30/03/2022 | Yazar: Yıldız Tar

Trans Onur Yürüyüşü 2010’dan 2017’ye kadar nefrete karşı binleri bir araya getirdi. Faili devletten; ekmek, adalet ve özgürlüğe yürüyüşün kronolojisini çıkardık.

Trans Onur Yürüyüşü’nün 8 yılı: Bize ikinci sınıf vatandaş gibi davranılmasına izin vermeyeceğiz! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

kaosgl.org’dan ve #TransCandır etiketiyle sosyal medyadan paylaşacağımız çeviriler, yazılar, söyleşiler, haberlerle 31 Mart Trans Görünürlük Günü dosyamızı takip edebilirsiniz!

Türkiye’de ilk Trans Onur Yürüyüşü bundan tam 12 yıl önce, İstanbul’da yapıldı. “Nefrete karşı yürüyoruz” diyerek 2010’da yola çıkan Trans Onur Yürüyüşü 2016’ya kadar her geçen sene artan bir katılımla İstiklal Caddesi’nde transların seslerini ve taleplerini yükseltti. 2016’da Trans Onur Yürüyüşü’ne ilk kez polis saldırdı. Saldırı, son yürüyüşün yapıldığı 2017’de de devam etti.

31 Mart Trans Görünürlük Günü öncesinde Trans Onur Haftası ve Yürüyüşü’nün sekiz yıllık tarihine göz atmaya ne dersiniz?

2010: İlk Trans Onur Haftası ve Yürüyüşü

trans-onur-yuruyusu-nun-8-yili-bize-ikinci-sinif-vatandas-gibi-davranilmasina-izin-vermeyecegiz-1

10-13 Haziran 2010 tarihleri arasında Türkiye’de ilk kez Trans Onur Haftası düzenlendi. İstanbul LGBTT Sivil Toplum Girişimi, Emekçi Hareket Partili LGBTT’ler, Kadın Kapısı, Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği, Pembe Hayat LGBTT Derneği, Voltrans Trans Erkek İnisiyatifi, Çukurova Eşcinsel İnisiyatifi, Sosyalist Kadın Meclisleri, Yeşiller Partisi, Devrimci Anarşist Faaliyet’in çağrı yaptığı Trans Onur Haftası, neden böyle bir yürüyüş yaptıklarını şöyle anlattı:

trans-onur-yuruyusu-nun-8-yili-bize-ikinci-sinif-vatandas-gibi-davranilmasina-izin-vermeyecegiz-2

“Türkiye’de ilk kez bir Trans-Onur Haftası düzenleniyor. Trans-Onur Haftasını düzenlememizin nedenleri devletin Trans bireylere uyguladığı ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine dikkat çekmek ve sorunları bir de biz öznelerinden dinlemenizi istememizdir. Son bir yılda özellikle travesti ve transseksüellere yönelik baskı ve şiddet oldukça artmış, nefret cinayetleri tavan yapmıştır. Para cezalarıyla, polisin keyfi uygulamalarıyla iyice kendini belli eden devletin zihniyeti, başta travesti ve transseksüellere yönelik olmak üzere LGBTT toplumuna yönelik baskıyı da arttırmıştır.”

trans-onur-yuruyusu-nun-8-yili-bize-ikinci-sinif-vatandas-gibi-davranilmasina-izin-vermeyecegiz-3

Sokak şenliği, öldürülen transları anma, film gösterimleri, atölyeler ve panellerle geçen hafta 13 Haziran’da ilk Trans Onur Yürüyüşü ile sonlandı. Yürüyüşün çağrısı, “Suskun değil sokakta. Saklı değil örgütlü. Nefrete karşı yürüyoruz”du.

Baskı ve şiddete karşı direnişin simgesi olan Ülker Sokak’tan başlayan yürüyüş; Taksim Tramvay Durağında açılan gökkuşağı bayrağı ve “Suskun Değil Sokakta, Saklı Değil Örgütlü; Nefrete Karşı Yürüyoruz” pankartıyla Tünel Meydanına kadar sürdü.

trans-onur-yuruyusu-nun-8-yili-bize-ikinci-sinif-vatandas-gibi-davranilmasina-izin-vermeyecegiz-4

Berfin Özdemir’in okuduğu basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Erkek egemen heteroseksist kapitalist sistemin sırf cinsel yönelimlerinden ve cinsiyet kimliklerinden dolayı bizlere iş vermeyerek, açlığa yoksulluğa terk edilmesini, iş vermediği gibi bir de travesti, transseksüelleri seks işçiliği yapmak zorunda bırakılıyor.”

2011: Trans Manifesto

trans-onur-yuruyusu-nun-8-yili-bize-ikinci-sinif-vatandas-gibi-davranilmasina-izin-vermeyecegiz-5

Trans Onur Haftası’nın ikincisi 16 - 19 Haziran 2011 tarihleri arasında yapıldı. Paneller, performanslar, atölyelerin olduğu Trans Onur Haftasının sonunda Trans Onur Yürüyüşü Taksim’deydi. “Bu sadece Transların değil hepimizin özgürlük yürüyüşüdür” çağrısıyla yapılan yürüyüşün ana sloganı “Trans cinayetleri politiktir”di.

Yürüyüş, “Nefrete inat yaşasın hayat demek için; gasp edilen onurumuzu, sokakları geri almak için; transeksüel düşmanlığını ve trans cinayetlerini durdurmak için” tüm LGBT örgütlerin katılımıyla gerçekleşti.

İstanbul LGBTT Derneği, Trans Onur Haftası öncesinde başlattığı “Nefret Suçlarına Karşı Kampanya” için bir manifesto hazırladı. “Trans Manifesto” başlıklı bildiri şöyleydi:

*Trans olmak doğal ve insanların birbirlerinden farklı olduklarını gösteren mükemmel bir durumdur. Bizler yaşadığımız sorunlar dışında birbirimizden farklıyız. Trans kadın ve erkekler herkesle, her şartta, her zaman eşittir. Biz translar aşağıdaki maddeleri iddia ve talep ederiz.

*Bize ikinci sınıf vatandaş gibi davranılmasına izin vermeyeceğiz.

*Trans olduğumuz için utanmayacağız.

*Cinsiyetimizin, cinsiyet kimliğimizin ve cinsel yönelimimizin bizi tanımlamasına izin vermeyeceğiz.

*Herkesin kendisini kendisi gibi hissettiği cinsel kimliğine saygı duyacağız.

*Cinsiyet kimliğimizi ve cinsel yönelimimizi gizlemeye ve bizi saklamaya çalışan ideolojilerle karşı duracağız.

*Cinsiyet kimliğimizin ve cinsel yönelimimizin ve bize rağmen ifşa edilmesine izin vermeyeceğiz. Cinsel kimliğimizi, yönelimimizi açıklamak ve bu durumu tolere etmek zorunda değiliz.

*Feminen, maskülen, çift cinsiyetli ya da cinsiyetsiz ve/veya daha farklı olabiliriz ve bundan asla vazgeçmeyeceğiz.

*Sağlık ve sosyal hizmetlere erişimde cinsiyetçi, transfobik ve homofobik tavırlara izin vermeyeceğiz.

*Barınma haklarımızın önündeki engelleri kaldırmak için çalışacağız. Ev tutma ve yurtlarda yaşanan sorunlar da trans arkadaşlarımızla dayanışarak transfobik ayrımcılığı görünür kıracağız. Trans bireylerin belirli sokaklara çalıştırılmasına ve burada yaşamaya zorlanmasına karşı çıkıyoruz ve çıkacağız. Gettolar değil kentin tamamını istiyoruz.

*Eğitimin heteronormatif yapısını eleştiriyoruz. Eğitim alanının transfobik iklimi trans bireylerin eğitime erişimini engellemektedir. Eğitim alanında ayrımcılık ve insan hakları ihlalleri aynı zamanda istihdam ve kendimizi gerçekleştirme hakkımızı engellemektedir.

*İşe başvuru, işe alınma, terfi edilme, işten ayrılma süreçleri de dâhil olmak üzere her türlü transfobik, homofobik ve cinsiyetçi tutumları ifşa edeceğiz ve istihdam alanındaki her türlü ayrımcılıkla mücadele edeceğiz.

*Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ibarelerinin anayasaya eklenmesini sağlayacağız.

*Eğer bulunduğumuz şartlardan memnun değilsek sesimizi alçaltmayacağız. Ses çıkartmaya devam edeceğiz

*Saygısız, ayrımcı yorumları ve davranışları kabul etmeyecek ve bunları değiştirmek için çalışacağız.

*Biz translar, insan hakları için çalışacak ve sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Sadece kendimiz için değil, herkes için bunu yapacağız.

İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği, Kadın Kapısı, Voltrans Trans Erkek İnisiyatifi, Kaos GL, MorEL Eskişehir, Pembe Hayat, Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği, PlanetRomeoFoundation bulunduğu birçok sivil toplum örgütü destek verdiği yürüyüşte "Trans cinayetlerini durdurun” pankartı açıldı.

2012: Translar halktır, halk burada

trans-onur-yuruyusu-nun-8-yili-bize-ikinci-sinif-vatandas-gibi-davranilmasina-izin-vermeyecegiz-6

2012’de üçüncüsü düzenlenen Trans Onur Haftası’nda yine atölyelerden, film gösterimlerine, partilerden söyleşilere birçok etkinlik yapıldı. 24 Haziran’daki yürüyüş ile hafta sona erdi.

İstanbul LGBTT Derneği haftaya çağrı metninde, “Sokaktayız çünkü her ay bir transseksüel öldürülüyor. Katiller ’bana ters ilişki teklif etti’ ya da ben aslında onu kadın zannetmiştim’ gibi saçma gerekçelerle ağır tahrik indirimleri alabiliyor. Bu soykırımı ancak birlikte durdurabiliriz” dedi.

trans-onur-yuruyusu-nun-8-yili-bize-ikinci-sinif-vatandas-gibi-davranilmasina-izin-vermeyecegiz-7

Yüzlerce kişi trans cinayetlerine ve polis baskısına dikkat çekmek için Tramvay durağından Tünel'e kadar yürüdü. Yürüyüşün ilk dakikalarında ellerinde Türk bayraklarıyla "Şehitler ölmez vatan bölünmez" sloganı atan yaklaşık 100 kişilik grup Trans Onur Yürüyüşü'nü yapacak olan gruba saldırmaya çalıştı. Eylemciler, kendilerine saldıran gruba "Faşizme karşı bacak omuza" sloganıyla karşılık verdi. Yürüyüşte "nefrete inat yaşasın hayat", "transfobik devlet istemiyoruz", "polis bonus al, translar burada", "dünya yerinden oynar, translar özgür olsa", "baskı şiddet ahlaksa biz ahlaksızız", “translar halktır, halk burada” sloganları atıldı.

2013: Ekmek, adalet ve özgürlük için!

trans-onur-yuruyusu-nun-8-yili-bize-ikinci-sinif-vatandas-gibi-davranilmasina-izin-vermeyecegiz-8

‘Ekmek, Adalet, Özgürlük’ çağrısıyla binlerce kişinin katıldığı 4. Trans Onur Yürüyüşü 23 Haziran’da İstiklal Caddesinde gerçekleşti. Gezi direnişinin coşkusunun yansıdığı yürüyüşte Türkçe, Kürtçe ve Ermenice “Ekmek, Adalet ve Özgürlük için” pankartı açıldı. Taksim Meydanı’nda Trans Onur Yürüyüşü için buluşan binlerce katılımcıya CHP Milletvekilleri Binnaz Toprak, Sezgin Tanrıkulu ve Melda Onur da eşlik etti. Trans Onur Yürüyüşü’nde ayrıca Halkların Demokratik Kongresi (HDK) merkez yürütmeden ve Taksim Dayanışması’ndan Prof. Beyza Üstün de yer aldı.

trans-onur-yuruyusu-nun-8-yili-bize-ikinci-sinif-vatandas-gibi-davranilmasina-izin-vermeyecegiz-9

İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği, Kadın Kapısı, Lambda İstanbul, SPoD, Pembe Hayat, Siyah Pembe Üçgen, Kaos GL, Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği, Hebun ve MorEl imzalı basın açıklamasından bir bölüm şöyle:

“Zalimlerden insaf, adalet beklemek gibi bir safdillik içinde değiliz. Esas olarak halkımıza seslenmek istiyoruz. Halk olarak kanla zulümle katliamla özdeşleşmiş kaderimizi; parkları sokakları meydanları birer halk meclisine dönüştürerek tersine çevirdik… Despotluk ve zulümle felç olmuş Ortadoğu’da umudu gerçek kıldık. Ve kardeşleştik…

Çok zor kavuştuk çok zor barıştık ve artık birbirimizi bırakmayalım… Yüzümüzü birbirimize dönelim ve artık gerçekten birbirimize kulak vermeye başlayalım. Gezi kardeşliği hepimize çok büyük kazandırdı ve kardeşleşerek devam edersek çok daha büyük kazanacağız.

Kısacası bu şanlı direniş, bu bir aylık tatlı kaos bizlere başından beri doğru yolda olduğumuzu gösterdi. Dün olduğu gibi bugün de direnmeyi umudu taşırmaya devam edeceğiz. Adliye karakol kapılarını her gün her gün her gün zorlayacağız!

Cinselliğin siyahları olan bizler; dünyanın tüm siyahları ile birlikte kolkola sokaklarda özgürlük şarkıları söyleyeceğimiz günleri hep beraber yaratacağız!

İnanın translar özgür olsa dünya yerinden oynar.

Transların Özgürlüğü Tüm Toplumu Özgürleştirecektir!

Yaşasın Gezi Kardeşliği yaşasın parkların kardeşliği!”

2014: Faili devlet

trans-onur-yuruyusu-nun-8-yili-bize-ikinci-sinif-vatandas-gibi-davranilmasina-izin-vermeyecegiz-10

Binlerce kişi nefret cinayetlerine karşı ‘trans onuru’na sahip çıkmak ve cinayetlerin #failidevlet demek için 22 Haziran’da İstiklal Caddesi’nde yürüdü. “Faili Devlet” temasıyla düzenlenen 5. Trans Onur Haftası, İstiklal Caddesi’nde yürüyüşle sonlandı. Boğaziçi Köprüsü’ne gökkuşağı bayrağı asılmasıyla başlayan hafta; başlangıca yakışır bir görkemle sonlandı. Binlerce kişi bir kez daha “Travestiyi, buradayız, alışın, alışın gitmiyoruz” dedi.

trans-onur-yuruyusu-nun-8-yili-bize-ikinci-sinif-vatandas-gibi-davranilmasina-izin-vermeyecegiz-11

İstanbul LGBTİ Derneği’nden yürüyüş çağrısıyla yola çıkan Trans Onur Haftası Komitesi’nin önü Taksim Meydan girişinde polis tarafından kesildi. Polisin Taksim Meydanı’nda toplanmayı engellemesi üzerine; Fransız Kültür Merkezi önünde binlerce kişi yürüyüş için bir araya geldi. Polis baskısı “Polis fuhuş yap, onurlu yaşa” sloganlarıyla protesto edildi.

