03/01/2023 | Yazar: Aslı Alpar

2023’ün ilk günlerinde önceki yılın LGBTİ+ hak kazanımlarını şöyle bir hatırlamaya ne dersin?

2022'de LGBTİ+ haklarında yedi tarihi kazanım Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2023’ün ilk günlerinde önceki yılın LGBTİ+ hak kazanımlarını şöyle bir hatırlamaya ne dersin?

Dünyanın çeşitli coğrafyalarında LGBTİ+ ve insan hakları aktivistlerinin mücadeleleri tarihi kazanımlarla sonuçlandı. İşte 2022 boyunca dünyanın dört bir yanındaki LGBTİ+ kazanımları.

İskoç Parlamentosu’ndan “Cinsiyet Reformu Yasa”sı

İskoçya’da transların yasal olarak tanınan cinsiyetlerini değiştirmeleri artık kolay. Bu yasayla İskoçya Birleşik Krallık'ın tıbbi sertifikaya ihtiyaç duymadan belgelerde cinsiyetlerini beyan etmesine izin veren ilk bölge haline getiriyor.

İskoç hükümeti, 2023'te yeni sürecin ne zaman yürürlüğe girmesini istediğine henüz karar vermedi.

Tasarı, İskoç Ulusal Partisi liderliğindeki hükümet tarafından tanıtıldı ve insanların kendi kendini beyan ederek geçiş yapmasına izin vererek, tıbbi bir cinsiyet disforisi teşhisi zorunluluğunu ortadan kaldırdı.

Yeni Zelanda Parlamentosu 'Dönüşüm Terapisini' yasakladı

2022'nin başlarında Yeni Zelanda, neredeyse oybirliğiyle LGBTİ+ gençlerini “onarım terapisinden” korumak için oy kullandı.

İrlanda, transfobik nefret söylemini/suçunu tanıdı

İrlanda’da milletvekilleri, cinsiyet ifadesi veya kimliği nedeniyle bir kişiye karşı kasıtlı olarak nefret veya şiddeti kışkırtmaktan suçlu bulunan herkesin beş yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını öngören bir tasarıyı yasalaştırdı.

Singapur eşcinselliği suç olmaktan çıkarıyor

Singapur Hukuk ve İçişleri Bakanı Shanmugam’ın, hükümetin erkekler arası cinsel ilişkiyi suç sayan yasayı gözden geçireceği açıklamasının ardından umut veren bir gelişme daha…Başbakan Lee Hsien Loong yasayı kaldıracaklarını duyurdu.

BBC haberinde, Başbakan Loong’un “377A’yı kaldırarak ülke yasalarını mevcut sosyal geleneklere uygun hale getireceğiz. Umarım bu adımımız Singapur’daki eşcinselleri biraz rahatlatır” sözlerine yer verdi.

Barbados’ta mahkeme eşcinsel ilişkiyi suç olmaktan çıkardı

Barbados Yüksek Mahkemesi, aynı cinsiyetten yetişkin kişiler arasında rızaya dayalı cinsel ilişkiyi suç sayan sömürge dönemi yasasını kaldırdı.

Yunanistan queer erkeklerin kan bağışı yasağını kaldırdı

Yunanistan, 2022’nin ilk ayında queer erkeklerin kan bağışı yapmasına yönelik onlarca yıldır uyguladığı, bilim dışı ve ayrımcı yasağı kaldırdı. Yasak, Sağlık Bakanı Thanos Plevris ve Sağlık Bakan Yardımcısı Mina Gaga tarafından imzalanan bakanlık kararnamesiyle son buldu.  müstakbel kan bağışçılarının bir form doldurmasını gerektiriyor.

İspanya’da cinsiyetin yasal olarak tanınması için beyan yeterli

İspanya'nın alt meclisi dün (22 Aralık), 16 yaşından büyük kişilerin herhangi bir tıbbi gözetim olmaksızın yasal olarak kayıtlı cinsiyetlerini değiştirmelerine izin veren yasayı onayladı. 18 aydır ülke gündeminde olan yasa tasarısını sol koalisyon hükümeti hazırladı, sağcı muhalefet partileri karşı çıktı.

Bu yasadan önce İspanya’da yaşayan translar cinsiyet kimliğini yasal olarak belirleyebilmek için doktorlardan oluşan bir heyet tarafından yaklaşık iki yıl boyunca takip ediliyor ve doktorlar tarafından cinsiyet disforisi yaşadıklarının onaylanması gerekiyordu.

 


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam