09/02/2022 | Yazar: Kaos GL

Geçtiğimiz yıl Büyük Kadın mitinginde işkenceyle gözaltına alınan Kürt trans kadınlara para cezası da kesildi.

Gözaltı yetmedi, bir de para cezası! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Şener Yılmaz Aslan

6 Mart 2021’de Kadıköy’de düzenlenen Büyük Kadın Mitingi’nde gözaltına alınan Kürt trans kadınlara para cezası verildi.

Pembe Hayat’ın haberine göre İstanbul 8 Mart Kadın Platformu'nun geçen yıl 6 Mart’ta Kadıköy’deki Beşiktaş iskelesinde yaptığı mitingin ardından gözaltına alınan LGBTİ+ aktivistlerinden 5 Kürt trans kadına “1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu” kapsamında 3.500 TL para cezası kesildi.

Ne olmuştu?

Polis İstanbul Kadıköy’deki 6 Mart’ta düzenlenen “Büyük Kadın Buluşması”nda gün boyunca LGBTİ+ pankartları, trans ve gökkuşağı bayrakları ile şemsiyeleri alana almadı, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) LGBTİ+ Meclisi çağrısıyla oluşan Trans+ kortejine saldırdı, kortejdeki aktivistlerin kürsüdeki konuşmalarının ardından mikrofonu kapattırdı, eylemin ardından trans kadınları takip edip bindikleri taksiden indirerek gözaltına aldı, şiddete tepki gösterenleri de gözaltına aldı.

Bütün bunlar yaşanırken Kadıköy Kaymakamlığı ise açıklamasında, LGBTİ+’ların kontrol noktasından geçerek eyleme katılmak istemesini polis saldırısına gerekçe olarak gösterdi. Kaymakamlık, eylemden ayrılıp evine giden trans kadınlara polisin saldırmasını ise “yeniden mukavemet” olarak niteledi.

Gözaltına alınan 9 kişi önce Kadıköy İskele Polis Amirliği’ne götürüldü. Sağlık kontrollerinin ardından bu sefer İstanbul Vatan Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Gözaltına alınan COVID-19 testlerinin yapılması “unutulduğu” için tekrar hastaneye ve ardından yine Vatan Emniyet Müdürlüğü’ne getirildi.

Avukatların müvekkilleriyle görüşmesi engellendi. Avukatlar, saatlerce müvekkillerine ulaşamadı. Gözaltına alınanlar 7 Mart’ta adliyeye sevk edildi.

Savcılık ifade dahi almadan 9 kişiyi tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti. Kartal Anadolu Adliyesi 3. Sulh Ceza Hakimliği bugün gözaltına alınan herkesin beyanlarını SEGBİS üzerinden aldı. Gözaltına alınanlar sorguda, polisin işkence yaparak gözaltına aldığını, özellikle transların hedef alındığını, ayrımcılık yapıldığını anlattı.

Hakimlik, tutuklama talebini reddetti. Gözaltına alınan trans kadınlardan Yıldız İdil Şen ve Güneş’e birer ay süreyle ev hapsi kararı verdi. Gözaltına alınan herkese haftada iki gün imza tedbiri ve yurtdışına çıkış yasağı da getirildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Dilşat Canbaz ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da gözaltına alınan aktivistlerle dayanışmak için adliyedeydi.


Etiketler: insan hakları, kadın, nefret suçları
İstihdam