29/06/2021 | Yazar: Kaos GL

Fotoğrafçı Cansu Yıldıran, “Kürt trans kadınlar” fotoğrafıyla All Out ve MTV’nin fotoğraf ödülünü kazandı. Fotoğraf, HDK LGBTİ+ aktivistleri Heja ve Rukan’ın 6 Mart Kadıköy Büyük Kadın Buluşmasında polis saldırısından önceki anı gösteriyor.

6 Mart’ta Kürt trans kadınların direnişini fotoğraflayan Cansu Yıldıran’a ödül Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

HDK LGBTİ+ aktivistleri Heja ve Rukan’ın 6 Mart Kadıköy Büyük Kadın Buluşmasında polis saldırısından önceki anı

LGBTİ+ hakları için kampanyalar yürüten All Out ve MTV’nin bu seneki fotoğraf yarışması sonuçlandı.

60 ülkeden 380 fotoğrafçının 1800’den fazla fotoğrafını değerlendiren jüri; direniş, iyileşme ve destek başlıkları altında ödülleri karar verdi.

Direniş kategorisinin kazananı Cansu Yıldıran oldu. Yıldıran 6 Mart’ta İstanbul’daki Büyük Kadın Mitingi’nde çektiği “Kürt trans kadınlar” başlıklı fotoğrafıyla ödüle layık görüldü. Fotoğraf, HDK LGBTİ+ çağrısıyla oluşturulan Trans+ Korteji’ndekilere polisin saldırısı ev sokakta gözaltına alınma anından öncesini yakalıyor.

All Out ve MTV’nin sitesinde fotoğrafın açıklaması şöyle:

“Rukan ve Heja, iki Kürt LGBT+ aktivisti 6 Mart 2021’de Kadıköy’deki Kadınlar Günü protestosunda öpüşüyorlar.

“Protestodan sonra şiddetli bir şekilde gözaltına alındılar ve 24 saat boyunca gözaltında tutuluyor. Ev hapsi ve yurtdışı kararları verildi. Bu, Türk hükümetinin trans kadınlara ve LGBT+ kişilere nasıl sert bir ayrımcılık uyguladığını gösteriyor.”

Ne olmuştu?

Polis İstanbul Kadıköy’deki 6 Mart’ta düzenlenen “Büyük Kadın Buluşması”nda gün boyunca LGBTİ+ pankartları, trans ve gökkuşağı bayrakları ile şemsiyeleri alana almadı, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) LGBTİ+ Meclisi çağrısıyla oluşan Trans+ kortejine saldırdı, kortejdeki aktivistlerin kürsüdeki konuşmalarının ardından mikrofonu kapattırdı, eylemin ardından trans+ aktivistleri takip edip bindikleri taksiden indirerek gözaltına aldı, şiddete tepki gösterenleri de gözaltına aldı.

Bütün bunlar yaşanırken Kadıköy Kaymakamlığı ise açıklamasında, LGBTİ+’ların kontrol noktasından geçerek eyleme katılmak istemesini polis saldırısına gerekçe olarak gösterdi. Kaymakamlık, eylemden ayrılıp evine giden trans kadınlara polisin saldırmasını ise “yeniden mukavemet” olarak niteledi.

Gözaltına alınan 9 kişi önce Kadıköy İskele Polis Amirliği’ne götürüldü. Sağlık kontrollerinin ardından bu sefer İstanbul Vatan Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Gözaltına alınan COVID-19 testlerinin yapılması “unutulduğu” için tekrar hastaneye ve ardından yine Vatan Emniyet Müdürlüğü’ne getirildi.

Avukatların müvekkilleriyle görüşmesi engellendi. Avukatlar, saatlerce müvekkillerine ulaşamadı. Gözaltına alınanlar 7 Mart’ta adliyeye sevk edildi.

Savcılık ifade dahi almadan 9 kişiyi tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti. Kartal Anadolu Adliyesi 3. Sulh Ceza Hakimliği gözaltına alınan herkesin beyanlarını SEGBİS üzerinden aldı. Gözaltına alınanlar sorguda, polisin işkence yaparak gözaltına aldığını, özellikle transların hedef alındığını, ayrımcılık yapıldığını anlattı.

Hakimlik, tutuklama talebini reddetti. Gözaltına alınan trans kadınlardan Yıldız İdil Şen ve Güneş Çetin’e birer ay süreyle ev hapsi kararı verdi. Gözaltına alınan herkese haftada iki gün imza tedbiri ve yurtdışına çıkış yasağı da getirildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Dilşat Canbaz ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da gözaltına alınan aktivistlerle dayanışmak için adliyedeydi.


Etiketler: insan hakları, kadın, kültür sanat, yaşam, nefret suçları, dünyadan
İstihdam