11/10/2024 | Yazar: Defne Güzel
Nefret cinayeti, nefret saldırıları, tehdit ve çalışma hakkı ihlalleri Eylül’de basına yansıdı. Kamuoyunda nefret mitingi olarak bilinen LGBTİ+ karşıtı yürüyüşlere ise bir yenisi daha eklendi.

Fotoğraf: Serra Akcan / csgorselarsiv.org
İhlaller
TİHEK’in cezaevindeki LGBTİ+’lara dönük ayrımcılığa sessizliği sürerken Diyarbakır’da bir nefret cinayeti gerçekleşti. Türkiye, uluslararası politikalarında LGBTİ+ karşıtlığını daha yüksek bir sesle dile getirmeye başladı. Büyük Aile Platformu nefret mitinglerine bir yenisini daha ekledi.
TİHEK cezaevindeki yetersiz koşulları kötü muamele saymadı: Trans mahpus H.A., cezaevindeki koşullar nedeniyle kötü muamele yasağının ihlal edildiğini belirterek TİHEK’e başvurdu. TİHEK, yasağın ihlal edilmediğine karar verdi.
RTÜK nefret mitingini kamu spotu olarak yayınladı: Büyük Aile Platformu adı verilen oluşum bu yıl da nefret mitingini gerçekleştirdi. Benzer şekilde RTÜK, bu yürüyüş için hazırlanan tanıtım videosunu oylama sonucu kabul edilmeden resmi sayfasında kamu spotu olarak yer verdi.
İstanbul Saraçhane’de nefret mitingi düzenlendi: Geçmiş yıllarla benzer şekilde bu yıl da İstanbul Saraçhane’de, tepki çeken LGBTİ+ karşıtı miting gerçekleştirildi. SPoD, mitingin yapıldığı yerde mitinge karşı, babasının öldürdüğü Ahmet Yıldız için lokma dağıttı.
Fatih Ürek saldırıya uğradı: Basına yansıyan habere göre sanatçı Fatih Ürek’e fiziksel saldırıda bulunuldu. Olaya polis müdahale etti.
Trans erkek işçi, işinden edildi: Trans Onur Haftası Komitesi, 5 Eylül’de McDonalds İstiklâl Caddesi şubesinde iki hafta boyunca sigortasız çalıştırılan trans erkeğin hiçbir gerekçe gösterilmeden ve “uygun değilsin” denilerek işten çıkarıldığını duyurdu.
Diyarbakır’da nefret cinayeti: 15 Eylül’de Diyarbakır’da iki trans kadına saldırıp birini öldüren iki şüpheli erkek tutuklandı. Diyarbakır Barosu LGBTİ+ Hakları Komisyonu davanın takipçisi olacaklarını belirtti.
Diyarbakır’de transfobik saldırı: Keskesor Amed, 27 Eylül Cuma akşamı bir trans kadının yaşadığı evde saldırıya uğradığını açıkladı.
Boğaziçi’nde kolluk tehdidi: Boğaziçi Üniversitesi oryantasyon günlerinde açılan stantlara gökkuşağı bayrağı asan öğrenci kulüpleri kolluk tarafından tehdit edildi.
Eskişehir’de “LGBT suçtur” yazılamaları: Daha önce Eskişehir’de elektrik trafolarının üzerine yazılan “LGBT suçtur” yazıları bu sefer de kendisini bir okul binasında gösterdi. Yazı, velilerin tepkisini çekerken elektrik trafolarındaki yazılar için OEDAŞ suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.
Datça’da Eğitim-Sen üyesi öğretmenlere soruşturma açıldı: Soruşturma açılan ve sürgün edilen öğretmenlere yapılan haksızlık için tepkiler sürerken ÖNDER Muğla başkanı yaptığı açıklamada öğretmenlerden birinin sürgün edilme sebebi olarak “LGBT’yi öven bir kitap okuttuğu” gerekçesini ileri sürdü.
