduk.”

Dava sürecinde neler oldu?

Ankara Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan 42 kişiye dava açıldı. Savcı tarafından hazırlanan iddianamede, Ankara Onur Yürüyüşü hakkında “sözde” sıfatı kullanılırken, aynı gün LGBTİ+’lara saldırmak için bir araya gelen İslamcı gruplardan “vatandaş” diye bahsedildi. Bununla beraber; gözaltına alınan bir aktivistin, hakkında “kanun dışı eylemlere katılmayı alışkanlık hale getirdi” ifadeleri kullanılarak fişlendiği ortaya çıktı.

Tıklayın- LGBTİ+ düşmanlarını kanatlarının altına alan polis Onur Yürüyüşü’ne saldırdı

Tıklayın- Savcıya göre LGBTİ+’lara saldıranlar vatandaş, Onur Yürüyüşü ‘kanuna aykırı eylem!

Davanın ilk duruşması 11 Mayıs 2022’de görüldü. Yargılananlar, polis işkencesini anlattıklarını duruşmada “anayasal haklarını kullandıklarını ve buna rağmen polis işkencesiyle gözaltına alındıklarını” belirtti. Davanın ilk duruşmasından karar çıkmadı ve 22 Haziran’a ertelendi.  22 Haziran’da gerçekleşen ikinci duruşmaya; Kaos GL, Pembe Hayat, UniKuir, 17 Mayıs Derneği, Gökkuşağı Aileleri Derneği (GALADER) ve İnsan Hakları Derneği (ÌHD) Ankara Şubesi’nin yanı sıra uluslararası sivil toplum kuruluşlarından temsilciler de izleyici olarak katıldı.

Tıklayın- Ankara Onur Yürüyüşü davası: “Polis tekme tokat bizi dövdü, şimdi biz yargılanıyoruz!”

Tıklayın- Ankara Onur Yürüyüşü davasından: Polis LGBTİ+’lara nefretle yaklaşıyor

Davanın üçüncü duruşması ise 28 Eylül’de görüldü. Bu duruşmada da yargılananlar, beyanlarında toplantı ve gösteri yürüyüşü haklarını kullandıklarını, buna rağmen polisin kendilerine saldırdığını yineledi. Karar çıkmayan davanın dördüncü duruşması ise 15 Kasım ‘a ertelendi.  Duruşmada, gazeteci Aslı Alpar ve Emel Vural tanık olarak dinlendi.

Tıklayın- “Ağzımız, yüzümüz kan içindeyken biber gazı sıktılar”

Tıklayın- Ankara Onur Yürüyüşü’nün gazeteci tanığı Vural: “Hastanelik etmeselerdi karşınızda tanık değil sanık olarak yer alacaktım”

Davanın beşinci duruşması ise yarın Ankara 52.Asliye Ceza Mahkemesi’nde saat 14.00’da görülecek.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam