12/11/2024 | Yazar: Defne Güzel

TTM mühürlendi. İzmir’de Suriyeli trans kadınlar linç girişimine uğradı. TİHEK, cinsel istismarı etkili soruşturmadı. TBMM’ye LGBTİ+ karşıtı bütçe sunuldu.

Ekim’de LGBTİ+’lara hak ihlalleri: Suriyeli trans kadınlara linç girişimi, kaosgl.org’a sansür Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Fatoş Sarıkaya / csgorselarsiv.org

İhlaller

kaosgl.org haber sitesine uygulanan sansür Ekim ayında belgelendi. LGBTİ+ barındaki özel bir partiye polis çok sayıda gözaltıyla müdahale etti. LGBTİ+ haklarını savunan Tarlabaşı Toplum Merkezi hukuksuz bir şekilde mühürlendi.

  • Tarlabaşı Toplum Merkezi mühürlendi: Hakkında açılan “yokluğun tespiti” davası düşen, kapatma davası ise henüz sonuçlanmayan Tarlabaşı Toplum Merkezi mühürlendi. Tarlabaşı Toplum Merkezi, yaptığı açıklamada “TTM kapatılmamış,  hukuki dayanak olmaksızın mühürlenmiştir” dedi.
  • Düzce’de nefret cinayeti: Düzce’de dağ evinde yanmış halde cesedi bulunan Emre Başoğlu cinayetinde katil Mehmet Ali Türken’in ifadesi, cinayetin homofobik bir nefret cinayeti olabileceğini ortaya koydu. Türken, cinayetin ardından evi yaktığını itiraf etti. Türken, sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.
  • kaosgl.org haber sitesine sansür: kaosgl.org internet gazetesi, son zamanlarda okurlardan gelen siteye erişemedikleri yönündeki şikayetlerin ardından sitenin “aile ve çocuk” profillerinde erişime engellendiğini öğrendi.
  • Beyoğlu Belediyesi’nde istifaya zorlama: Beyoğlu Belediyesi’nde görev alan ve CHP İstanbul Gençlik Kolları’nda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı olarak da sorumluluk alan kişi yandaş gazetelerin hedef göstermesinin ardından istifa etti.
  • LGBTİ+ barındaki partiye polis engeli ve tutuklama: İstanbul’da bir LGBTİ+ barında düzenlenmek istenen partiyi polis engelledi. 30 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların 8’i “hayasızca hareket” ve “müstehcenlik” iddialarıyla tutuklandı. Öte yandan serbest bırakılanlar arasında yer alan 2 göçmen Arnavutköy Göç İdaresi’ne gönderildi.
  • İzmir’de Suriyeli trans kadınlara linç girişimi: İzmir’de kalabalık bir grup, Suriyeli trans kadınlara taşlarla saldırdı. Yaralanan kadınlar savcılığa suç duyurusunda bulundu.
  • Kahramanmaraş Diyanet-Sen konser engelletti: Sanatçı Ayta Sözeri’nin yer alacağı konser öncesi Diyanet Sen Şube Başkanı Abdülaziz Yenice yaptığı LGBTİ+ fobik açıklamada LGBTİ+ nefretini bir fıtrat eylemi olarak değerlendirerek konserin iptali için çağrıda bulundu.
  • “Ailenin korunması” için TBMM’de bütçe planlanıyor: TBMM Başkanlığı’na sunulan ve görüşülmeye başlanan teklife göre “ailenin korunması ve güçlendirilmesi” için 16 milyar, 2026’da 19 milyar, 2027’de 21 milyar lira ödenek ayrılması öngörülüyor.
  • TİHEK, cinsel istismarın gerçek dışı olduğunu öne sürdü: LGBTİ+ mahpus, İskenderun T Tipi Cezaevi’nde cinsel istismara maruz bırakıldığını belirterek TİHEK’e başvurdu. TİHEK, iddiayı gerçek dışı olarak nitelendirdi.
  • Altın Portakal LGBTİ+ temalı filmlere yer vermedi: Ön jüri üyesi Tunca Arslan’ın “LGBT temalı filmler yok” söylemi Altın Portakal’ın devlet destekli filmler sürecini başlattığına dönük bir işaret taşıdı.

Hedef göstermeler

Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin BM’de düzenlenen oturumda Türkiye heyeti fobi saçtı. Cumhurbaşkanı “Aile kavramına yaklaşımı” için İtalya’nın aşırı sağcı LGBTİ+ karşıtı Başbakanı Giorgia Meloni’ye teşekkür etti. LGBTİ+ karşıtlığı Milli Eğitim Bakanı ve İçişleri Bakanı’nın da ajandasındaydı.

