31/12/2021 | Yazar: Aslı Alpar

Bu seçkide 2021 yılı boyunca dünyada LGBTİ+’ların hak kazanımlarından örnekler var. 2022 yılında Türkiye’nin de LGBTİ+’lar için daha kapsayıcı adımlarını haberleştirmek umuduyla.

2021’den güzel haberler: LGBTİ+’ların önemli kazanımları Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: Gizem Karagöz / Kaos GL için stok görseller

2021’in son gününde bu yılın tüm dünyada queer hareket için çok da kötü bir yıl olmadığını hatırlatacak, 2022’ye biraz daha umutla girebilmeyi umduğumuz mini bir seçki hazırladık.

Bu seçkide 2021 yılı boyunca dünyada LGBTİ+’ların hak kazanımlarından örnekler var. 2022 yılında Türkiye’nin de LGBTİ+’lar için daha kapsayıcı adımlarını haberleştirmek umuduyla.

Mutlu yıllar.

Biden sözünü tuttu, LGBTİ+’ların temel hakları için önemli adımlar

ABD Başkanı Joe Biden, göreve geldiği ilk gün federal hükümet kamu kurumlarında, iş yerinde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık yapılmamasını sağlayacak bir kararname çıkardı.

2021-den-guzel-haberler-lgbti-larin-onemli-kazanimlari-1

Ayrıca Donald Trump’ın transların askeri hizmet yapmasını yasaklayan ayrımcı yasayı da çöpe attı.

Avrupa Komisyonu’ndan Polonya ve Macaristan’a hatırlattı: LGBTİ+ hakları insan haklarıdır!

Avrupa Komisyonu ihlal prosedürlerini hatırlatt; LGBTİ+’ların insan haklarını tanımayan politikaları hayata sokan Macaristan ve Polonya'yı hukukun üstünlüğü ve temel haklardan sorumlu tutmak için net bir adım attı.

2021-den-guzel-haberler-lgbti-larin-onemli-kazanimlari-2

15 Temmuz’da Avrupa Komisyonu, hem Macaristan hem de Polonya'ya karşı önemli ihlal prosedürlerini yürürlüğe sokacağını duyurdu. Macaristan aleyhindeki prosedürler, LGBTİ'leri tasvir eden bir çocuk kitabının sansürlenmesi ve geçen hafta yürürlüğe giren, LGBTİ kişilerle ilgili materyallerin okullarda veya 18 yaş altındakilere yönelik medyada yer almasını yasaklayan mevzuatla ilgili. Polonya aleyhindeki prosedürlerse LGBTİ'lerin ülkenin sözde “LGBTİ'siz bölge”lerindeki iş gücü piyasasında ayrımcılığa uğrayıp uğramadığının açıklığa kavuşturulmasının reddedilmesiyle ilgili.

Şili’de evlilik eşitliği yürürlükte

Şili’de evlilik eşitliği yasalaştı.

Devlet Başkanı Sebastián Piñera evlilik eşitliği yasasını, kongrede onaylanmasının ardından 9 Aralık’ta yasalaştırdı.

Tasarı, 2015 yılında Şili’de eşcinsel birlikteliklerin yasalaşmasının ardından, dört yıldır kongrede takılı kalmıştı. Ancak bu yılın başlarında Piñera bu süreci hızlandırdı.

Reuters’a göre Piñera bu süreçte şöyle demişti: “Cinsel yönelimleri ne olursa olsun, dileyen tüm çiftler, aşk yaşayabilecek, evlenebilecek ve ihtiyaç duydukları ve hak ettikleri tüm itibar ve yasal korumaya sahip bir aile kurabilecekler.”

Fransa ve Kanada’da “onarım terapisi” artık yasak

Kanada Avam Kamarası “onarım terapisi” adı altındaki işkencenin yasaklanması için oy birliğine vardı. Karar Aralık ayında Senato’dan geçti. Kanada’dan bir hafta sonra Fransa’da işkencenin önüne geçmek için harekete geçti ve “onarım terapisi”ni yasakladı.

2021-den-guzel-haberler-lgbti-larin-onemli-kazanimlari-3

Yeni Zelanda tüm cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerini tanıyor

Yeni Zelanda'nın 2023 nüfus sayımında ilk kez cinsel yönelim, cinsel kimlik ve cinsiyet çeşitliliği verileri de toplanacak.

2023 nüfus sayımında, Yeni Zelanda tarihinde ilk kez cinsel yönelim, cinsel kimlik ve cinsiyet özelliklerinin çeşitliliği (interseks) hakkında veri toplanacak.

ABD’de intersekslerin pasaport zaferi

ABD ilk kez resmen cinsiyet bölümünde kadın ya da erkek değil ‘‘X’’ ifadesi yer alan bir pasaport verdi. Devlet yetkilileri pasaportu alan kişinin adını açıklamasa da, interseks aktivisti Dana Zzyym’in bu konuda uzun süredir mücadele yürüttüğü tüm interseks hareketi içinde biliniyor.

2021-den-guzel-haberler-lgbti-larin-onemli-kazanimlari-4

İsviçre, transların beyan esaslı yasal cinsiyet uyum sürecini onayladı

İsviçre'deki translar, yeni yılın başından itibaren bir nüfus müdürlüğünde kimliklerini kullanarak cinsiyetlerini yasal olarak değiştirebilecekler.

1 Ocak Cumartesi günü yürürlüğe girecek olan yeni yasaya göre, 16 yaşını doldurmuş ve yasal vesayet altında olmayan herkes, cinsiyet belirtecini ve yasal adını bir nüfus müdürlüğünde kendi beyanı ile değiştirebilecek. Daha genç insanlar ve yetişkin koruması altındakiler için vasi onayı gerekiyor.


Etiketler: insan hakları, dünyadan
2024