19/02/2021 | Yazar: Kaos GL

Yargıtay, insan hakları savunucusu HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'na hapis cezasını onadı. Gergerlioğlu, mecliste LGBTİ+’ların insan haklarını savunan az sayıdaki milletvekillerinden biri.

Yargıtay, Gergerlioğlu’na hapis cezasını onadı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'na, 2016 yılında yaptığı sosyal medya paylaşımı nedeniyle verilen 2 yıl 6 ay hapis cezası Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onandı.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Gergerlioğlu'na "terör örgütü propagandası yapma" suçundan verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasını onadı. Kesinleşen kararın TBMM Genel Kurul'da okunmasının ardından Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düşürülecek.

Gergerlioğlu, Yargıtay’ın bu kararını sosyal medya hesabından şöyle eleştirdi:

“2.5 yıldır milletvekilliğimin tüm sorumluluklarını, yetkilerini bu millet için canla başla ifa ettim. Ayrımsız her zulme uğrayanın yanındaydım. İktidarın cevabı bu oldu!

“Hızlandırılmış bir Yargıtay kararı.!

“Bir üyenin şeklen ve esasen bu inanılmaz bir karar demesine rağmen!

“Beni zulmedenler seçmedi ki milletvekilliğim bitsin. Seçilmeden önce de bu milletin her sorunu için vardım.

“Beni milletin zulme uğrayan tüm fertleri seçti, herkes için milletvekili oldum.

“Milletinvekilliği uyduruk siyasi kararlarla düşmez ki!

“İnsan hakları kazanacak.”

Gergerlioğlu, Meclis’te LGBTİ+ haklarını savunan vekillerden

Gergerlioğlu, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun üyesi milletvekillerinden. Kamuoyunda insan hakları ihlallerini gündeme taşıması ve milletvekili olarak insan hakları alanındaki çalışmalarıyla biliniyor.

Gergerlioğlu aynı zamanda TBMM’de LGBTİ+’ların insan haklarını düzenli olarak savunan, LGBTİ+’ları hedef alan hak ihlallerini gündemleştiren az sayıdaki milletvekilinden de biri. 2019 Nisan ayında mecliste basın toplantısı düzenleyerek komisyon üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediği için cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini sürekli basın toplantıları yaparak duyurmak durumunda olduğunu söylemiş ve LGBTİ+ mahpusların sorunlarından bahsetmişti. Bu açıklamadan bir ay sonra Mayıs ayında bir kez daha yaşanan sorunları basın toplantısıyla anlatmıştı.

2020’de ise Gergerlioğlu, açlık grevindeki vegan trans kadın mahpus İda Koçak’ın vegan yemek talebine destek vermişti. HIV’le yaşayanların sorunları da, LGBTİ+’lara işkence de Gergerlioğlu’nun gündeme getirdiği konulardandı.

Gergerlioğlu ihlallere dair basın açıklamalarının yanı sıra, farklı günler vesilesiyle LGBTİ+ haklarını hatırlatan vekillerden Gergerlioğlu’nun 20 Kasım 2020 Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü mesajı şöyleydi:

“20 Kasım, translara karşı işlenen nefret suçlarına dikkat çekmek, öldürülen ya da intihara sürüklenenleri anmak, transları şiddete karşı koruyacak mekanizmaları gündeme almak için Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü.”

Gergerlioğlu, Boğaziçi Üniversitesi’nde polis saldırısına karşı öğrencilerin yanında duran, LGBTİ+’lara karalama kampanyalarına karşı ses çıkaran milletvekillerinden.


Etiketler: insan hakları, yaşam, siyaset
nefret