Kısa süreli polis engellemesinin ardından binlerce kişi “Susma haykır translar vardır” sloganlarıyla yürüyüşe başladı. “Faili devlet” ana pankartının yanı sıra; dev gökkuşağı ve trans bayrağı açıldı.

trans-onur-yuruyusu-nun-8-yili-bize-ikinci-sinif-vatandas-gibi-davranilmasina-izin-vermeyecegiz-12

Tünel Meydanı’nda İstanbul LGBTİ imzasıyla okunan basın açıklamasında ise sadece son 2 yılda 49 trans kadının nefret cinayetine kurban gittiği vurgulanarak, “Acımız büyük” denildi. “Hayatlarımız ve canlarımız bu kadar ucuz değildir” diyen İstanbul LGBTİ, trans onuruna sahip çıkarak direneceğini belirtti.

trans-onur-yuruyusu-nun-8-yili-bize-ikinci-sinif-vatandas-gibi-davranilmasina-izin-vermeyecegiz-13

2015 yılında hayatını kaybeden trans aktivist Doğa Asi Çevik, katıldığı son Trans Onur Yürüyüşü’nü Kaos GL’ye şöyle yazmıştı:

“Yürüyüşte tepeden gelen yakıcı güneş ışınlarına rağmen ve kollarının ağrımasını umursamadan tüm kuvvetleriyle gökkuşağı bayrağını sallayan, sesleri kısılırcasına bağıran ve güzel şeyleri haykıran ne güzel çocuklardık. Farklı varoluşlarla her türlü normatif algıyı altüst eden, dik duruşlarıyla diğer tüm kimliklere selam eden duruşlarımız da unutulmasın. İstiklal Caddesi esnafı ve müşterileri pür dikkat ve gülümseyen bakışlarla takip etti bizleri. Olumsuz hiçbir şey olmadı neredeyse. Bence güzeldi.”

2015: Bize bir yasa lazım!

trans-onur-yuruyusu-nun-8-yili-bize-ikinci-sinif-vatandas-gibi-davranilmasina-izin-vermeyecegiz-14

6. Trans Onur Yürüyüşü, binlerce kişinin katılımıyla 21 Haziran’da yapıldı. İstiklal Caddesi’nde 60 metrelik dev trans bayrağı açan transfobi karşıtları, ‘Nefrete karşı bize bir yasa lazım’ dedi. Gökkuşağı bayrakları, “Trans Candır”, “Anayasada Cinsiyet Kimliği” ve “Normalleşmiyoruz” dövizlerinin taşındığı yürüyüşte 60 metrelik dev mavi-pembe-beyaz trans bayrağı açıldı. Kürtçe-Türkçe “Bize Bir Yasa Lazım” pankartı taşındı.

trans-onur-yuruyusu-nun-8-yili-bize-ikinci-sinif-vatandas-gibi-davranilmasina-izin-vermeyecegiz-15

Taksim Meydanı’na polis barikatı kurulması sonucu eylem Fransız Kültür Merkezi’nin önünden başladı. Polis, Birleşik Haziran Hareketi’nin eylemini bahane ederek kitlenin önünü İstiklal Caddesi’nin ortasında barikatla kapattı. Polisle görüşme sonucu barikat açılırken kitle, “Polis fuhuş yap onurlu yaşa” sloganları ile barikatı protesto etti.

trans-onur-yuruyusu-nun-8-yili-bize-ikinci-sinif-vatandas-gibi-davranilmasina-izin-vermeyecegiz-16

Büyük bir coşkunun hakim olduğu yürüyüş boyunca sık sık “Travestiyiz buradayız alışın alışın gitmiyoruz”, “Velev ki dönmeyiz alışın her yerdeyiz”, “Tayyip kaç kaç kaç translar geliyor” sloganları atıldı.

