07/09/2021 | Yazar: Defne Güzel

Hak-lı Çarşambalar'da cinsiyet uyum sürecinden gözaltında haklarımıza, yaşlılıktan HIV'e birçok konuda hukuk ve haklarımız konuşuldu.

Hak-lı Çarşambalar 7 etkinliğin ardından sonlandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

SPoD Hukuk Alan Koordinatörü Av. Hatice Demir’in moderatörlüğünü ve Kaos GL Hukuk Koordinatörü Av. Kerem Dikmen’in yürütücülüğünü üstlendiği, Expertise France’ın desteklediği Hak-lı Çarşambalar etkinlik serisi son buldu.

Yaşlı LGBTİ+’lar vardır

Serinin altıncı etkinliği Av. Yasemin Öz’ün sunumuyla “Yaşlı LGBTİ+’lar vardır” başlığıyla gerçekleşti.

LGBTİ+ yaşlıların haklarına ilişkin bir düzenleme olmadığını vurgulayan Öz, dünyada bu alanda iyi uygulamaları ve uluslararası mevzuatı taradıklarını belirtti. “LGBTİ+ hareketinin bir politik hareket olarak kendine dair bir söz üretmesinin seksenlerin sonunda ve doksanların başında öz örgütlerin oluşmasıyla başladığını” aktaran Öz, sözlerinin devamında: “O dönem yaşlılık gibi bir konsept yoktu. Fakat farklı jenerasyonlar buluşmayı başardı ve şimdi ellilerine gelenler olarak bu durum bir kaygıya dönüştü. Bizden önce hareketin ihtiyacını kimse düşünmediyse şu anda da yaşlılığı düşünecek başka bir jenerasyon yok.” diye ekledi.

Bu kaygının altında bakım masrafları, ekonomik gelir, aile desteği gibi sorunların yattığını ve bu durumun bir kuşağı etkilediğini belirten Öz, bu sorunun çözümü için dayanışma kooperatifleri ya da huzurevleri kurulması cümleleriyle örneklendirdi. “Evlenmeyen” çocuklar olarak yaşlıların bakımını da LGBTİ+’ların üstlendiğini belirten Öz, LGBTİ+’lar için yaşanan durumun çarpıklığına dikkat çekti.

Etkinlik devamında ise Türkiye’nin yaşlılık mevzuatı konuşuldu. Mevzuatın karmaşıklığı masaya yatırılırken özel sektör huzurevlerinin pahalılığına da dikkat çekildi. Ayrıca devlet huzurevlerinde ruh sağlığı, akıl sağlığı yerindeliği ve bulaşıcı hastalık taşımama gibi ayrımcı kriterlerin hatırlatıldığı etkinlikte yaşlılara bir hak tanınmadığının vurgusu yapıldı.

Dernekler buluşması

hak-li-carsambalar-7-etkinligin-ardindan-sonlandi-1

Serinin yedinci ve son etkinliğinde ise dernek temsilcileri bir araya geldi. Kapalı çağrıyla gerçekleşen etkinliğe Lambdaİstanbul, Genç LGBTİ+, Kaos GL ve SPoD derneği temsilcileri katıldı. Etkinlik kapsamında derneklerin hukuki danışmanlık sistemleri, bu danışmanlık sisteminin kapsamı, yaşanan sorunlar ve sorunlara dair çözüm önerileri konuşuldu.

Hak-lı Çarşambalar’da neler vardı?

Haklarımız ve Gözaltı

https://kaosgl.org/haber/polisin-gokkusagi-bayragini-almasi-keyfidir-ve-kanuna-aykiridir

Hukukçular İçin LGBTİ+ 101

https://kaosgl.org/haber/hukukcular-icin-lgbti-101-34-atanmis-cinsiyet-bir-etikettir-34

Cinsiyet Uyum Sürecinin Hukuki Boyutu

https://kaosgl.org/haber/hak-li-carsambalar-da-cinsiyet-uyum-sureci-konusuldu

HIV ve Hukuk

https://kaosgl.org/haber/hiv-ve-hukuk-6284-ten-kvkk-ya

Hukukçular İçin LGBTİ+ 101 (2)

https://kaosgl.org/haber/hukukcular-icin-lgbti-101-mucadele-ve-acilma

*Bu etkinlik, Expertise France’ın desteklediği “Türkiye’de LGBTİ+ Hakları İçin Savunuculuk” ve İsveç Kalkınma Ajansı’nın (SIDA) desteklediği “Gökkuşağı Projesi” kapsamında yapılmaktadır. Bu durum, etkinlik içeriğinin ve etkinlikte konuşulanların Expertise France’ın ve/veya SIDA’nın resmi görüşünü yansıttığı anlamına gelmemektedir.


Etiketler: insan hakları
İstihdam