18/10/2023 | Yazar: Kaos GL

18 Ekim Dünya Menopoz Günü için menopozu deneyimleyen kişilerin haklarını iyileştirmeye dair yayımladığımız içeriklerden bir seçki hazırladık.

Dünya Menopoz Günü okuma seçkisi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: MyMenopouseCenter

Bugün Dünya Menopoz Günü. Bugünün amacı menopozu deneyimleyen kişilerin sağlığı ve refahını geliştirmek, destek mekanizmalarını artırmak.

Peki, menopoz ve perimenopoz nedir? Öncelikle menopozun yalnızca ciskadınların yaşamadığını hatırlatalım. Trans, non-binary ve interseks kişiler de menopozu deneyimleyebilirler. Benzer şekilde hormon tedavileri ya da bazı operasyonlar sonucu (rahim ve yumurtalıkların alınması, kanser tedavileri vb.) da kişiler menopozla beklediklerinden erken karşılaşabilirler.

Menopoz genellikle 45-55 yaşları arasında gerçekleşir. Bazıları için bu süreç daha erken deneyimlenebilir.

Menopoz ve perimenopoz çok çeşitli semptomlara neden olabilir. Bunlar kişiden kişiye çok farklılık gösterebilir. Yaygın olarak karşılaşılan bazı semptomlar şöyle: Artan kaygı, özgüven, hafıza ve konsantrasyon sorunları, ateş basması, uyku sorunları, kas ağrıları ve eklem ağrıları, kilo alma…

Bu semptomların süresinin belirsiz ve kişiye özel olması kişinin çalışma ve sosyal yaşamında olumsuzluklar yaratabiliyor.

Dünya Menopoz Günü’nde KaosGL.org’un menopozu deneyimleyen kişilerin haklarını iyileştirmeye dair yayımladığı içerikleri okumak isteyenler için bir seçki hazırladık:

Çalışma hayatında menopoz: İş yerinde menopozun etkilerini yönetmek

İş yerinde menopozun etkilerini yönetmek neden gerekli?

Naikili menopoz deneyimi nasıl oluyor?

İş yerinde menopozu deneyimlenen çalışanların esenliği nasıl artırılır?

Menopozu deneyimleyen nonbinary, trans ve interseks kişiler iş yerinde nasıl desteklenmeli?


Etiketler: insan hakları, kadın, yaşam, sağlık, sağlık hakkı
İstihdam