Yürüyüşe Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Erdal Ataş da destek verdi. Kitlenin en önünde pankartı taşıyarak yürüyen Ataş, alkışlarla selamlandı. İstiklal Caddesi esnafının da yoğun ilgi ve destek gösterdiği eylemde Mephisto Kitabevi balkonuna trans bayrağı açtı, kitle geçerken Freddie Mercury’den “I want to break free” şarkısını çaldı. Transfobi karşıtları da Mephisto Kitabevi’ni selamladı.

trans-onur-yuruyusu-nun-8-yili-bize-ikinci-sinif-vatandas-gibi-davranilmasina-izin-vermeyecegiz-17

Tünel meydanında basın açıklamasını Trans Onur Haftası adına İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği’nden Beyrut Avşar ve Ebru Kırancı okudu. Açıklamada devletin trans toplumunun temel yaşam haklarını garanti altına alması gerektiği belirtildi. Yeni Anayasa yapım sürecinde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin eşitlik maddesine eklenmediği hatırlatılarak, “Bize bir yasa lazım” denildi.

2016: İlk polis saldırısı

trans-onur-yuruyusu-nun-8-yili-bize-ikinci-sinif-vatandas-gibi-davranilmasina-izin-vermeyecegiz-18

Trans Onur Haftası, “Direniş ve Barış” temasıyla yapıldı. İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği’nin “Direniş ve Barış” temasıyla düzenlediği haftanın açılışı için yapılan basın açıklamasında, ABD’de yaşanan Orlando katliamında hayatını kaybedenler anıldı.

20 Haziran’da yapılmak istenen yürüyüş öncesinde İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği’nin bulunduğu sokağın girişleri polisler tarafından kapatıldı. Polis barikatlarına rağmen trans aktivistler “İzin istemedik ki yürüyoruz ayol” diyerek bayraklarını açtı. Dernek yetkilileriyle görüşen polis, bulundukları sokakta basın açıklaması yapmalarına izin vereceklerini söyledi ancak basın açıklaması yapıldığı sırada polis saldırısı başladı.

Bir polis memuru, basın açıklamasındaki "Başlatılan bu nefret kültürü sonucu yaşanacak tüm saldırıların sorumlusu İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, İç İşleri Bakanı Efkan Ala ve göz yumup teşvik eden AKP iktidarıdır" cümlesi okunurken, açıklamayı okuyan aktiviste saldırdı.

Polis saldırısı ve transların direnişi gün boyunca devam etti. 11 kişi gözaltına alındı, gece serbest bırakıldılar. Yürüyüşe transfobik gruplar da saldırdı. Bir erkeğin gökkuşağı bayrağını yamaya çalıştığı anlar görüntülendi.

Akşam saatlerinde İstanbul LGBTİ "Her LGBTİ tek başına bile ayaklı bir Onur Yürüyüşü'dür, bizim varoluşumuz politik ayol" diyerek 7. Trans Onur Yürüyüşü'nü sonlandırdıklarını açıkladı.

Polis saldırısı nedeniyle okunamayan basın açıklamasından bir bölüm şöyle:

“Bu yıl 7.’sini, düzenlediğimiz Trans Onur Haftası Orlando katliamının hüznü ve öfkesi gölgesinde başladı. Katliamın yasını bile tutamadan başlayan tartışmalar toplumda yaratılmaya çalışılan nefret kültürünün geldiği boyutu göstermek adına önemli bir yerde durmaktadır. Cihatçıların, selefi grupların basın ve sosyal medya üzerinden yaptığı katliam çağrıları Valiliğin yasak kararı ile birbirini tamamlamış ve aralarındaki iş birliğini ortaya çıkarmıştır. Yapılan katliam ve engel çağrılarına işlem başlatmayan devlet yetkilileri tehditvari açıklamalar ile bu katliamcı grupları desteklemiş yürüyüşe katılmak için anayasal haklarını kullanmak isteyen insanları ise hedef göstermiştir.”

İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği’nin düzenlediği 7. Trans Onur Yürüyüşü’nde yaşanan hak ihlallerine ilişkin Kaos GL, LİSTAG, Pembe Hayat ve SPoD rapor yayınladı:

“Raporda yer alan verilerden de anlaşılabileceği üzere 19 Haziran 2016’da LGBTİ yurttaşların anayasal hakları engellenmiştir. “Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı” İstanbul Valiliği tarafından gasp edilmiş, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı binlerce polis yürüyüşe katılmak isteyen kişilerin yaşam hakkını ihlal etmiş, homofobik ve transfobik nefret söyleminde bulunmuş, eşitlik ve özgürlük için sokağa çıkan homofobi ve transfobi karşıtlarını taciz etmiştir. Sivil görünümlü transfobik grupların saldırılarına ise sessiz kalmıştır. Her ne kadar saldırı için orada bulunan gruplardan bazılarını gözaltına alsa da birçok vakada grupların LGBTİ’lere saldırılarını izlemekle yetinmiştir.

“Basına yansıyan fotoğraflardan da görülebileceği üzere polis uluslararası sözleşmeleri ve Türkiye Cumhuriyeti anayasasını ihlal etmiş, orantısız bir şiddetle yürüyüşe saldırmıştır.

“LGBTİ’lerin insan haklarını savunan dernekler olarak LGBTİ’lerin temel haklara erişiminin engellendiği, nefret suçlarının LGBTİ’leri hedef aldığı ülkemizde Trans Onur Yürüyüşü’nün engellenmesini ve polis saldırısını demokrasi ve insan haklarına aykırı buluyoruz. Sorumluların cezalandırılması için hukuki süreci takip edeceğimizi duyururuz. Yetkilileri 26 Haziran’da yapılacak LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nde benzer manzaralarla karşılaşmamak adına sorumlu davranmaya ve görevlerini yerine getirerek yürüyüşün güvenliğini sağlamaya davet ediyoruz.”

2017: Yasağa inat Harbiye

trans-onur-yuruyusu-nun-8-yili-bize-ikinci-sinif-vatandas-gibi-davranilmasina-izin-vermeyecegiz-19

Trans onur Yürüyüşü kapsamında İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği’nin çağrısıyla transfobi karşıtları 2 Temmuz’da Pangaltı’da buluştu. Pangaltı metro durağında basın açıklaması okundu. Açıklamada Valiliğin son dakika yasağı protesto edildi, 2 Temmuz 1993'te Sivas Madımak Otel'de katledilenler anıldı.

Transfobi karşıtları açıklamanın ardından Cumhuriyet Caddesi boyunca Harbiye’ye kadar yürüdü. Yürüyüşün ardından polis hiçbir gerekçe göstermeden 7 kişiyi gözaltına aldı.

Öte yandan yürüyüşten bir gün önce geceyarısı yasak kararının ardından Taksim ve çevresi polis ablukası altındaydı. Gezi Parkı kapatıldı, İstiklal Caddesi’ndeki birçok sokağa giriş engellendi. Polis Mis sokak çevresinde kafelerde oturan insanları taciz etti.

Yürüyüşün basın açıklaması İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği'nin bulunduğu Öğüt Sokak'ta da okundu:

“Bizler, bu ülkenin farklı dillerde konuşan, farklı coğrafyalardan gelen, farklı inançlara sahip olan ve dünyanın tüm renklerini yüreğinde taşıyan transları olarak, hiçbir trans arkadaşımızın ölüm tehditleri, devlet ya da sivillerin şiddeti ve hiçbir türden ayrımcılığın karşısında yalnız kalmasına izin vermeyeceğimizi deklare ediyoruz. Yanyana gelmemizi engelleyen devlet aklına ve tüm ayrımcı fikirlere inat; biz translar, dil, din, ırk, renk ayrımı gözetmeksizin birbirimize sahip çıkmaya devam edeceğiz!”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, tarihimizden
nefret