Anadolu Üniversitesi, Onur Yürüyüşüne katılan öğrencileri mahkemeye sordu: Üniversite dışında gerçekleştirilen Onur Yürüyüşüne katıldıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan öğrencilerin zaten ifade özgürlüğü ihlal edilmişken, Anadolu Üniversitesi’nin öğrencilerin öğretim akıbetlerini mahkemeye sormasıyla bu üniversite yönetimi bu ihlali meşru görmüş oldu.
Türkiye, BM Ailenin Dostları Grubu’na üye oldu: “BM politikalarında ailenin korunması ve teşvik edilmesi” iddialarıyla kurulan grubun kürtaj ve LGBTİ+ karşıtı sivil toplum kuruluşları tarafından desteklendiği biliniyor.
MHP’den aile çalıştayı ve sonuç raporu: 14 Eylül’de başlayan ve iki gün süren çalıştayın kapanış bildirgesinde LGBTİ+ propagandasının en aza indirgenmesinin masaya yatırıldığı belirtilirken çalıştayın sonuç raporunda ise LGBTİ+ karşıtı anayasa değişikliği önerisi yer aldı.
Fatih Belediyesi, LGBTİ+ karşıtı mitinge destek verdi: LGBTİ+’ları hedef alan ve Fatih’te gerçekleşen miting sonrası Fatih Belediyesi’ne ait mobil büfe ile belediye çorba dağıttı.
Hedef göstermeler
Sözde onarım terapilerine dönük teşvik medyada kendisine yer bulmaya devam etti. LGBTİ+’ların ihtiyaçları yandaş basın tarafından hedef alınırken LGBTİ+’lara dönük ihlallere ilişkin konuşan bir yetkili olmadı.
Cumhurbaşkanı, oyun platformları hakkında konuştu: 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Töreni ile Eğitim Teknolojileri AR-GE ve Kalite Zirvesi’ndeki konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Oyun platformları şiddeti teşvik etme yanında, aile yapımızı bozan sapkın akımların özendirilmesine de aracılık ediyor” açıklamasında bulundu.
Cumhurbaşkanı, Mevlid-i Nebi Haftası Açılış Programı’nda konuştu: Konuşması sırasında Cumhurbaşkanı, “LGBT gibi sapkınlar daha önce olmadığı kadar teşvik ediliyor” cümlelerine yer verdi.
Cumhurbaşkanı, BM Genel Kurulu’nda konuştu: BM Genel Kurulu’nda söz alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cinsiyetsizleştirme meselesi bir tercihten ziyade, artık küresel bir dayatmaya, tam anlamıyla kutsala ve fıtrata karşı bir savaşa dönüşüyor” dedi.
Nevzat Tarhan’dan hedef gösterme: 24 TV Arafta Sorular Programı’na katılan psikiyatrist Tarhan “Gazze’de soykırım yapanları destekleyen küresel çeteyle, LGBT’yi destekleyen küresel çete aynı” diye kaydetti.
Milat Gazetesi yazarından sözde onarım terapilerine teşvik: Milat Gazetesi yazarı Recep Yazgan, Birleşmiş Milletler tarafından işkence olarak nitelendirilen eşcinsellik tedavi merkezlerinin kurulması gerektiğini belirtti.
Yandaş basın hormon ilaçlarını hedef alıyor: Translar için hayati önem taşıyan hormon ilaçları yandaşın basının hedefinde.
Bursa Büyükşehir Belediyesi hedefte: Belediyenin düzenlediği ve toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığına yer verilen etkinlik yandaş basın tarafından hedef haline getirildi.
Çankaya Belediyesi hedefte: Akit, hazırladığı haberde Çankaya Kızları’nın, Çankaya Belediyesi’ne olan ziyaretini hedef aldı.