  • Milli Eğitim Bakanı, Atatürk Üniversitesi Akademik Yılı Açılış Töreni’nde konuştu: Bakan Yusuf Tekin, açılışta yaptığı konuşmada Beyoğlu Belediyesi’ni “LGBTİ+ kişi çalıştırması” üzerinden hedef gösterdi.
  • İçişleri Bakanı 109. Dönem Kaymakamlık Kursu Kura Töreni’nde konuştu: Bakan Ali Yerlikaya, törende yaptığı konuşmada “Hiçbir sapkın düşünce akımının ülkemizin huzurunu bozmasına izin izin vermedik, vermeyeceğiz” açıklamasında bulundu.
  • Cumhurbaşkanı’nın gündemi: 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada “sapkın akımlar” ifadesine yer veren Cumhurbaşkanı artan şiddet olaylarıyla LGBTİ+’ları bağdaştırdı. İtalya’nın aşırı sağcı LGBTİ+ karşıtı Başbakanı Giorgia Meloni ile de telefonda görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “aile kavramına yaklaşımı” için Meloni’ye teşekkür etti. Ak Parti Grup Toplantısı’nda ise “LGBT sapkınlığını savunanlar benim Müslüman Kürt kardeşimin ezeli ve ebedi düşmanıdır” açıklamasını yaptı.
  • Türkiye heyeti BM’de fobi saçtı: Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme hükümlerinin uygulanmasına ilişkin gerçekleştirilen BM oturumunda LGBTİ+’ların durumuna ilişkin sorulan soruya Türkiye heyeti “Lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks kişiler Türk aile yapısı için bir tehdit olarak görülüyor” yanıtını verdi.
  • Çocuk Hakları Alt Komisyonu’nda fobi: Komisyon başkanı AKP Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu komisyon toplantısında “LGBTİ+’ların tehdit oluşturduğunu” iddia etti.
  • MHP Genel Başkan Yardımcısı demeç verdi: Daha önce MHP’nin düzenlediği LGBTİ+ karşıtı “Aile Kurumu Çalıştayının” raporunu açıklayan MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Selim Yurdakul, bu defa Türkgün gazetesine verdiği demeçte LGBTİ+’ları tehdit olarak nitelendirdi.
  • Adana’da “Nesil Meselesi” konferansı düzenlendi: Adana Büyük Aile Platformu tarafından düzenlenen konferansta LGBTİ+’lar bir tehdit unsuru olarak aktarıldı.
  • Yandaş medya Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni hedef aldı: Belediyenin düzenlediği Sinema Günleri etkinliğinde seyredilen Uçsuz Bucaksız filmi ve filmin ardından düzenlenen söyleşi yandaş medyanın kara propaganda aracı haline getirildi.
  • AK Parti Elazığ Milletvekili TikTok’u tehdit etti: AK Parti Elazığ Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Ejder Açıkkapı Roblox’a getirilen erişim engelinin altında “LGBTİ+ propagandası” olduğunu belirtirken TikTok uygulamasını da içerikleri konusunda tehdit etti.
  • İBB Meclisi’nde homofobi: İBB Meclisi’nin Ekim ayı 3. oturumu Saraçhane’deki belediye binasında yapıldı. Mecliste gündem dışı söz alan AKP’li İBB Meclis Üyesi homofobi saçtı. CHP’li üyelerin itirazları sonrası itişmeler yaşandı ve toplantıya ara verildi.

Davaların Seyri

Tarlabaşı Toplum Merkezi’nin davası 2025’e ertelenirken bir erteleme de LGBTİ+ aktivisti İris Mozalar’ın mülteci haklarını savunduğu için adına açılan davada gerçekleşti. Boğaziçi Onur Yürüyüşü davasında ise mahkeme onur yürüyüşüne katılan ve bu yüzden gözaltına alınıp yargılananların beraatine karar verdi. 

  • Tarlabaşı Toplum Merkezi (TTM) davası: LGBTİ+ haklarını savunduğu için hedef gösterildikten sonra TTM hakkında açılan fesih davasının Ekim ayında son duruşması görüldü. Dava eksik evrakların tamamlanması için 17 Mart 2025’e ertelendi
  • LGBTİ+ aktivisti İris Mozalar’ın davası ertelendi: Mülteci haklarını savunan sosyal medya paylaşımı sebebiyle “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamasıyla yargılanan LGBTİ+ aktivisti İris Mozalar’ın davası 2 Ekim’de görülecekti ancak Hakim’in rapor alması sebebiyle dava ileri bir tarihe ertelendi.
  • Boğaziçi Onur Yürüyüşü davasında beraat: 20 Mayıs 2022’de kampüste düzenlenen Onur Yürüyüşü’ne katıldığı için işkenceyle gözaltına alınan 70 kişinin yargılandığı Boğaziçi Onur Yürüyüşü davasında karar duruşması 25 Ekim’de görüldü. Mahkeme, yargılanan tüm sanıkların beraatine karar verdi.

Etiketler: insan hakları, kadın, medya, mülteci, nefret suçları, eğitim, aile, siyaset, dijital şiddet, onur yürüyüşü, ekonomi, anayasa, dava, özel haber, araştırma, inceleme
2024