Erbakan LGBTİ+’ları hedef aldı: Partisinin İl Divan Toplantısı’nda konuşan, Parti Genel Başkanı Fatih Erbakan, erken seçim çağrısında bulunurken, “LGBT propagandası almış başını gitmiş” açıklamasında bulundu.
Büyük Aile Platformu’nun açıklamaları: Düzenledikleri nefret mitinginin öncesinde açıklama yapan platform “LGBTİ+ lobilerinin kadın haklarını hiçe saydığını” ileri sürdü. 24 TV’nin Arafta Sorular programına konuk olan platform genel sekreteri “LGBT propagandasının yasak olduğu 24 ülke var. Türkiye neden 25. olmasın?” açıklamasında bulunurken, platform X üzerinden yaptığı açıklamada LGBTİ+ sivil toplum kuruluşlarını hedef alarak “ipliğini pazara çıkaracağız” tehdidinde bulundu.
LGBTİ+ sivil toplum kuruluşları hedefte: Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Serdar Üsküplü, gerçekleştirdiği basın toplantısında LGBTİ+ hakları üzerine çalışan sivil toplum örgütlerini hedef aldı ve derneklere dönük kapatılma çağrısında bulundu.
Davaların seyri
AİHM, Türkiye’nin LGBTİ+’lara uyguladığı yürüyüş ve etkinlik yasaklarını Türkiye’ye sordu. Yürüyüşlere katılan LGBTİ+’lara ise yeni davalar açıldı.
Boğaziçi sergi davasında savcı mütalaasını değiştirdi: “Şahmeran figürlü, LGBTİ+ bayraklı kabe görseli” gerekçe gösterilerek yedi öğrenci hakkında açılan davada, savcı öğrencilerin “dini değerleri aşağılamak” suçundan cezalandırılması yönünde görüş sundu. 27 Eylül’de görülen dava 21 Şubat’a ertelendi.
BEKSAV davasında erteleme: BEKSAV Sinema Kolektifi üyelerine Onur Ayı’nda “Pride” filmini izlemek istedikleri için açılan davanın dördüncü duruşması 24 Eylül’de görüldü. Hakim ve savcının değiştiği dosyada mütalaa yine sunulmadı. Duruşma 19 Kasım’a ertelendi.
İzmir’de işinden edilen kişi işine iade edildi: Her ne kadar daha önce İzmir İl Sağlık Müdürlüğü “10 gün izinsiz ve mazeretsiz göreve gelmediği” gerekçesiyle D.A.U.’nun memuriyetten çekilmiş olduğunu raporlasa da mahkeme bu kararı iptal etti ve D.A.U.’nun memuriyete dönmesine karar verdi.
Bülent Kılıç hakkında açılan davanın üçüncü duruşması görüldü: 19. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nde işkenceyle gözaltına alınan AFP muhabiri Bülent Kılıç hakkında görülen duruşmada gazeteci Hacı Bişkin dinlendi. Bir sonraki duruşma 16 Ocak tarihine ertelendi.
Eskişehir Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınanlara dava açıldı: Bu sene 9 Haziran’da yapılmak istenen yürüyüşü polis engellemiş, 10 kişiyi şiddet uygulayarak gözaltına almıştı. Gözaltına alınan 10 kişi hakkında Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten dava açıldı.
AİHM Türkiye’ye LGBTİ+ yürüyüş ve etkinlik yasaklarını sordu: AİHM, Kaos GL’nin Ankara’da 2016 Homofobi Karşıtı Yürüyüş ve 2017 süresiz LGBTİ+ etkinlik yasaklarına ilişkin başvurularını birleştirdi. Hükümete ayrımcılık ve toplanma özgürlüğü ihlallerini sordu. Türkiye’nin 1 Ekim’e kadar cevap vermesi bekleniyor.
Etiketler: insan hakları, kadın, medya, nefret suçları, çalışma hayatı, eğitim, barınma, aile, sağlık, siyaset, dünyadan, dijital şiddet, dava, özel haber, araştırma